Punca | Fisioterapi untuk sakit simfisis semasa kehamilan

Punca

Penyebab melonggarkan simfisis adalah berdasarkan proses fisiologi dalam tubuh wanita hamil. Hormon Relaxin, yang dihasilkan semasa mengandung, menyebabkan kelonggaran dan peningkatan keanjalan tisu. Walau bagaimanapun, jika cincin pelvis melonggarkan terlalu banyak, ini boleh menyebabkan peningkatan tekanan pada struktur yang biasanya tidak mengalami pergerakan, seperti simfisis. Cincin pelvis terdiri daripada 2 bilah pelvis, yang dihubungkan di bahagian depan melalui simfisis dan di bahagian belakang melalui sacrum (sendi sacroiliac). Apabila cincin pelvis dilonggarkan, mungkin ada pergerakan di antara bilah pelvis, yang dapat menyebabkan kerengsaan pada struktur yang sesuai.

Homeopati

Ubat-ubatan homeopati dapat membantu melonggarkan simfisis dan, kerana dos dan asalnya semula jadi yang sesuai, biasanya tidak berbahaya bagi anak. Walaupun begitu, penggunaan globula harus dibincangkan dengan pakar. Terdapat pelbagai persediaan yang dapat membantu simfisis kesakitan semasa mengandung.

Sebagai contoh, Sympytum disyorkan, yang harus diminum 3-5 kali sehari. Ubat yang sesuai harus disesuaikan untuk setiap wanita hamil dan diambil dengan berhati-hati. Banyak wanita hamil mendapat manfaat daripada kesan homeopati untuk symphyseal kesakitan semasa mengandung.

Kesakitan simfisis semasa kelahiran

Semasa proses kelahiran, anak melewati saluran kelahiran melalui pelvis. Inilah sebab mengapa badan melonggarkan tali pinggang pelvis dengan melepaskan hormon. Semasa melahirkan anak, simfisis dapat diberikan tekanan yang kuat, misalnya jika nisbah antara saluran pelvis dan ukuran anak tidak menguntungkan.

Simfisis boleh menjadi longgar. Dalam beberapa kes, simfisis boleh rosak semasa kelahiran. Selepas bersalin, wanita itu harus melindungi pelvisnya dari ketegangan, tidak mengangkatnya dengan kuat, dan tidak membuatnya kuat penculikan atau menyebarkan pergerakan. Menstabilkan senaman dalam gimnastik regresi dapat membantu mengurangkan gejala. Rawatan harus dibincangkan dengan doktor dan ahli terapi atau bidan.