Punca kesakitan | Sakit dengan arthrosis bahu

Punca kesakitan

. kesakitan disebabkan oleh bahu arthrosis dapat dijelaskan dengan mudah dengan memahami proses yang berlaku di bahu semasa berlakunya penyakit. Di bahu yang sihat, sendi rawan berfungsi sebagai penyangga antara tulang. Ia meliputi permukaan sendi tulang dan dengan demikian memastikan kelancaran dan kesakitan- pergerakan sendi secara percuma.

Di bahu arthrosis, sendi rawan beransur-ansur surut. Pada permulaan arthrosis, yang rawan ia pertama kali berubah strukturnya. Pengekalan air yang tinggi di tisu tulang rawan itu sendiri menyebabkan tulang rawan menjadi lebih lembut dan tidak lagi dapat menyerap kejutan dan beban lain.

Ini, misalnya, boleh menjadi akibat proses keradangan di bahu. Akibatnya, tulang rawan sendi digosok dengan lebih cepat. Potongan tulang rawan bebas yang dihasilkan, yang kemudian dijumpai dalam cecair tisu, seterusnya menyebabkan proses keradangan selanjutnya berkembang dan bertanggungjawab untuk kesakitan.

Lingkaran setan berkembang. Apabila lelasan tulang rawan akhirnya memaparkan permukaan sendi, cecair sinovial boleh meresap ke dalam tisu tulang dan membentuk sista, yang boleh menyakitkan. Geseran permukaan sendi bebas mengubah bentuk tulang, menjadikan bahu semakin tidak stabil dan tidak bergerak, yang juga menyebabkan rasa sakit kusam menusuk.

Adakah dibenarkan melakukan sukan walaupun mengalami kesakitan?

Adakah sukan boleh dilakukan walaupun sakit di bahu bergantung kepada pencetus kesakitan dan jenis sukan yang diamalkan. Sekiranya kesakitan berlaku kerana jarak pergerakan yang terhad akibat jangka masa rehat yang berpanjangan, sukan atau latihan harus diteruskan di bawah pengawasan, tetapi tidak pernah melebihi ambang kesakitan. Latihan untuk arthrosis bahu sangat digalakkan di sini. Sudah tentu dapat dilihat bahawa sukan berpasukan seperti bola keranjang atau bola sepak, serta sukan yang memberikan beban tinggi sendi bahu (contohnya tenis dan badminton) tidak sesuai.

Bagaimana saya mengenali arthrosis bahu?

Walaupun arthrosis bahu adalah penyakit yang perlahan berkembang, mudah dikenali oleh pakar terlatih. Gejala khas seperti kesakitan dan pergerakan terhad adalah tanda pertama. Dengan pelbagai ujian dan anamnesis (penyelidikan tepat mengenai sejarah penyakit), kecurigaan terhadap arthrosis bahu dibuat dengan cepat dan kemudian disahkan sesuai dengan prosedur diagnostik.

Ujian mudah untuk mengesan arthrosis bahu mudah dilakukan dengan meminta orang yang terkena memanjangkan lengan di atasnya kepala. Kekejangan sering dirasakan dan pergerakan tidak mungkin dilakukan tanpa geseran atau menyebabkan kesakitan. Petunjuk lain untuk pengesanan adalah sakit tekanan, pembengkakan sendi dan sekatan pada putaran luaran bahu. Sekiranya perubahan sendi wujud antara akromion, lanjutan dari bilah bahu, dan klavikula, tulang selangka, ia disebut arthrosis sendi acromioclavicular.