Penyebab sindrom terowong karpal | Sindrom terowong karpal - latihan yang membantu

Penyebab sindrom carpal tunnel

Terowong karpal adalah saluran di pergelangan tangan, lebih tepat antara bola kecil jari dan bola ibu jari. Ia dibentuk oleh karpal kecil tulang dan di luar oleh firma tisu penghubung pancaragam. The tendon otot lentur tangan yang terletak di lengan berlari di saluran ini dan bergerak ke arah jari.

Saraf - yang saraf median - berjalan melalui pusatnya. Ia bertanggungjawab untuk bekalan sensitif bahagian ibu jari telapak tangan, ibu jari, indeks jari dan jari tengah, iaitu untuk menyampaikan perasaan seperti deria sentuhan dan untuk menyampaikan maklumat ini ke otak. Di samping itu, ia membekalkan beberapa otot di kawasan yang dijelaskan di atas dengan tenaga motor, iaitu ia menghantar pesanan pergerakan dari otak ke otot dan dengan demikian memastikan pembentukan penumbuk dan jari pergerakan, sebagai contoh.

Sekiranya pembengkakan berlaku di saluran sempit ini - sama ada disebabkan oleh kecederaan, a patah daripada pergelangan tangan, overtrain atau juga oleh mengandung, yang ditangani di bawah - menekan saraf. Tekanan ini menghasilkan pemampatan saraf, yang bermaksud bahawa maklumat yang seharusnya disampaikan oleh saraf, sama ada deria atau motorik, berkurang atau tidak ditularkan sama sekali. Oleh itu, di satu pihak terdapat tekanan sensitif kesakitan, di sisi lain terdapat gangguan deria seperti kesemutan di jari dan gangguan pergerakan di tangan dan jari. Seseorang bercakap mengenai a sindrom carpal tunnel. Keberadaan yang berpanjangan boleh mengakibatkan kelemahan otot.

Mengandung

Seperti yang telah dinyatakan, mengandung boleh menjadi penyebab sindrom carpal tunnel. Semasa mengandung, badan mengumpul lebih banyak air di tisu penghubung, yang menyebabkan pembengkakan. Sindrom mampatan boleh berlaku di mana sahaja di badan. Walau bagaimanapun, sindrom carpal tunnel adalah yang paling biasa, kerana tulang dan tisu penghubung sempadan yang ketat tidak menawarkan ruang untuk pengembangan tisu. Gejala sering tidak menyenangkan pada waktu malam, tetapi sindrom karpal terowongan biasanya sembuh beberapa minggu selepas bersalin ketika air seimbang dalam tisu menormalkan.