Sebab / Gejala | Latihan untuk sakit sciatic semasa mengandung

Punca / Gejala

Sainsatik kesakitan biasanya berlaku di satu sisi dan mempunyai watak "merobek" yang menarik. Mereka biasanya memancar dari punggung bawah ke atas punggung ke kaki bawah. Di daerah ini, gangguan deria juga dapat terjadi dalam bentuk kesemutan ("formasi"), mati rasa atau elektrik / membakar sensasi.

Dalam kes yang jarang berlaku, sciatic kesakitan juga disertai dengan kelumpuhan sementara di kaki atau sekatan dalam mobiliti. Otot yang terkena selalunya sangat tegang. Batuk, bersin, menekan, membongkok atau regangan yang terjejas kaki memburukkan lagi gejala.

Punca aduan adalah bahawa saraf sciatic jengkel atau mampatan semasa perjalanannya. Semasa mengandung, ini berlaku kerana wanita hamil bertambah berat badan. Berat dan berat badan bayi yang belum lahir ini memberi tekanan kuat pada pelvis dan tulang belakang lumbar bawah wanita hamil.

  • Pusat graviti badan beralih ke depan dan wanita hamil masuk ke kedudukan belakang yang berongga. Akibatnya, saraf sciatic boleh disekat.
  • Di samping itu, sciatic kesakitan boleh disebabkan oleh fakta bahawa otot gluteal terlalu lemah seimbang lebihan berat di bahagian depan.
  • Kedudukan janin boleh juga tidak menyenangkan, sehingga janin itu sendiri menekan pada saraf sciatic.
  • Perubahan hormon juga memainkan peranan: yang dilepaskan mengandung hormon melonggarkan ligamen dan otot di bahagian belakang dan pelvis. Ketidakseimbangan otot berkembang, sehingga struktur tulang dapat bergeser dan menjengkelkan saraf.
  • Tisu tumbuh uterus juga boleh menekan pada saraf.
  • Penyebab yang agak jarang berlaku adalah bahawa tunggakan vena darah di pelvis kecil memprovokasi kesakitan sciatic.

Bilakah sakit sciatic boleh berlaku

Pada dasarnya, sciatica sakit boleh berlaku pada bila-bila masa semasa mengandung. Walau bagaimanapun, kebarangkalian gejala meningkat ketika anak yang belum lahir membesar. Lagipun, berat badan bayi yang belum lahir meningkat lebih banyak, sehingga tekanan pada saraf sciatic juga meningkat sebanding dengannya, menjadikan kerengsaan menjadi lebih mungkin.

Di samping itu, otot perut wanita hamil semasa kehamilan memanjang sebanyak 20%, sementara otot gluteal tetap tidak berubah. Ini mengakibatkan ketidakseimbangan antara otot perut dan gluteal, yang sering kali tidak dapat diperbetulkan. Kemudian, wanita hamil itu menggeser pusat graviti badannya lebih jauh ke depan dan masuk ke posisi belakang berongga. Ini seterusnya meningkatkan tekanan pada saraf. Di samping itu, pada awal trimester ke-3, anak yang belum lahir berpusing sehingga menjadi kepala boleh menekan saraf sciatic dengan sakit.