Punca keracunan alkohol | Keracunan alkohol

Punca keracunan alkohol

Setelah alkohol diserap secara oral, 20% alkohol yang baik akan diserap dalam perut, selebihnya 80% hanya berikut usus kecil. Alkohol adalah istilah biasa untuk etanol. Terdapat banyak alkohol yang berbeza, yang selalu dapat dikenali oleh sebatian -OH dalam formula molekul.

Walau bagaimanapun, hanya etanol adalah "minum alkohol" klasik. Metanol, misalnya, juga alkohol, tetapi pengambilan berlebihan menyebabkan buta. Minuman alkohol "etanol" diserap melalui selaput lendir perut dan usus kecil dan dengan itu memasuki aliran darah.

Makanan berlemak sebelum minum alkohol menjadikan penyerapan menjadi lebih sukar, tetapi tidak menghalangnya. Ini bermaksud bahawa hanya terdapat penyerapan yang lebih lambat dan lambat. Sebaliknya, asid karbonik, seperti di Prosecco, mempercepat penyerapan alkohol, sebagai darah peredaran saluran penghadaman dirangsang dan dipercepat.

Setelah alkohol memasuki aliran darah, alkohol dimetabolisme di hati. Yang hati - bercakap secara anatomi - terletak di hulu sungai jantung dalam aliran darah dan menyaring bahan asing dari darah. Ia menggunakan pelbagai enzim untuk tujuan ini: alkohol pertama kali dipecah oleh alkohol dehidrogenase untuk membentuk Ehtanal.

Ethanal ditukar menjadi asid asetik oleh enzim lain. Asid asetik kemudian diedarkan ke seluruh badan untuk menghasilkan tenaga. Punca "gejala mabuk" khas seperti loya dan muntah adalah etanal, yang mesti dipecah secara perlahan-lahan.

Pecahannya dihambat oleh gula, sehingga minuman bergula seperti minuman keras atau koktail menyebabkan mabuk yang sangat kuat. Di sini lebih lanjut mengenai topik: Hangover selepas alkohol - Apa yang perlu dilakukan? Etanol menyebabkan pelbagai kesan fizikal berbahaya.

Hampir semua organ dan bahagian badan terjejas. Punca maut keracunan alkohol biasanya merupakan gabungan kelumpuhan otot pernafasan dan pusat pernafasan di otak, serta kelumpuhan jantung otot. Sebagai alkohol melebarkan darah kapal, sensasi kehangatan dirasakan pada peringkat lanjut.

Darah periferal kapal juga diluaskan, sehingga suhu teras badan jatuh. Sekiranya suhu badan jatuh di bawah 32 darjah, apa yang disebut diastotik sejuk berlaku, di mana pesakit terus menanggalkan pakaian kerana sensasi kehangatan yang subjektif. Kadang-kadang bahaya terbesar keracunan alkohol Oleh itu hipotermia.

Selanjutnya, dalam tahap tidak sedar, mati lemas oleh muntah boleh berlaku. Apabila otot menelan kendur, muntah dapat mengalir dari kerongkongan melalui tekak ke tenggelam. Di sana ia menghalang saluran udara dan pesakit tercekik.

Oleh itu, adalah mustahak untuk meletakkan orang yang tidak sedarkan diri di kedudukan lateral yang stabil. Pada prinsipnya, tujuannya adalah untuk membawa perut, dari kedudukannya, lebih tinggi daripada mulut. Untuk meletakkannya secara ekstrem: anda juga boleh menggantung orang yang tidak sedarkan diri terbalik dari pohon di kakinya, bahaya aspirasi adalah sifar. Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak menyumbang kepada kerjasama pesakit ketika dia bangun semula.