Penyebab abses di pangkal paha | Abses di pangkal paha - sebab dan pilihan rawatan

Penyebab abses di pangkal paha

Abses disebabkan oleh bakteria. Staphylococci biasanya memasuki badan melalui penghalang kulit dan kemudian diserang oleh sel imun. Sekiranya beban bakteria terlalu tinggi, badan akan membentuk rongga pelindung di sekitar penceroboh untuk mengelakkan penyebaran selanjutnya.

Semasa proses penguraian, nanah berkembang, yang kemudian semakin memenuhi rongga dan membentuk bengkak abses rongga. Staphylococci yang ada pada kulit juga selalu disimpan rambut sel. Ini sering mewakili titik masuk.

Sebagai contoh, jika rambut tumbuh ke kulit, yang bakteria menyebabkan keradangan dan seterusnya menembusi badan. Luka yang tidak dirawat juga boleh menjadi jalan masuk ke mana bakteria boleh memasuki badan dan membentuk sebuah abses jika sistem imun lemah. Luka seperti itu juga boleh disebabkan oleh geseran yang berterusan, misalnya dengan pakaian yang terlalu ketat atau melipat lipatan kulit jika berlaku parah berat badan berlebihan.

Gejala dan diagnosis

Abses yang lebih kecil biasanya merosot dengan sendirinya setelah tubuh membunuh bakteria yang menyerang. Komplikasi sangat jarang berlaku dengan normal sistem imun. Dalam kes yang rumit, tubuh juga dapat bertindak balas terhadap perkembangan abses dengan gejala umum.

Ini termasuk menggigil, demam dan perasaan sakit yang kuat. Di sini, paling lambat, rawatan segera diperlukan. Bahaya lain dari abses adalah fistula.

Ini adalah saluran yang dibentuk oleh abses yang sampai ke kedalaman tubuh dan melalui mana bakteria dapat memasuki bahagian dalam badan dan menyebabkan kerosakan lebih lanjut. Fistula pembentukan saluran biasanya memerlukan rawatan pembedahan, seperti badan dan sistem imun tidak lagi dapat mengatasi masalah tersebut kuman. Abses yang dirawat boleh bertahan hingga 2-3 minggu, setelah rawatan pembedahan, gejala akan segera bertambah setelah dikeluarkan.

Diagnosis biasanya dibuat oleh doktor. Sekiranya terdapat keraguan, abses dapat ditentukan oleh ultrasound pemeriksaan. Sekiranya abses dibuka untuk mengalirkan nanah, smear biasanya diambil untuk menentukan bakteria dan tindak balasnya terhadap antibiotik.

Rawatan abses di pangkal paha

Abses yang lebih kecil tidak perlu dirawat dan mundur dalam beberapa hari. Sekiranya terdapat abses yang lebih besar atau tahan lama, yang mungkin juga kemerahan dan menyakitkan, tindakan perubatan atau pembedahan harus diambil untuk memastikan penyembuhan cepat. Ubat terlebih dahulu akan digunakan pada kawasan yang bengkak dengan salap yang menarik (hanya untuk abses yang tidak meradang dan tanpa gejala umum).

Dalam kasus abses yang meradang, antibiotik akan digunakan untuk mengobati abses yang lebih kecil. Dalam kes ini persiapan seperti amoksisilin selama 5-10 hari atau cefuroxime selama 7 hari akan digunakan. Sekiranya abses lebih besar dengan besar nanah rongga, pembedahan pembelahan harus dilakukan, mungkin dalam kombinasi dengan rawatan antibiotik.

Dalam konteks ini adalah penting untuk memeriksa status vaksinasi. Di sini, perhatian khusus harus diberikan kepada kehadiran tetanus. Sekiranya tidak ada tetanus, vaksinasi harus disegarkan, kerana bakteria tetanus ini dapat memasuki luka melalui kotoran dan tanah.

Pada prinsipnya, rawatan abses boleh dilakukan oleh doktor umum (doktor keluarga). Dia merawat kawasan abses dengan ubat-ubatan dan juga melakukan rawatan sayatan. Pembelahan dan pembersihan pembedahan yang lebih besar biasanya dilakukan oleh pakar bedah umum.

Pasta berasaskan tar ini (misalnya Ichtholan®), yang dikembangkan berdasarkan tar, akan, dengan penggunaan biasa, menarik nanah keluar dari rongga abses, yang akan segera menyebabkan pembengkakan ketinggian abses. Adalah penting bahawa ukuran ini tidak digunakan dalam kes abses yang meradang atau abses atau abses yang sangat menyakitkan dengan gejala yang menyertainya seperti demam, menggigil dan kemerosotan umum keadaan. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat di sini: Menarik Salap Untuk abses yang lebih besar, rawatan pembedahan harus dilakukan.

Rawatan pembedahan mungkin hanya melibatkan penembusan rongga abses dari luar dan menangkap nanah yang muncul, tetapi mungkin juga melibatkan pembedahan pembuangan abses. Untuk menghindari bahaya replika, mungkin diperlukan, terutama dalam kasus rongga abses yang lebih besar, untuk melonggarkan nanah termasuk rongga abses dengan pisau bedah. Kadang-kadang anestetik tempatan mencukupi.

Sekiranya abses besar, tetapi terutamanya jika a fistula saluran ada, kadang-kadang diperlukan anestetik umum. Operasi selalu disertakan dengan ubat antibiotik untuk mengelakkan keradangan yang sesuai setelah operasi. Sebelum operasi besar untuk membuang abses dilakukan, ultrasound digunakan untuk mengetahui sejauh mana tepat rongga abses. Ia juga dapat ditunjukkan di sini sama ada terdapat juga penyebaran abses yang mendalam kerana a saluran fistula. Sekiranya penglihatan kurang baik, mungkin juga perlu melakukan CT kawasan pangkal paha.