Cefalexin

Produk

Cefalexin boleh didapati secara komersial sebagai ubat veterinar dalam bentuk tablet, tablet kunyah, dan penggantungan. Ia tersedia baik sebagai monopreparation (contohnya, Cefacat, Cefadog) dan digabungkan dengan kanamisin (Ubrolexin). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1986.

Struktur dan hartanah

Cefalexin (C16H17N3O4S, Mr = 347.4 g / mol) wujud sebagai kristal putih serbuk. Ia mempunyai bau khas dan sangat larut dalam air. Monohidrat digunakan. Ia stabil asid dan tidak terurai di perut. Cefalexin adalah turunan semisintetik cephalosporin C yang diperoleh daripada spesies kulat. Struktur teras cefalexin adalah cincin β-laktam, yang bertanggungjawab untuk aktiviti bakterisida.

Kesan

Cefalexin (ATCvet QJ01DB01, ATCvet QJ51DA01) adalah bakteria dengan spektrum aktiviti yang luas. Ia tergolong dalam kumpulan cephalosporin generasi pertama dan oleh itu aktif terutamanya terhadap patogen Gram-positif (terutamanya terhadap), tetapi juga menentang beberapa Gram-negatif kuman. Diharap bakteria termasuk staphylococci (termasuk penghasil penisilin), streptokokus, pneumokokus, clostridia, E. coli, klebsia, salmonella, dan shigella. Cefalexin bertindak bergantung pada masa dan hanya pada patogen yang sedang tumbuh.

Mekanisme tindakan

Tindakan antibakteria disebabkan oleh gangguan sintesis dinding sel bakteria. Transpeptidase bakteria murein dihambat, mencegah hubungan silang dinding sel bakteria murein. Kerosakan pada struktur sel bakteria berlaku. Ini menghasilkan tekanan osmotik yang tinggi di dalam sel bakteria, yang akhirnya menyebabkan pembubarannya.

Petunjuk

Untuk rawatan penyakit berjangkit bakteria pada anjing, kucing, dan lembu. Anjing dan kucing:

  • Jangkitan saluran kemih
  • Jangkitan kulit seperti keradangan pada kulit dan rambut folikel.
  • Pyoderma superfisial (bernanah kulit keradangan) pada anjing.
  • Jangkitan pernafasan yang teruk pada kucing.
  • Luka dan abses pada kucing

Lembu tenusu:

  • Keradangan pundi kencing (mastitis)

Dos

Menurut SmPC. Cefalexin diberikan secara oral kepada anjing dan kucing. Ia mesti diambil dengan memberi makan untuk mengelakkan kesan sampingan seperti muntah. Lembu disuntik ke dalam bayi (intramammary). Cefalexin diberikan dua kali sehari.

Kontraindikasi

Kerana alahan silang, cefalexin dikontraindikasikan dalam kes hipersensitiviti terhadap β-laktam antibiotik. Ini juga berlaku untuk pengguna. Sentuhan langsung dengan ubat harus dielakkan. Sekiranya terdapat ketahanan terhadap cefalexin, tahan silang terhadap β-laktam lain antibiotik memang diharapkan. Dalam kes kekurangan buah pinggang kronik, yang dos mesti disesuaikan atau selang waktu antara pentadbiran dilanjutkan. Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Cefalexin tidak boleh diberikan bersama antibiotik yang mempunyai aktiviti bakteriostatik, seperti tetrasiklin, kloramfenikol, sulfonamida, dan makrolida, kerana aktiviti antibakteria terganggu. Gabungan cefalexin dengan aminoglikosida, polymyxin B dan colistin, metoksifluran, furosemide, dan asid etacrynic boleh menyebabkan potensi gangguan buah pinggang yang mungkin.

Kesan buruk

Kesan buruk merangkumi reaksi alahan dan gejala gastrousus dalam bentuk sesekali muntah, cirit-birit, peningkatan air liur, hilang selera makan, dan kelalaian. Muntah and cirit-birit dapat dielakkan dengan memberi ubat bersama dengan makanan. Sekiranya berlaku overdosis, terutamanya gejala pencernaan seperti muntah dan cirit-birit berlaku.