Penyebab penyakit Alzheimer

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Penyebab penyakit Alzheimer, penyebab demensia, demensia Alzheimer

Demensia Alzheimer dicirikan oleh pemusnahan otak sel, yang memanifestasikan dirinya dalam penyusutan (atrofi) kawasan otak yang terjejas. Korteks serebrum lobus frontal, temporal dan parietal dan hippocampus terutamanya terjejas. The hippocampus adalah stesen beralih pusat sistem limbic, yang bertanggungjawab untuk prestasi intelektual, antara lain.

Dalam perjalanan kemudian penyakit ini, saluran medula dengan laluan otak sel juga terjejas. Penurunan bilangan sinaps berkaitan dengan gejala klinikal yang mempengaruhi minda (kognitif). Walau bagaimanapun, gejala klinikal tidak semestinya sesuai dengan sejauh mana perubahan yang dapat diketahui.

Terkena secara kerap juga adalah inti basalis Meynert, inti pusat sistem saraf, yang disambungkan secara langsung ke lobus frontal (frontal cortex). Laluan penghubung mengandungi bahan utusan (neurotransmitter) asetilkolina, yang terdapat di otak dalam kepekatan yang berkurang dalam kes degenerasi inti basalis Meynert. Di samping itu, laluan lain dengan neurotransmitter norepinefrin dan serotonin, yang membawa kepada hippocampus, boleh terjejas.

Kekurangan neurotransmitter ini dapat menjelaskan beberapa gejala. Dalam persiapan autopsi otak pesakit Alzheimer yang sudah meninggal, peningkatan simpanan "gumpalan protein" tertentu (plak senile) dan "benang" (fibril Alzheimer) muncul di bawah mikroskop. Deposit ini hanya terbentuk pada penyakit kemudian dan menyebabkan kehilangan fungsi dan kematian sel saraf (neuron).

Fibril terletak di dalam sel (intraselular) dan terdiri daripada protein. Plak dijumpai di luar sel (ekstraselular) di hippocampus, korteks dan kawasan otak lain. Plak juga terjadi pada tahap yang lebih rendah dalam proses penuaan normal atau penyakit otak yang lain, tetapi bagaimanapun disyaki menjadi penyebab proses degradasi progresif di otak pesakit Alzheimer. Oleh itu, fibril Alzheimer dan plak amiloid adalah ciri, tetapi tidak spesifik, untuk penyakit Alzheimer dalam jumlah tertentu yang belum dapat ditentukan secara kuantitatif!