Cefixime: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Cara cefixime berfungsi

Cefixime mempunyai kesan bakteria, iaitu boleh membunuh bakteria.

Bakteria melindungi diri mereka daripada pengaruh persekitaran yang keras dengan membentuk dinding sel pepejal sebagai tambahan kepada membran sel (sebagaimana yang juga dimiliki oleh sel haiwan dan manusia). Ini terutamanya memberikan kuman peningkatan daya tahan terhadap pengaruh luar seperti kepekatan garam yang berbeza-beza dalam persekitaran.

Apabila keadaan persekitaran menggalakkan, sel-sel bakteria membahagi secara berterusan untuk membiak (beberapa bakteria walaupun setiap dua puluh minit). Setiap kali, dinding sel yang stabil mesti dipecahkan dengan cara terkawal dan kemudian diisi semula dan disambung silang. Enzim transpeptidase bakteria bertanggungjawab untuk penghubung silang antara blok bangunan dinding sel individu (sebatian gula dan protein).

Antibiotik beta-laktam seperti penisilin dan sefalosporin (termasuk cefixime) menghalang transpeptidase. Sel bakteria terus mencuba untuk membahagikan, tetapi selepas pembahagian ia tidak lagi boleh menutup kawasan terbuka dinding selnya - ia mati. Oleh itu, Cefixime juga dirujuk sebagai "antibiotik bakteria".

Ini mampu merendahkan antibiotik beta-laktam generasi pertama, menjadikannya tidak berkesan. Walau bagaimanapun, cefixime adalah beta-laktamase stabil, yang menjadikannya berkesan terhadap pelbagai patogen bakteria yang lebih luas daripada sefalosporin lain dan penisilin terdahulu.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Selepas pengambilan sebagai tablet atau dilarutkan dalam air, kira-kira separuh daripada cefixime diserap dari usus ke dalam darah, di mana ia mencapai paras darah puncak selepas tiga hingga empat jam.

Cefixime tidak dimetabolismekan atau dipecahkan dalam badan dan sebahagian besarnya dibawa keluar dari badan oleh buah pinggang. Kira-kira empat jam selepas pengambilan, separuh dikumuhkan dalam air kencing.

Bilakah cefixime digunakan?

Cefixime diluluskan untuk rawatan jangkitan bakteria yang patogennya sensitif terhadap antibiotik ini. Ini adalah, sebagai contoh:

  • Jangkitan pernafasan
  • @ otitis media
  • jangkitan saluran kencing yang tidak rumit
  • gonorea tidak rumit (gonorea)

Bagaimana cefixime digunakan

Biasanya, cefixime diambil dalam bentuk tablet atau sebagai penggantungan (diperbuat daripada butiran atau tablet boleh diminum). Biasanya, 400 miligram cefixime ditetapkan sekali sehari atau 200 miligram cefixime dua kali sehari untuk tempoh lima hingga sepuluh hari. Untuk jangkitan saluran kencing yang tidak rumit pada wanita, doktor juga boleh mengurangkan tempoh pengambilan kepada satu hingga tiga hari.

Antibiotik boleh diambil dengan atau tanpa makan.

Apakah kesan sampingan cefixime?

Kesan sampingan yang paling biasa berlaku dengan rawatan cefixime adalah cirit-birit dan najis lembut, kerana ubat itu juga menyerang dan membunuh bakteria usus yang bermanfaat.

Kadang-kadang, satu daripada seratus hingga seribu orang yang dirawat juga mengalami kesan sampingan dalam bentuk sakit kepala, sakit perut, senak, loya, muntah, tahap enzim hati yang tinggi, pening, gelisah, dan ruam kulit.

Jika anda mengalami tanda-tanda tindak balas alahan (gatal-gatal, ruam, sesak nafas), anda mesti memberitahu doktor dan berhenti mengambil Cefixime.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil Cefixime?

Kontraindikasi

  • hipersensitiviti kepada bahan aktif, sefalosporin lain, atau mana-mana komponen lain ubat
  • tindak balas hipersensitiviti sebelumnya kepada penisilin atau antibiotik beta-laktam

Interaksi ubat

Jika cefixime antibiotik digabungkan dengan agen lain yang menjejaskan fungsi buah pinggang, ia mungkin berkurangan dengan banyak. Ini terpakai, sebagai contoh, kepada antibiotik gentamycin, colistin, dan polymyxin, serta agen penyahhidratan yang kuat seperti asid etacrynic dan furosemide.

Jika cefixime diambil pada masa yang sama dengan nifedipine antihipertensi, penyerapannya dari usus ke dalam darah sangat meningkat (risiko penurunan tekanan darah yang teruk!).

Pengambilan tambahan ubat antikoagulan jenis kumarin (seperti phenprocoumon dan warfarin) boleh membawa kepada peningkatan risiko pendarahan. Oleh itu, nilai pembekuan harus dipantau dengan teliti semasa pengambilan.

Had Umur

Bayi pramatang dan neonat tidak boleh menerima cefixime. Walau bagaimanapun, kanak-kanak dan remaja boleh mengambil antibiotik dalam dos yang dikurangkan dengan sewajarnya.

Mengandung dan menyusukan anak

Walau bagaimanapun, pengalaman klinikal setakat ini tidak menunjukkan bukti risiko kecacatan atau kesan sampingan yang berkaitan pada bayi yang menyusu apabila ibu dirawat dengan antibiotik. Menurut pakar, cefixime boleh digunakan seperti yang ditunjukkan semasa mengandung dan menyusu.

Cara mendapatkan ubat yang mengandungi cefixime

Cefixime boleh didapati dengan preskripsi di Jerman dan Austria dalam setiap dos dan saiz pakej. Di Switzerland, bahan aktif tidak lagi di pasaran.

Berapa lama cefixime telah diketahui?

Sefalosporin pertama ditemui pada tahun 1945 di Universiti Cagliari (Itali). Ia telah diasingkan daripada kulat Cephalosporium acremonium (kini Acremonium chrysogenum).

Kerana struktur seperti penisilin, penyelidik mengesyaki bahawa ia juga boleh menghasilkan antibiotik yang berkesan melalui pengubahsuaian kimia yang disasarkan. Ini memang berlaku, dengan salah satu derivatif ialah cefixime - cephalosporin generasi ketiga.