Punca | Latihan untuk ankylosing spondylitis

Punca

Punca-punca ankylosing spondylitis masih belum difahami dengan jelas. Walau bagaimanapun, diasumsikan bahawa ia berdasarkan kecacatan genetik di sistem imun, kerana 90% pesakit mempunyai protein HLA-B27, yang bertanggungjawab untuk mengenali dan mengawal penyakit. Protein jenis ini boleh berbeza pada setiap orang, kira-kira mengikuti corak yang serupa dengan yang berbeza darah kumpulan. Telah dijumpai bahawa HLA-B27 kadang-kadang dapat bertindak balas terhadap patogen sedikit kurang kuat daripada bentuk lain, menghasilkan tindak balas imun yang lebih besar, yang mana seseorang mencurigai perkembangan penyakit Bekhterev.

Terapi

Terdapat sebilangan pendekatan terapi yang berbeza untuk merawat ankylosing spondylitis, sering digabungkan. Oleh kerana tidak ada penawar untuk penyakit ini, perlu dilakukan terapi seumur hidup. 1 Operasi Operasi adalah pilihan terakhir untuk rawatan penyakit Bekhterev.

Ia disuntik apabila kesakitan tidak dapat dikawal dengan ubat-ubatan, kelengkungan tulang belakang sangat maju (sehingga, misalnya, hubungan mata dengan orang lain tidak lagi mungkin) atau organ lain terjejas. 2. ubat-ubatan Ubat pilihan untuk penyakit Bekhterev adalah terutamanya kesakitan dan ubat penghambat keradangan seperti NSAID (ubat anti-radang bukan steroid), kortison atau ubat-ubatan yang menyekat apa yang disebut TNF-alpha (ini adalah bahan yang mendorong keradangan). 3) Fisioterapi Bahagian terpenting untuk terapi penyakit Bekhterev adalah fisioterapi dengan latihan fisioterapi sebagai komponen utama. Ini mengekalkan dan meningkatkan pergerakan tulang belakang dan menguatkan dan meregangkan otot. Selain itu, terapi selsema, panas, elektro atau radon dapat memberi pengaruh positif terhadap perjalanan penyakit dan penyakit tersebut kesakitan.

Sejarah

Perkembangan penyakit Bekhterev tidak dapat diramalkan dengan tepat. Kursus ini berbeza dari pesakit ke pesakit, kerana penyakit ini dapat berubah dari masa ke masa. Oleh kerana ia adalah penyakit kronik yang tidak dapat disembuhkan, penyakit Bekhterev dapat berlanjutan selama bertahun-tahun.

Sekiranya didiagnosis dan dirawat lebih awal, keradangan dalam banyak kes dapat dikendalikan dengan baik dengan ubat-ubatan dan senaman teratur. Kursus individu penyakit berbeza-beza: beberapa pesakit mungkin mengalami penghentian penyakit sepenuhnya, yang lain adalah kursus seperti kambuh, dengan serangan individu dengan panjang dan keparahan yang berbeza-beza, dan yang lain adalah pola gejala yang berterusan. Oleh itu, terapi ini selalu disesuaikan dengan perjalanan penyakit secara individu dengan tujuan untuk mempengaruhinya secara positif sebanyak mungkin. Sekiranya tidak dirawat, tulang belakang boleh menjadi kaku selama penyakit ini, yang kemudiannya sangat menyekat pergerakan mereka yang terjejas.