Punca ADS

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Gangguan Attention Deficit, Attention Deficit Syndrome, Hans-guck-in-the-Air, Psychoorganic Syndrome (POS) Berbeza dengan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD, Attention Deficit Syndrome (ADHD) terdiri daripada tingkah laku yang sangat tidak diingini tetapi sama sekali tidak berperilaku impulsif atau hiperaktif. Inilah sebab mengapa ADHD kanak-kanak sering dipanggil pemimpi atau "Hans-guck-in-the-air". Berkenaan dengan kemungkinan penyebabnya, keadaan semasa penyelidikan menunjukkan bahawa penghantaran dan pemprosesan maklumat yang salah antara keduanya otak bahagian (otak hemisfera) boleh dipertanggungjawabkan untuk perkembangan ADHD.

Penyebab perkembangan penyebaran maklumat yang salah ini sekali lagi boleh menjadi rumit dan boleh terjadi sebelum kelahiran, iaitu sebelum kelahiran. Oleh kerana pelbagai gejala yang disebabkan oleh ADHD, masalah timbul di swasta dan terutama di persekitaran sekolah. Walaupun dengan kecerdasan normal atau kadang-kadang bahkan di atas rata-rata, pelbagai gejala tidak jarang menyebabkan jurang pengetahuan, yang sering menyebabkan masalah serius dalam bidang sindrom defisit perhatian.

Walau bagaimanapun, penemuan saintifik terbaru menganggap bahawa proses neurobiologi, genetik dan pengaruh persekitaran semuanya berperanan dalam perkembangan sindrom defisit perhatian. Mengikut keadaan penyelidikan saintifik terkini, diasumsikan bahawa ketidakseimbangan zat utusan serotonin, norepinefrin dan dopamin berkembang semasa penghantaran rangsangan di otak. Oleh kerana sifatnya, zat utusan mempunyai pengaruh yang tidak dapat dipertimbangkan terhadap tingkah laku manusia.

Manakala serotonin pada dasarnya mempengaruhi mood, dopamin mempunyai kesan terhadap aktiviti fizikal. Norepinefrin pada gilirannya mempengaruhi kemampuan untuk memberi perhatian. Sekiranya ini mengimbangi terganggu, penularan rangsangan tidak dapat dilakukan dengan cara biasa, yang akhirnya mencetuskan tingkah laku ADS yang khas.

Rangsangan dalam otak diterima dan dihantar oleh sel saraf. Untuk mengelakkan rangsangan berlebihan, sel saraf tidak saling terhubung tetapi mempunyai ruang minimum di antara mereka, yang disebut jurang sinaptik. Setelah maklumat dihantar, bahan utusan berpindah kembali ke jurang sinaptik dan diambil kembali oleh sel saraf 1.

Dalam kes ADHD, proses penghantaran rangsangan menyimpang dari norma, mengakibatkan ketidakseimbangan zat utusan serotonin, dopamin dan noradrenalin di otak. Pada pesakit ADHD, diasumsikan bahawa kedua-dua gen transporter dan tempat reseptor menerima rangsangan sel saraf berbeza untuk dopamin dan / atau norepinefrin dan dengan itu menyimpang dari norma. Kedua-dua penurunan kepekatan dopamin di celah sinaptik dan kekurangan norepinefrin boleh menyebabkan yang biasa gejala ADHD.

Sekiranya rangsangan diterima oleh sel saraf 1, ia menghantar maklumat ke sel saraf 2 dengan melepaskan zat utusan ke dalam celah sinaptik. Apabila bahan utusan tiba di celah sinaptik, mereka mencari laman pengikat tertentu di sel saraf 2, berlabuh dan kemudian menyampaikan maklumat. Fakta bahawa keluarga sering dipengaruhi oleh ADS membawa kepada dua persoalan: Pelbagai penyelidikan dan kajian menunjukkan bahawa kecenderungan untuk pengembangan ADHD dapat diwarisi secara genetik.

Sebaliknya, juga diketahui bahawa pengaruh persekitaran boleh mempunyai pengaruh yang menentukan terhadap perkembangan ADS. Pendidikan sahaja biasanya tidak bertanggungjawab sepenuhnya terhadap pengembangan ADS. Gaya pendidikan yang tidak konsisten dan akibatnya pengaruh persekitaran yang lebih buruk dapat mempengaruhi pengaruh ADS.

Pendidikan memainkan peranan penting dalam kehidupan kanak-kanak ADS. Mungkin penting bukan hanya di bidang penyebabnya, tetapi juga di bidang terapi, kerana harus menyesuaikan diri dan mendukungnya dengan cara yang istimewa. - Adakah ADHD diwarisi secara genetik?

  • Adakah perkembangan ADS yang kerap disebabkan oleh pengaruh persekitaran yang serupa / serupa (asuhan). Sekiranya seorang kanak-kanak menerima diagnosis awal gangguan psikologi atau tingkah laku, ibu bapa sering bertanya kepada diri sendiri apa yang telah mereka lakukan salah dan apakah didikan mereka boleh disalahkan atas penyakit ini. Jawapan untuk soalan ini tidak dapat dijawab dengan jelas mengikut keadaan kajian ilmiah terkini.

Walaupun gangguan tingkah laku yang lebih kerap berlaku sering kali dikesan oleh kegagalan dalam asuhan atau pengaruh persekitaran, terdapat banyak faktor yang mempengaruhi dalam hal gangguan perhatian, seperti gen, perubahan neurobiologi, ciri khas orang yang terkena dan banyak lagi . Pada kanak-kanak pra-stres seperti itu, kegagalan dalam pendidikan sekurang-kurangnya dapat meningkatkan gejala. Kanak-kanak ADHD memerlukan banyak kasih sayang dan perhatian kerana mereka cepat merasa diabaikan dan disalahpahami.

Di samping itu, mereka perlu diberi struktur yang jelas dan peraturan yang boleh dipercayai. Sekiranya keperluan khas ini tidak dipenuhi, pendidikan oleh ibu bapa yang penyayang dan komited juga dapat memicu ADHD, tetapi mungkin tidak tanpa faktor lebih lanjut. Mengapa beberapa gangguan perhatian dikaitkan dengan hiperaktif dan impulsif dan yang lain dengan ketidakhadiran dan kerenah, seperti apa perbezaan molekul dan genetik yang tepat antara ADHD dan ADD, sedang diselidiki, tetapi masih belum jelas.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak sebab yang logik untuk mengembangkan impian. Untuk satu perkara, anak yang diimpikan adalah bagi kebanyakan ibu bapa dan pendidik anak yang menyenangkan yang dapat menyibukkan dirinya sendiri dan kelihatan gembira dengannya. Di samping itu, banyak kanak-kanak ADHD mempunyai imaginasi yang jelas yang membolehkan mereka menikmati lamunan dan mengasingkan mereka dari dunia luar dengan semua rangsangan yang terlalu melampau.

Oleh itu, kanak-kanak kecil mempunyai satu-satunya kelebihan kerana kerinduan mereka. Hanya di sekolah, ketika mereka ketinggalan pelajaran dan tingkatan mereka menderita, ketidakhadiran mereka menjadi masalah. Akan tetapi, pada masa itu, dunia impian mereka sendiri telah menjadi kuat di kebanyakan mereka dan menawarkan mereka perlindungan yang sangat sukar sehingga mereka dapat menyingkirkan tingkah laku ini.

MCD berdiri sebagai bentuk disfungsi serebral minimum yang disingkat dan merangkumi semua gangguan fungsi otak yang disebabkan oleh cara yang berbeza sebelum, semasa atau selepas kelahiran (= pra-, peri dan pasca kelahiran). Walaupun MCD sering digunakan sebagai penyebab pembelajaran masalah, terutama pada tahun 1970-an, dan sebagai penjelasan untuk pengembangan disleksia, mungkin ada kaitan antara masalah sebelum, peri dan pasca kelahiran dan perkembangan ADHD. Kerosakan otak minimum pada awal zaman kanak-kanak boleh disebabkan sebelum kelahiran, iaitu sebelum kelahiran, misalnya oleh penyakit berjangkit ibu, pendarahan atau kesalahan pemakanan semasa mengandung.

Ini termasuk, khususnya, alkohol biasa atau nikotin pengambilan oleh ibu, yang bermaksud bahawa batang otak (Thalamus) tidak berkembang sepenuhnya (komponen organik otak-otak). Terdapat juga pelbagai sebab semasa proses kelahiran (= perinatal) yang boleh menyebabkan kerosakan otak yang minimum. Faktor risiko, misalnya, kekurangan oksigen semasa kelahiran atau pelbagai kelewatan kelahiran disebabkan oleh anomali kedudukan.

Kajian juga menunjukkan bahawa bayi pramatang dengan berat kelahiran yang terlalu rendah cenderung mengembangkan ADHD daripada kanak-kanak dengan berat lahir normal. Ia juga disyaki bahawa ini berkaitan dengan peningkatan kebarangkalian gangguan pematangan serebrum minimum pada anak-anak yang dilahirkan pramatang. Penyebab postnatal yang biasa untuk perkembangan disfungsi serebral yang minimum biasanya adalah kemalangan, penyakit berjangkit atau gangguan metabolik.

Terutama dalam konteks pembatasan diagnostik ADHD, oleh itu berguna untuk menyediakan rekod bersalin dan hasil pemeriksaan U anak, kerana mereka dapat memberikan maklumat penting. Alergi ADS juga sering dibincangkan - pesakit sedang dalam perbincangan sebagai penyebab perkembangan kekurangan perhatian. Sekarang ramai orang menderita alahan dan tidak semua orang menderita ADHD.

Namun, tidak dapat dinafikan bahawa alergi mencetuskan keadaan tertekan dalam tubuh, di mana badan, atau lebih tepatnya korteks adrenal, memicu pelepasan adrenalin dan akhirnya bertindak balas dengan peningkatan pengeluaran kortisol. Cortisol tergolong dalam kumpulan yang disebut glucocorticoids. Pelepasan kortisol menyebabkan penurunan kadar serotonin di dalam badan.

Serotonin, pada gilirannya, mempengaruhi mood dan perhatian seseorang, dan tepat inilah perhatian dan perubahan emosi yang menjadikan diri mereka terasa pada anak-anak. Juga berasal dari pelbagai langkah terapi diet, alergi sering disyaki mengembangkan ADHD. Walaupun hubungan dalam kes-kes individu - seperti yang telah disebutkan di atas - sangat mungkin, kajian menunjukkan bahawa alahan dan terutama alergi makanan jarang digunakan sebagai penyebab perkembangan ADHD. Ini tidak bermaksud bahawa pelbagai langkah terapi diet, seperti diet menurut Feingold, tidak dapat memperbaiki gejala.