Serebrum: Fungsi, Struktur, Kerosakan

Apa itu serebrum?

Serebrum atau otak akhir membentuk bahagian utama otak manusia. Ia terdiri daripada separuh kanan dan kiri (hemisfera), kedua-duanya disambungkan oleh bar (corpus callosum). Selain daripada bar, terdapat sambungan lain (lebih kecil) (commissures) antara dua bahagian otak.

Pembahagian luar serebrum

Kedua-dua hemisfera serebrum masing-masing boleh dibahagikan kepada empat lobus:

  • Lobus frontal atau lobus frontal (lobus frontalis)
  • Lobus parietal atau lobus parietal (lobus parietalis)
  • lobus temporal atau lobus temporal (lobus temporalis)
  • Lobus occipital atau lobus occipital (lobus occipitalis)

Permukaan dua hemisfera serebrum berkerut seperti walnut dan dengan itu membesar dengan ketara. Banyak lilitan serebrum (gyri) dibatasi antara satu sama lain oleh alur (sulci).

Struktur dalaman serebrum

Korteks serebrum adalah antara dua dan lima milimeter tebal. Ia terdiri daripada isokorteks (atau neokorteks) dan alokorteks asas. Isokorteks mempunyai enam lapisan dan membentuk kira-kira 90 peratus daripada korteks serebrum. Allocortex adalah lebih tua dari segi perkembangan dan mempunyai struktur tiga lapisan. Bahagian allocortex yang tertua dari segi perkembangan dipanggil paleocortex. Bersama-sama dengan archicortex yang agak muda, ia membentuk allocortex.

Korteks serebrum terdiri daripada badan sel berbilion neuron (termasuk sel piramid) dan sel glial. Neuron mempunyai unjuran panjang (akson) ke semua arah. Medula serebrum terdiri daripada proses sel saraf ini, yang membolehkan komunikasi walaupun dengan sel yang jauh.

Apakah fungsi serebrum?

Walau bagaimanapun, tidak semua rangsangan mencapai korteks serebrum. Sesetengah maklumat diproses dengan sangat cepat dan tanpa mencapai kesedaran di kawasan otak "bawah". Sebagai contoh, peraturan pusat pernafasan berlaku di medulla oblongata (sambungan saraf tunjang atau otak selepas).

Setiap hemisfera serebrum dikhususkan untuk tugas-tugas tertentu: kawasan otak kiri biasanya menempatkan bahasa dan logik, manakala kawasan otak kanan menempatkan kreativiti dan deria arah.

Homunculus (otak)

Korteks serebrum mempunyai pelbagai kawasan motor dan somatosensitif yang ditugaskan kepada bahagian badan tertentu. Oleh itu, bahagian badan jiran "dipetakan" ke kawasan otak jiran. Ini menghasilkan model manusia yang kecil, terherot saiz, dipanggil homunculus.

Fungsi kawasan serebrum yang berbeza

Neokorteks menempatkan, antara lain, keupayaan untuk belajar, bercakap dan berfikir, serta kesedaran dan ingatan.

Dalam lobus parietal atau lobus parietal serebrum adalah sfera sensasi badan, diwakili oleh laluan deria yang berasal dari kulit dan otot dan melalui talamus ke dalam medan kortikal deria utama lobus parietal. Medan kortikal sensitif sekunder menyimpan kenangan sensasi yang berasal dari medan kortikal primer.

Dalam lobus temporal atau lobus temporal, pusat pendengaran utama, hujung laluan pendengaran, terletak di permukaan luar. Disambungkan ke belakang ialah pusat pendengaran sekunder, pusat ingatan pendengaran. Sesetengah bahagian pusat pendengaran mengimbas banjir berterusan bunyi yang mengalir ke otak melalui telinga untuk bunyi yang biasa dan mengelaskannya dengan sewajarnya.

Dalam lobus temporal, dan sedikit sebanyak di lobus parietal, adalah kawasan Wernicke, yang amat penting untuk memahami pertuturan. Kawasan Wernicke dan Broca membentuk pusat bahasa dalam otak.

Di manakah terletaknya serebrum?

Serebrum terletak di bawah kopiah. Lobus frontal terletak di fossa anterior, dan lobus temporal terletak di fossa tengah.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan serebrum?

Penyakit dan kecederaan di serebrum boleh mempunyai akibat yang pelbagai, bergantung pada tempat di serebrum dan betapa ketara kerosakannya.

Kerengsaan pusat motor di otak depan menyebabkan sawan (epilepsi kortikal), dan kemusnahan pusat ini pada mulanya membawa kepada kelumpuhan otot di bahagian lain badan (hemiplegia). Dalam kursus kemudian, medan serebral jiran dan/atau bahagian yang bertentangan boleh mengambil alih fungsi.

Sekiranya kawasan Broca rosak, pesakit biasanya masih boleh memahami pertuturan, tetapi mengalami kesukaran untuk membentuk perkataan dan ayat sendiri. Dalam kes yang lebih ringan, individu yang terjejas masih boleh berkomunikasi dalam gaya telegram staccato.

Jika medan kortikal sensitif utama lobus parietal rosak, anestesia, ketidakpekaan, hasil. Kecederaan pada medan kortikal sensitif sekunder menyebabkan agnosia - ketidakupayaan untuk mengesan objek dengan palpasi. Gangguan di sebelah kiri, di mana pusat bacaan dengan ingatan makna aksara terletak, mengakibatkan ketidakupayaan untuk membaca (alexia).

Gangguan pusat pendengaran sekunder di lobus temporal serebrum membawa kepada fakta bahawa kesan awal tidak lagi diingati dan dengan itu perkataan, bunyi, muzik tidak lagi difahami (apa yang dipanggil tuli jiwa).

Pemusnahan daerah tertentu korteks serebrum di kawasan pusat visual (otak) akibat tumor atau strok membawa kepada kehilangan medan penglihatan. Kemusnahan sepenuhnya korteks visual pada kedua-dua belah dalam serebrum mengakibatkan apa yang dipanggil buta kortikal - orang yang terjejas adalah buta walaupun retina dan laluan penglihatan mereka utuh. Paling baik, mereka masih boleh membezakan cahaya daripada gelap dan mengenali rangsangan gerakan.

Jika pusat visual sekunder (otak) di lobus oksipital di serebrum dimusnahkan, buta jiwa akan berlaku. Orang yang terjejas tidak dapat mengecam objek semula kerana ingatan terpadam dan perbandingan dengan tera optik yang lebih awal tidak lagi boleh dilakukan.