Cephalhematoma: Punca, Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Perjalanan penyakit dan prognosis: Biasanya sangat baik, mundur selepas beberapa minggu hingga beberapa bulan; kadang-kadang peningkatan ikterus neonatal, komplikasi yang sangat jarang berlaku
 • Gejala: Bengkak doh-lembut, kemudian turgid-anjal pada kepala bayi baru lahir
 • Punca dan faktor risiko: Daya ricih yang bertindak ke atas kepala kanak-kanak semasa kelahiran, peningkatan risiko dengan alat bantuan seperti forsep atau cawan sedutan
 • Pemeriksaan dan diagnosis: Bengkak yang boleh dilihat dan boleh dirasai pada kepala, pemeriksaan ultrasound untuk mengecualikan kecederaan kepala selanjutnya
 • Rawatan: Biasanya rawatan tidak diperlukan

Apa itu cephalhematoma?

Perkataan cephalhematoma menggambarkan pengumpulan darah pada kepala bayi yang baru lahir. "Kephal" berasal dari bahasa Yunani dan bermaksud "kepunyaan kepala." Hematoma ialah lebam atau pengumpulan darah padat dalam tisu.

Struktur tengkorak pada bayi baru lahir

Tengkorak bayi yang baru lahir masih lembut dan boleh berubah bentuk. Di luar terdapat kulit kepala yang dipanggil. Ini termasuk kulit kepala dengan rambut dan tisu lemak subkutan serta plat tendon otot seperti hud (galea aponeurotica).

Di bawah ini terletak tulang tengkorak, yang terdiri daripada beberapa bahagian. Ini belum bersatu dengan kukuh pada bayi yang baru lahir. Tulang tengkorak diliputi pada kedua-dua bahagian dalam dan luarnya oleh apa yang dipanggil periosteum (periosteum). Ia melindungi dan menyuburkan tulang.

Cephahematoma terbentuk di antara periosteum dan tulang. Ia dibatasi oleh tepi tulang tengkorak. Ini menjadikannya mudah dibezakan daripada pembengkakan kepala tipikal lain pada bayi baru lahir, yang dipanggil tumor kelahiran.

Tidak seperti cephalhematoma, ulser kelahiran melintasi sempadan tulang individu tengkorak dan periosteum kekal melekat pada tulang.

Cephalhematoma: Insiden

Khususnya, penghantaran forsep (hantaran forceps) atau penghantaran cawan sedutan (pengekstrakan vakum) dikaitkan dengan perkembangan cephalhematoma. Dalam penghantaran ini, doktor menggunakan sama ada sudu forsep atau cawan vakum ke kepala bayi untuk membantunya ke dunia.

Cephalhematoma: Adakah terdapat kesan lewat?

Secara keseluruhan, prognosis untuk cephalhematoma adalah sangat baik. Dalam beberapa hari pertama selepas kelahiran, ia sering meningkat dalam saiz dan perubahan dalam tekstur. Darah beku hematoma yang mula-mula mencair dari semasa ke semasa dalam proses pemecahan. Dalam beberapa minggu hingga beberapa bulan, hematoma akhirnya hilang.

Dalam sesetengah kes, walau bagaimanapun, tepi cephalhematoma berkapur di sepanjang jahitan tengkorak dan kekal teraba sebagai penonjolan tulang untuk jangka masa yang panjang. Permatang tulang ini kemudiannya mundur apabila tulang berkembang. Jarang sekali, cephalhematoma dijangkiti. Keadaan ini berpotensi mengancam nyawa.

Cephahematoma selalunya menjadi jelas selepas kelahiran. Biasa pada mulanya adalah doh-lembut, kemudian membonjol-anjal, biasanya bengkak unilateral pada kepala bayi yang baru lahir. Ia paling biasa berkembang pada salah satu daripada dua tulang parietal (Os parietale), yang membentuk bahagian atas dan belakang tengkorak tulang.

Cephahematoma mempunyai bentuk hemisfera dan kadangkala mencapai saiz telur ayam. Periosteum sensitif terhadap kesakitan. Oleh itu, bayi yang baru lahir dengan cephalhematoma mungkin lebih gelisah dan lebih banyak menangis, terutamanya apabila tekanan luaran dikenakan pada cephalhematoma.

Jika cephalhematoma tidak mengalami kemunduran atau sangat besar, ini dianggap sebagai petunjuk kemungkinan pembekuan darah terjejas pada bayi baru lahir. Dalam sesetengah kes, jaundis neonatal (neonatal icterus) diburukkan lagi dengan pecahan cephalhematoma.

Apakah punca dan faktor risiko cephalhematoma?

Kapal yang terletak di bawah periosteum koyak dan mula berdarah. Periosteum dibekalkan dengan baik dengan darah, jadi pendarahan kadang-kadang agak teruk. Jika ruang antara periosteum yang kurang boleh dipanjangkan dan tulang terisi (tanda: bengkak pralelastik), pendarahan berhenti.

Cephalhematoma: Faktor risiko

Faktor risiko untuk perkembangan cephalhematoma terutamanya dianggap sebagai kelahiran cawan sedutan dan penghantaran forsep. Walau bagaimanapun, laluan kepala janin yang sangat cepat melalui pelvis ibu atau saluran kelahiran yang sangat sempit juga menyebabkan daya ricih yang kadang-kadang membawa kepada cephalhematoma.

Faktor risiko lain ialah kedudukan occipital atau kedudukan kaki parietal. Dalam kes ini, kepala bayi tidak terletak di dahi-dahulu di salur masuk pelvis ibu, menjadikannya sukar untuk memasuki saluran kelahiran.

Bagaimanakah anda boleh mengenali cephalhematoma?

Jika anda sendiri perasan cephalhematoma, bidan atau pakar pediatrik anda juga merupakan kenalan anda. Soalan yang mungkin dalam perbualan pengenalan (anamnesis) adalah, sebagai contoh, yang berikut:

 • Bilakah anda perasan bengkak?
 • Adakah bengkak berubah dalam saiz atau tekstur?
 • Bagaimana kelahiran anak anda? Adakah sebarang bantuan seperti cawan sedutan atau forsep digunakan?
 • Adakah terdapat kemungkinan kecederaan pada kepala selepas kelahiran?

Cephalhematoma: Pemeriksaan fizikal.

Semasa pemeriksaan fizikal, doktor akan memeriksa sama ada jahitan di antara tulang tengkorak mengehadkan bengkak atau jika bengkak melampaui mereka. Yang pertama akan menjadi tanda tipikal cephalhematoma. Dia juga memeriksa konsistensi bengkak.

Jarang sekali, cephalhematoma mengatasi kecederaan pada tulang tengkorak. Untuk menolak ini, pemeriksaan ultrasound pada kepala bayi yang baru lahir biasanya dilakukan.

Cephalhematoma: Penyakit yang serupa

Untuk diagnosis pasti "cephalhematoma", pakar pediatrik anda mesti menolak syarat-syarat lain. Ini termasuk:

 • Galea hematoma (pendarahan di bawah kulit kepala)
 • Edema kulit kepala (caput succedaneum, juga dipanggil "bengkak kelahiran"), pengumpulan cecair akibat kesesakan darah di kulit kepala semasa kelahiran
 • Encephalocele, kebocoran tisu otak melalui tengkorak yang belum ditutup akibat kecacatan
 • Jatuh atau kesan ganas luaran yang lain

Bagaimanakah cephalhematoma boleh dirawat?

Cephalhematoma biasanya tidak memerlukan sebarang rawatan khas. Ia mundur dengan sendirinya dalam beberapa minggu. Tusukan untuk menyedut hematoma harus dielakkan: ia menimbulkan risiko jangkitan kepada bayi yang baru lahir.

Sekiranya terdapat luka terbuka pada kulit kepala sebagai tambahan kepada cephalhematoma, pembalut steril diperlukan untuk mengelakkan jangkitan hematoma. Untuk hematoma yang besar, doktor memantau kepekatan bilirubin dalam darah.

Bayi yang baru lahir memecahkan sel darah merah pada kadar yang meningkat sejurus selepas kelahiran. Ini menghasilkan bilirubin, yang mesti ditukar oleh hati sebelum badan mengeluarkannya. Jika kepekatan bilirubin sangat tinggi, ia mempunyai kesan merosakkan pada sistem saraf bayi baru lahir (kernicterus).

Kadang-kadang pada bayi dengan cephalhematoma, kepekatan bilirubin meningkat lebih banyak kerana hati tidak memecahkannya dengan cukup cepat. Terapi cahaya khas (fototerapi cahaya biru) membantu menurunkan kepekatan bilirubin.