Kaki Cavus (Pes Cavus): Rawatan, Punca

Apakah gerbang tinggi?

Gerbang tinggi adalah kecacatan kongenital atau diperolehi pada kaki dan bertentangan dengan kaki rata: Gerbang kaki sangat jelas, contohnya, disebabkan oleh kelemahan kongenital otot kaki kecil.

Bergantung pada tempat beban utama terletak pada kaki yang cacat, perbezaan dibuat antara gerbang tinggi bunion biasa dan gerbang tinggi tumit yang lebih jarang.

Bagaimanakah lengkungan tinggi dirawat?

Untuk merawat gerbang tinggi dengan betul, puncanya mesti diketahui. Doktor kemudian memilih kaedah rawatan yang paling sesuai.

Dalam kes kaki berongga yang sangat jelas, doktor mungkin mempertimbangkan pembedahan. Dalam kes ini, sebagai contoh, bahagian tulang kaki dewasa dikeluarkan atau dipotong (osteotomi). Dalam apa yang dipanggil arthrodesis, pakar bedah secara pembedahan mengeraskan sendi ke kedudukan yang lebih baik dari segi fungsi.

Apakah sebabnya?

Pada orang yang kerap memakai kasut dengan kasut tumit tinggi, ligamen dan tendon memendek dari semasa ke semasa, yang akhirnya membolehkan pembentukan kaki berongga. Penyakit neurologi yang menyebabkan atrofi otot pada otot-otot kecil kaki juga merupakan pencetus yang mungkin untuk kecacatan kaki. Kaki berongga juga berjalan dalam keluarga. Mereka sering berkembang semasa pertumbuhan dan seterusnya menjadi berakar umbi kerana kasut yang salah.

Bagaimana anda mengenali kaki berongga?

Malposisi kaki mudah dikenali. Gerbang longitudinal kaki sangat tinggi dan jelas. Jari kaki sering mengambil kedudukan cakar atau menggenggam. Tumit dan kaki depan menanggung seluruh berat badan, manakala bahagian tengah hampir tidak bersentuhan dengan tanah.

Adakah pencegahan mungkin?

Kaki berongga kongenital tidak boleh dihalang, tetapi yang diperolehi boleh. Secara umum, adalah dinasihatkan untuk mengelakkan kasut yang terlalu kecil dan tumit yang terlalu tinggi. Sementara itu, semakin banyak jenama kasut yang memberi perhatian kepada kesesuaian kasut mereka yang sihat. Berjalan tanpa alas kaki di atas permukaan yang lembut dan semula jadi juga menggalakkan struktur kaki yang sihat dan membantu mengelakkan kaki berongga.