Tusukan Cerebrospinal Fluid: Cecair Saraf untuk Diagnosis

Penyakit sistem saraf boleh menganggap bahagian yang mengancam nyawa. Mereka selalunya tidak dapat dikesan dengan cara sederhana darah ujian. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk mengeluarkan cecair saraf dan memeriksanya untuk perubahan di makmal.

Apakah cecair serebrospinal?

. otak and saraf tunjang dikelilingi oleh a air-cairan jelas yang terbentuk di otak, di mana ia berkomunikasi dengan ruang cecair di dalamnya. Itulah sebabnya ia juga disebut cecair serebrospinal atau cecair saraf. Ia melindungi struktur sensitif dari pengaruh luaran. Di kawasan tulang belakang lumbal bawah (lumbar), cairan serebrospinal terkumpul dalam sejenis takungan yang tidak lagi mengandungi saraf tunjang dan dapat diperoleh dengan selamat pada ketika ini dengan tusuk. Oleh itu, prosedur ini juga disebut lumbar tusuk; sebaliknya, istilah saraf tunjang tusukan, yang digunakan dari semasa ke semasa, tidak betul.

Apa yang dapat ditunjukkan oleh ketukan tulang belakang?

Terdapat pertukaran terhad antara darah dan cecair serebrospinal. Ini yang disebut darah-otak penghalang bertindak seperti penapis, membenarkan bahan yang diperlukan seperti oksigen, karbon and air untuk melewati dan menjauhkan bahan berbahaya daripada sistem saraf. Walau bagaimanapun, dengan beberapa penyakit dan pengaruh seperti sinaran elektromagnet, fungsi penghalang ini dapat terganggu.

Kesimpulan mengenai penyebab gangguan boleh diambil dari warna cecair dan jenis dan jumlah bahan yang terdapat di CSF. Di makmal, merah dan sel darah putih, protein - terutamanya antibodi - gula and laktat ditentukan, serta patogen dan kanser sel jika perlu. Dalam penilaian, komposisi mereka biasanya berkaitan dengan nilai darah yang ditentukan pada masa yang sama. Di makmal khas, bahan tambahan disediakan untuk soalan tertentu, seperti interferon or tembaga, dapat ditentukan.

Bilakah tusukan cecair serebrospinal dilakukan?

  • Dalam kes pendarahan otak, sebagai contoh, selepas kemalangan atau akibat pecah saluran darah, sel darah merah muncul, dan cecair serebrospinal berwarna merah jambu atau merah.
  • Dalam jangkitan seperti bakteria dan virus meningitis atau neuroborreliosis, sel keradangan dan antibodi hadir.
  • In otak ketumbuhan, metastasis and leukemia kemungkinan kanser sel. Cecair saraf sering menjadi keruh putih atau kuning.
  • In multiple sclerosis dapat dikesan pada banyak pesakit perubahan tipikal (yang disebut band oligoklonal).
  • Tusukan CSF juga digunakan dalam keadaan teruk secara tiba-tiba sakit kepala atau kehilangan kesedaran, kadang-kadang untuk diagnosis penyakit metabolik yang tidak jelas terutama di zaman kanak-kanak.

Bagaimana peperiksaan itu berjalan?

Tidak memerlukan persediaan khas pesakit. Sekiranya dia sangat teruja, dia akan diberi ubat terlebih dahulu. Darah diambil kira-kira setengah jam sebelum tusuk. Untuk tusukan, otot punggung yang santai dan ruang intervertebral seluas mungkin penting. Oleh itu, pesakit berada dalam keadaan berjongkok dengan tulang belakang lumbar melengkung. Semasa berbaring, dia melengkung seperti embrio; ketika duduk, dia membongkokkan kepala dan ke belakang sejauh mungkin, dengan pembantu memegang bahunya dari depan.

Pertama, kawasan tusukan dibasmi kuman dan dibius secara tempatan. Kemudian jarum berongga panjang dan nipis dimasukkan ke ruang CSF antara dua vertebra. Tiga bahagian kecil cecair serebrospinal diperoleh dengan menetes dan dihantar ke makmal. Jarum ditarik, tapak tusukan dimampatkan, dan ditutup dengan alat pengikat. Keseluruhan prosedur biasanya tidak lebih dari 5 minit. Pesakit mesti berehat di tempat tidur selama antara 4 dan 24 jam, bergantung pada jarum yang digunakan.

Adakah terdapat komplikasi?

Pada prinsipnya, ini adalah prosedur yang agak tidak berbahaya dan kurang menyakitkan yang jarang dikaitkan dengan komplikasi. Terutama jika rehat di tempat tidur tidak diperhatikan dan terlalu sedikit diminum, sakit kepala boleh berlaku 24 hingga 72 jam selepas tusukan, terutamanya ketika duduk atau berdiri, mungkin dengan leher kekakuan, muntah and hilang pendengaran ("Sindrom pasca kelahiran").

Jarang sekali, jangkitan atau kelumpuhan berlaku. Tusukan lumbar berbahaya dalam kes peningkatan tekanan intrakranial dan gangguan pembekuan atau semasa mengambil ubat antikoagulan. Kemudian ia hanya boleh dilakukan dalam kes-kes yang luar biasa.