Sebab perbezaan panjang kaki | Fisioterapi untuk perbezaan panjang kaki

Punca perbezaan panjang kaki

Punca untuk a kaki perbezaan panjang adalah berbeza dan boleh diberikan kepada dua jenis yang berbeza. Sekiranya berlaku anatomi kaki perbezaan panjang, gangguan berlaku semasa pertumbuhan. Sama ada disebabkan oleh kecederaan pada kelenjar pineal (kecederaan pada plat pertumbuhan) atau patah tulang, kepincangan pinggul seperti coxa vara atau displasia pinggul juga boleh mencetuskan perubahan pertumbuhan.

Yang berfungsi kaki perbezaan panjang boleh disebabkan oleh ketidakseimbangan otot. Oleh kerana sekatan pergerakan yang disebabkan oleh kontraksi di pinggul, satu sisi mengalami ketegangan yang jauh lebih banyak daripada yang lain, mengakibatkan pemendekan yang jelas. Scoliosis di ruang tulang belakang menuju ke a kecondongan pelvis dan dengan itu pemendekan sebelah kaki juga boleh menjadi penyebab a perbezaan panjang kaki. Yang berfungsi perbezaan panjang kaki cepat terganggu oleh regangan teknik dan boleh diubah untuk waktu yang singkat, yang membolehkan perbezaan panjang kaki yang berfungsi dan anatomi dapat dibezakan.

Kesabaran panggul

A kecondongan pelvis dengan perbezaan panjang kaki sering mengiringi. Oleh kerana kaki tidak berakhir pada satu tahap, pelvis bergeser dengan sewajarnya. Kerana ketidakseimbangan otot, pelvis biasanya terpaku pada kedudukan tertentu.

Masalahnya dapat dilihat melalui diagnosis yang tepat. Pelvis kemudian digerakkan mengikut kedudukan. Dengan menggunakan tuas kaki, yang dapat digunakan untuk melakukan tarikan pada pelvis, usaha dilakukan untuk memusatkan pinggul dan mendapatkan pelvis dalam satu bidang.

Sejurus selepas rawatan, kecondongan pelvis biasanya diperbetulkan tetapi tidak bertahan lama, kerana otot-otot di sekitar pelvis menahannya di tempatnya. Sekiranya hipertonus (ketegangan otot meningkat) dari ekstensor punggung bawah, quadratus lumborum (otot lumbar persegi), otot iskiokular (posterior paha otot) atau paha depan, ini harus dikurangkan dengan teknik tisu lembut. Bahagian otot ini juga harus diregangkan.

Ischiocruale (belakang paha otot) harus diregangkan supaya pelvis tidak ditarik ke belakang secara kekal, yang akan mengubah statik badan. Otot ini boleh diregangkan dalam posisi terlentang dengan mengangkat kaki yang diregangkan, berjalan dengan tangan ke lantai ketika berdiri, atau dengan meletakkan kaki di ketinggian dan berjalan ke kaki dengan tangan. Hadapan paha otot juga mesti diambil kira sekiranya terdapat pelanggaran pelvis.

Sekiranya ini tidak melar, ia akan menarik pelvis ke hadapan dan ke bawah. Ini dapat diregangkan dengan menarik tumit ke arah punggung. Artikel-artikel ini mungkin menarik bagi anda:

  • Kesabaran panggul
  • Latihan untuk ketegangan pelvis