Punca polyneuropathy

Punca-punca polyneuropathy boleh berlipat ganda. Akhirnya, kerosakan pada periferal saraf mengakibatkan hilangnya sensasi, paresthesia kesemutan atau bahkan kelumpuhan. Di Jerman dan negara-negara barat yang lain, polyneuropathy (PNP) paling kerap dicetuskan oleh kencing manis melitus dan pengambilan alkohol yang berlebihan.

Punca lain ialah keracunan dengan logam berat, pelarut atau ubat. Penyakit radang atau jangkitan (borreliosis, difteria, HIV) juga boleh menyebabkan PNP. Terdapat juga bentuk keturunan polyneuropathy (Neuropati keturunan motor keturunan). Dalam kes yang jarang berlaku, mengandung juga boleh mencetuskan PNP.

Diabetes sebagai penyebab polyneuropathy

Penyakit metabolik kencing manis mellitus boleh menyebabkan peningkatan darah tahap gula sekiranya ubat tidak disesuaikan. Gula ini mengubah darah komposisi dan boleh menyebabkan kerosakan, terutama pada kecil kapal. Tisu saraf bertindak balas dengan sangat sensitif terhadap kekurangan zat makanan dan bergantung kepada berterusan darah aliran.

Jika kencing manis membawa kepada gangguan peredaran darah, persisian saraf boleh rosak secara kekal. Polyneuropathy berkembang. Dalam kebanyakan kes, ini berlaku pada mulanya sebagai akibat dari kekurangan deria pada bahagian ujung distal (paling jauh dari pusat badan), kerana peredaran darah biasanya lebih teruk di sana daripada di bahagian tengah badan.

Kaki dan jari kaki mungkin mengalami kesemutan dan kebas. Ini sangat mengganggu ketika berjalan ("seseorang berjalan seolah-olah pada telur mentah"), tetapi juga kecederaan kecil, misalnya semasa penjagaan kaki, tidak lagi diperhatikan. Oleh kerana penyembuhan luka juga dapat terganggu pada diabetes, ini adalah masalah serius, itulah sebabnya mengapa banyak pesakit diabetes pergi ke perubatan pedicure untuk mengelakkan kemungkinan kecederaan. Sebagai tambahan kepada sensasi klasik polyneuropathy, polyneuropathy diabetes juga boleh menyebabkan gejala seperti “kaki terbakar"Atau" kaki gelisah ".

Penyalahgunaan alkohol sebagai penyebab polyneuropathy

Alkohol adalah racun sel beracun, yang berbahaya bagi semua sel di dalam badan dan oleh itu juga menampakkan diri di kawasan periferal saraf. Sel-sel rosak oleh alkohol. Tisu saraf sangat sensitif dan menderita terutamanya daripadanya.

Ini boleh menyebabkan pemusnahan saraf periferal dan polyneuropathy. Di samping itu, alkoholik sering menderita kekurangan zat makanan, yang disertai dengan pengambilan mineral yang tidak mencukupi, vitamin dan unsur surih, tetapi juga protein. Ini juga boleh menyebabkan saraf menderita.

Pada mulanya terdapat sensasi ketidakselesaan, terutama di kaki, dan dalam beberapa kes membakar kesakitan or kejang di betis. Kerosakan jarang berlaku pada tangan. Selain kepekaan, fungsi motor juga dapat terjejas. Di samping itu, rasa penderitaan pesakit menderita, yang sebahagiannya bertanggung jawab atas corak gaya berjalan yang luas dan tidak stabil yang biasa digunakan oleh orang yang alkohol.