Punca ADHD

Hiperaktif, sindrom hiperaktif kekurangan perhatian, ADHD, gangguan defisit perhatian dengan hiperaktif, sindrom fidgeting, gangguan hiperaktif kekurangan perhatian. Sindrom Defisit Perhatian, Sindrom Psychoorganic (POS), Sindrom Hyperkinetic (HKS), Gangguan Tingkah Laku dengan Gangguan Perhatian dan Konsentrasi. Bahasa Inggeris: Attention-Deficit-Hyperactiv-Disorder (ADHD), yang minimum otak sindrom, Perhatian - Defisit - Hiperaktif - Gangguan (ADHD), Fidgety Phil. ADHS, sindrom defisit perhatian, Hans-guck-in-the-air, Attention-Deficit-Disorder (ADD)

definisi

Berbeza dengan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) merangkumi tingkah laku tanpa perhatian, impulsif dan hiperaktif yang mungkin sangat ketara. Inilah sebab mengapa ADHD - kanak-kanak sering dipanggil gelisah atau sangat cepat dianggap tidak berpendidikan kerana tidak tahu. Menurut keadaan semasa penyelidikan, penghantaran dan pemprosesan maklumat yang salah antara keduanya otak bahagian (hemisfera otak) dianggap sebagai penyebab perkembangan ADHD.

Sebab-sebab pembentukan penyebaran maklumat yang salah sekali lagi boleh mempunyai pelbagai sebab dan sudah dapat dilakukan secara pranatal, iaitu berdasarkan pranatal. Oleh kerana gejala sindrom defisit perhatian yang berbeza dan kadang-kadang sangat teruk dengan hiperaktif, masalah sering timbul di swasta dan terutama di persekitaran sekolah. Walaupun dengan kecerdasan normal atau kadang-kadang bahkan di atas rata-rata, jurang pengetahuan dan kekurangan sukar untuk dicegah, sehingga ADHD sering terjadi bersamaan dengan yang lain pembelajaran masalah, misalnya dengan kelemahan membaca, ejaan atau aritmetik.

Pada prinsipnya, gangguan prestasi separa, misalnya disleksia or diskalkulia, tidak boleh dikecualikan. Penyakit mental yang lain juga sering berlaku dalam kombinasi dengan ADHD. Contohnya ialah: kemurungan, tics, Sindiket Tourette, Dll

Seperti yang telah ditunjukkan, menurut keadaan penelitian ilmiah saat ini, diasumsikan terdapat ketidakseimbangan dalam penghantaran rangsangan pada otak berkenaan dengan bahan utusan serotonin, noradrenalin dan dopamin. Bahan utusan ini, juga dikenali sebagai neurotransmitter, mempengaruhi tingkah laku manusia dengan cara yang istimewa. serotonin, misalnya, mempengaruhi mood dengan cara yang istimewa, sementara dopamin cenderung mempengaruhi aktiviti fizikal dan norepinefrin mempengaruhi keupayaan untuk memberi perhatian.

Pada orang yang menderita ADHD, ini mengimbangi terganggu sehingga penularan rangsangan di otak tidak dapat dilakukan dengan cara biasa. Ketidakseimbangan ini akhirnya mencetuskan tingkah laku ADHD yang biasa. Penularan rangsangan di otak sangat kompleks.

Secara umum, rangsangan yang tiba di otak diterima dan dihantar oleh sel-sel saraf. Untuk mengelakkan rangsangan berlebihan di otak, sel-sel saraf (di sini: merah jambu dan biru) tidak bersambung langsung antara satu sama lain tetapi mempunyai ruang yang kecil dan minimum di antara mereka, yang disebut jurang sinaptik. Apabila rangsangan tiba di sel saraf 1 (merah jambu), sel saraf menghantar maklumat ke sel saraf 2 (biru) dengan melepaskan bahan utusan ke celah sinaptik.

Selepas pembebasan mereka di celah sinaptik, zat utusan ini berusaha mencari laman pengikat tertentu (= reseptor) di sel saraf 2. Setelah mereka melakukannya, mereka mengikat pada reseptor dan dengan demikian menghantar maklumat. Setelah maklumat disampaikan, mereka melepaskan dari laman web yang mengikat dan berpindah kembali ke celah sinaptik.

Di sana mereka diambil semula oleh yang asli sel saraf (sel saraf 1). Dalam kes ADHD, proses penghantaran rangsangan yang dijelaskan di atas berlaku dalam bentuk yang diubah. Perubahan ini menyebabkan ketidakseimbangan zat utusan serotonin, dopamin dan noradrenalin di otak.

Diasumsikan bahawa dalam kasus ADHD, kedua-dua gen transporter dan tempat reseptor sel saraf penerima rangsangan untuk dopamin dan / atau noradrenalin menyimpang dari norma, yaitu memiliki struktur yang berbeda. ADHD juga boleh menyebabkan pendidikan yang buruk tanpa faktor lain yang baik. Namun, jika anak mempunyai kecenderungan genetik, iaitu kecenderungan keturunan terhadap ADHD, asuhan yang tidak mencukupi dapat mendorong terjadinya gejala.

Ini tidak bermaksud bahawa ibu bapa mesti memperlakukan keturunan mereka dengan buruk. Kanak-kanak dengan ADHD mempunyai syarat yang sangat istimewa dan memerlukan perhatian dan kesabaran yang lebih tinggi daripada rakan sebaya yang sihat. Mereka juga merasa lebih mudah diabaikan dan tidak disayangi, walaupun mereka mendapat kasih sayang yang mencukupi.

Kanak-kanak yang terjejas juga merasa lebih sukar untuk menghadapi kehidupan seharian dan sekolah sekiranya struktur dan peraturan yang jelas tidak ada di rumah. Oleh itu, masalah konsentrasi disukai oleh keadaan tidak teratur di rumah. Sekiranya tanda-tanda pertama gangguan defisit perhatian dilupakan zaman kanak-kanak, risiko simptom bersamaan juga meningkat kerana pesakit tidak digalakkan lebih awal.

Oleh itu, kegagalan mendidik anak-anak tidak bertanggungjawab sepenuhnya terhadap ADHD, tetapi boleh memburukkan lagi gejala dan menimbulkan masalah yang berkaitan. Berbagai kajian melaporkan hubungan antara pengambilan ubat atau tingkah laku berisiko selama mengandung dan berlakunya gejala ADHD pada anak. Di atas rata-rata, kanak-kanak dengan ADHD nampaknya terdedah kepada pelbagai pengaruh dan toksin selama ini mengandung, contohnya ketika ibu merokok atau minum alkohol.

Ubat penahan sakit yang popular parasetamol pada masa ini juga sedang diuji untuk kemungkinan kesan selepas ADHD. Namun, tidak ada bukti bahawa penyakit itu terjadi disebabkan oleh kejadian selama mengandung. Walaupun gaya hidup sihat dengan seimbang diet telah terbukti dapat membantu banyak pesakit ADHD, makanan yang tidak sihat dapat mempengaruhi gejala secara negatif.

Masih belum jelas bagaimana sebenarnya makanan tersebut memberi kesan kepada pesakit. Walau bagaimanapun, sangat tidak mungkin orang miskin diet sahaja akan mencetuskan ADHD. Namun, jika terdapat beberapa faktor risiko, misalnya dalam kombinasi dengan kecenderungan keturunan, gaya hidup yang tidak sihat dapat menyumbang kepada perkembangan gejala.

Tidak jarang gejala fizikal lain berlaku selain ciri khas ADHD, seperti sakit perut atau intoleransi, dll yang memburukkan lagi kelakuan tingkah laku. Di sini disesuaikan diet boleh membantu.

Walau bagaimanapun, diet ADHD khas, seperti yang diiklankan oleh beberapa pembekal, biasanya tidak masuk akal. Bahan peningkatan prestasi, seperti yang digunakan oleh beberapa atlet untuk mendapatkan kelebihan yang tidak sah dalam pertandingan, mempunyai banyak kesan sampingan psikologi dan fizikal. Antara lain, gejala seperti ADHD boleh berlaku.

Walau bagaimanapun, doping sahaja tidak boleh mencetuskan penyakit. Walau bagaimanapun, bahan yang paling biasa digunakan untuk merawat ADHD, seperti Ritalin, adalah bahan seperti amfetamin. Ia boleh memberi kesan merangsang dan berada dalam senarai larangan untuk atlet, jadi itu dianggap sebagai doping.

Oleh itu, pesakit yang mengambil bahan ini memerlukan izin khas untuk pertandingan sukan. Bukan perkara biasa bagi atlet untuk mencuba mendapatkan resep ubat melalui penyakit ADHD yang disangka dan dengan itu meningkatkan prestasi mereka. Malangnya, mereka sering menerima kesan sampingan ubat dalam prosesnya. Sekiranya ubat lain diambil, ini boleh menyebabkan interaksi yang teruk dengan ubat ADHD. Jadi sementara doping sudah boleh menyebabkan masalah besar pada atlet yang sihat, ia membawa risiko yang lebih besar pada pesakit ADHD.