Penyebab AIDS | bantuan

Penyebab AIDS

Penyakit itu AIDS disebabkan oleh virus HI (HIV). Virus ini menyerang sel sel sistem imun yang mempunyai ciri permukaan yang sangat spesifik (CD4). Oleh itu sistem imun (sistem pertahanan) badan rosak dengan memusnahkan sel T-helper. Badan seorang AIDSOleh itu, seseorang yang dijangkiti hanya lemah sistem imun, yang menjadikan orang yang terjejas sangat mudah terkena pelbagai penyakit. Sel-sel dari otak juga terkena virus.

Gejala AIDS

Jangkitan HIV boleh dibahagikan kepada pelbagai peringkat. CDC (Pusat Kawalan Penyakit) AS membuat klasifikasi berikut: A Penyakit HIV tanpa gejala / akut B Simptomatik, tetapi tidak A atau CC AIDS (A, B dan C menunjukkan kategori.) - A1: Sel penolong> 500 (/? L)

  • A2: Sel T-helper 200 - 499 (/? L)
  • A3: Sel T-helper <200 (/? L)
  • B1: Sel T-helper> 500 (/? L)
  • B2: Sel T-helper 200 - 499 (/? L)
  • B3: Sel T-helper <200 (/? L)
  • C1: Sel T-helper> 500 (/? L)
  • C2: Sel T-helper 200 - 499 (/? L)
  • C3: Sel T-helper <200 (/? L)

Secara umum, kumpulan risiko yang disebut (contohnya penduduk di Afrika atau homoseksual, tetapi juga populasi heteroseksual) harus diberitahu mengenai jangkitan ("Bagaimana saya dijangkiti?")

dan profilaksis ("Apa yang boleh saya lakukan mengenainya?"). Penggunaan kondom dan pengurangan pelacuran juga menyumbang untuk mengurangkan kejadian jangkitan baru. Untuk mengurangkan penularan virus melalui darah derma, semua penderma mesti disaring untuk mendapatkan virus.

Sebelum operasi yang dirancang, autologous darah derma boleh dianggap tidak dapat dijangkiti. Sarung tangan harus selalu dipakai ketika mengendalikan orang lain darah. Ini benar terutamanya bagi anggota perubatan.

Untuk melindungi orang lain, orang yang dijangkiti harus memberitahu doktor atau doktor gigi yang merawat mereka mengenai jangkitan mereka. Oleh kerana tugas kerahsiaan doktor, tidak ada alasan untuk dikhawatirkan. Terserah kepada orang yang terpengaruh untuk memutuskan siapa yang ingin dia ceritakan mengenai penyakitnya.

Sekiranya seorang wanita hamil positif HIV, risiko jangkitan bayi baru lahir dapat dikurangkan menjadi kurang dari 1% dengan memulakan terapi antiretroviral setelah minggu ke-32 mengandung. Profilaksis antivirus juga dapat diberikan kepada bayi yang baru lahir selama enam minggu. Ibu juga harus mengelakkan penyusuan, kerana virus ini juga menular susu ibu. Bahagian Caesarean pada minggu ke-36 pada mengandung dalam keadaan bebas tenaga kerja uterus juga harus mengurangkan risiko jangkitan. Malangnya, vaksinasi masih belum dapat dilakukan kerana pelbagai jenis mutan (varian) virus menyukarkan imunisasi ini.

Prognosis AIDS

Parameter berikut menunjukkan prognosis AIDS yang tidak menguntungkan: Walau bagaimanapun, terdapat kes yang kekal dalam satu kategori untuk jangka masa yang panjang: tidak ada gejala dan banyak sel dengan ciri permukaan tertentu (CD4) setelah lebih dari 10 tahun. Sayangnya, ini hanya merangkumi maksimum 5% orang yang dijangkiti. Penyembuhan untuk AIDS masih belum dapat dilakukan hari ini.

Walau bagaimanapun, terapi ART telah menyebabkan penurunan yang signifikan dalam jumlah penyakit yang menentukan AIDS. Malangnya, akses ke terapi ART yang berjaya tidak mungkin dilakukan di negara-negara Dunia Ketiga yang terjejas. Negara-negara ini terlalu miskin dan kesihatan sistem tidak cukup tersusun untuk menawarkan terapi ini. - viral load yang tinggi semasa pemeriksaan awal

  • Penurunan bilangan sel T-helper
  • Perkembangan dalam klasifikasi kategori (contohnya dari A1 hingga A3 atau bahkan B2)