Punca kesakitan | Kesakitan Gejala pecah manset rotator

Punca kesakitan

. kesakitan yang berlaku dengan a pemadam pemutar pecah sangat bergantung pada sama ada kecederaan itu akut (contohnya disebabkan oleh kemalangan) atau sama ada disebabkan oleh kehausan yang berkaitan dengan usia. Yang terakhir ini biasanya kurang menyakitkan daripada kecederaan akut. Ini kerana air mata traumatik sering mencederakan beberapa tisu pada masa yang sama.

Punca kesakitan ini disebabkan terutamanya oleh kerosakan pada banyak sensitif kapal dan sel saraf yang menghantar kesakitan isyarat ke otak. Kedua-dua kecederaan akut dan pecah yang berkaitan dengan usia pemadam pemutar sering menyebabkan kesakitan semasa pergerakan. Punca kesakitan didasarkan pada kenyataan bahawa struktur yang cedera diregangkan, dimampatkan atau ditekankan oleh pergerakan tertentu, tetapi kemampuan berfungsi penuh tidak lagi diberikan.

Hasilnya adalah rasa sakit yang berbeza dan penghindaran pergerakan tertentu. Berdasarkan pergerakan yang menimbulkan rasa sakit, dapat membuat kesimpulan mengenai orang yang cedera tendon dan ligamen. Oleh itu, penyebab kesakitan terutamanya adalah kecederaan itu sendiri, tetapi gejalanya dapat diperparah oleh pengaruh luaran seperti tekanan pada kawasan yang terjejas atau oleh urutan pergerakan tertentu.

Bagaimana saya mengenali pemutar manset rotator?

A pemadam pemutar pecah mempunyai banyak tanda jelas tentang apa yang dapat dikenali. Ini termasuk gangguan fungsi khas bahu yang terjejas: tanda-tanda lain termasuk kelemahan otot, kebas dan tanda-tanda kecederaan luaran seperti lebam. Untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan, jika perlu, mengambil sinar-X dan / atau melakukan ultrasound pemeriksaan dan mengatur MRI.

  • Tepat ketika mengangkat lengan di atas kepala
  • Penyetempatan kesakitan dan kesakitan malam yang kerap ketika berbaring di bahu yang cedera
  • Bunyi keretakan yang terdengar semasa kemalangan
  • Perasaan tidak stabil
  • Pseudoparalisis yang mungkin.

Pergerakan terhad

Bergantung pada yang mana tendon dan ligamen dipengaruhi oleh pecah manset rotator dan sama ada ia terkoyak atau terkoyak, sekatan pergerakannya lebih kurang. Berdasarkan pelbagai batasan fungsi bahu selepas kecederaan, kesimpulan kemudian dapat dibuat mengenai tisu yang cedera.

  • If penculikan (penculikan) lengan hanya dapat dilakukan pada tahap yang terhad, ini menunjukkan kecederaan pada otot supraspinatus.
  • Jika putaran luaran adalah terhad, otot infraspinatus atau otot bulat kecil boleh terkena kecederaan.
  • Sekiranya terdapat masalah memusingkan lengan ke dalam, kemungkinan otot di bawah bilah bahu rosak.