Punca | Fisioterapi untuk penyumbatan ISG

Punca

Punca-punca Sekatan ISG boleh berbeza. Selalunya ISG menyekat langkah ke kekosongan ketika mengabaikan tangga atau berjoging di atas tanah yang tidak rata. Begitu juga, atlet dapat menyekat ISG dengan beban mampatan yang kuat ketika melompat semasa lompat tinggi atau lompat jauh kerana kekurangan otot yang stabil.

Melalui berkebun, kerja rumah, aktiviti sehala sambil berada dalam satu posisi untuk jangka masa yang panjang, ISG dapat disekat oleh ketegangan otot. Perbezaan dalam kaki panjang juga dapat mempromosikan a Sekatan ISG, kerana terdapat ketidakseimbangan otot. Sekiranya terdapat kecederaan ligamen pada kaki pada masa lalu, ini juga boleh menyebabkan Sekatan ISG. Kerana tarikan betis ke bawah kerana proses lenturan, terdapat peningkatan tarikan pada M. Biceps femoris, yang berasal dari pelvis. Daya tarikan yang meningkat ini menarik pelvis ke belakang dan menahannya di tempat.

Osteopati untuk penyumbatan ISG

Dalam erti kata osteopati, laporan yang lebih komprehensif disediakan untuk ISG. Untuk penentuan lesi yang tepat, 7 ujian berbeza dilakukan untuk ISG dan diputuskan sama ada manipulasi atau mobilisasi harus dilakukan terlebih dahulu dalam rawatan susulan. Sekiranya manipulasi harus dilakukan, semua ujian keselamatan dilakukan untuk memastikan keselamatan rawatan.

Seperti disebutkan dalam fisioterapi, mobilisasi dilakukan dengan mobilisasi yang disesuaikan dengan lesi. Namun, perbezaan yang menentukan adalah bahawa cara berfikir osteopati organ juga dirawat. Dengan menggeser pelvis, struktur penunjang organ-organ di pelvis dapat mengalami tekanan.

Dengan palpasi struktur yang sesuai, pergerakan organ antara satu sama lain dan pergerakannya sendiri dapat diuji. Sekiranya ada ketegangan, ia dapat dilepaskan dengan teknik langsung atau dirawat secara tidak langsung melalui kaki tuas. Sebagai tambahan, osteopath melihat keseluruhan statistik pesakit dan bertanya mengenai kemalangan masa lalu.

Oleh kerana pelbagai kecederaan, mungkin berlaku penyimpangan pada otot atau permukaan sendi. Seperti disebutkan di atas, fibula mungkin ditarik ke bawah dengan membengkokkan kaki, yang mungkin menyebabkan peningkatan nada pada M. Biceps femoris. Rantai kausal ini adalah tugas osteopati untuk mengubati. Seperti dalam fisioterapi, teknik tisu lembut atau regangan teknik digunakan untuk merawat struktur otot pelvis. Bergantung pada bagaimana pelvis diposisikan, hipertonus mungkin berlaku pada bahagian yang sesuai.