Punca untuk masalah tulang belakang serviks | Kesakitan disebabkan oleh tulang belakang serviks

Punca untuk masalah tulang belakang serviks

Masalah tulang belakang serviks boleh mempunyai pelbagai sebab. Perbezaan dibuat antara masalah tulang belakang serviks akut dan kronik.

  • Masalah akut berlaku, misalnya, selepas trauma.

    Contohnya selepas perlanggaran hujung belakang (whiplash) atau selepas pergerakan refleks kekerasan yang cepat, misalnya pada musim gugur. Penggunaan kekuatan jangka pendek boleh menyebabkan kedudukan badan vertebra (penyumbatan) yang salah atau ketegangan otot refleks. Pemuatan salah jangka pendek, misalnya panggilan telefon panjang dengan fon kepala tersekat, boleh menyebabkan ketegangan akut di bahu-leher kawasan.

    Berikut ini, gejala yang disebutkan di atas dicetuskan.

  • Masalah tulang belakang serviks kronik boleh disebabkan oleh ketegangan jangka panjang yang tidak betul atau berlebihan, misalnya melalui kerja komputer harian atau kerja overhead, dan boleh menyebabkan masalah kekal. Bahkan trauma yang kurang sembuh (terutamanya whiplash) boleh menyebabkan masalah kronik tulang belakang serviks. Masalah tulang belakang serviks yang kronik juga disebabkan oleh proses degeneratif. Ini adalah pemakaian tulang belakang serviks dan strukturnya. Artrosis di bahagian vertebra sendi, pemakaian cakera atau perubahan struktur lain boleh menyebabkan masalah pada tulang belakang serviks dan mengakibatkan masalah serviks kronik.

Gejala-gejala lain

Aduan tulang belakang serviks bukan sahaja boleh mempengaruhi kepala atau persepsi deria, tetapi juga boleh menyebabkan masalah pada bahagian atas kaki. The saraf yang membekalkan lengan kita semua muncul di tulang belakang serviks dan vertebra toraks paling atas. Sekiranya terdapat masalah pada tulang belakang serviks, seperti kepincangan, atau otot yang sentiasa tegang, maka saraf boleh terjejas.

Pada asasnya, dapat dikatakan bahawa semakin tinggi masalahnya, semakin dekat ke batang tubuh, ekstremiti akan terjejas. Sekiranya terdapat lesi tulang belakang serviks pada tahap paling atas, saraf membekalkan paru-paru, diafragma dan perikardium malah mungkin terjejas. Saraf yang membekalkan bahagian lengan dan bahu atas kita secara sensitif dan bermotor muncul di tingkat tengah.

Masalah serviks pada ketinggian ini boleh menyebabkan kesakitan di bahu atau bahkan kelemahan otot di lengan atas. Tahap serviks bawah membekalkan lengan dan tangan. Gejala yang kerap adalah sensasi kicauan di tangan dan jari, gangguan kepekaan lain, kesakitan atau kekurangan kekuatan. Diagnosis tepat mesti dibuat untuk mencari punca simptom dan dapat mengatasinya secara optimum.