Kanser serviks: Gejala, Perkembangan, Terapi

Gambaran ringkas

 • Simptom: Biasanya hanya pada peringkat lanjut kanser, termasuk pendarahan selepas hubungan seksual atau selepas menopaus, haid berat, pendarahan atau tompok antara haid, keluarnya cairan (sering berbau busuk atau berdarah), sakit di bahagian bawah abdomen
 • Kemajuan dan prognosis:Perkembangan selama bertahun-tahun; lebih awal kanser serviks dikesan dan dirawat, lebih tinggi peluang untuk sembuh
 • Punca dan faktor risiko: Jangkitan dengan virus papiloma manusia (HPV) yang disebarkan secara seksual; faktor risiko lain termasuk merokok, kerap bertukar pasangan seksual, banyak kelahiran, kebersihan alat kelamin yang tidak baik, penggunaan jangka panjang "pil"
 • Rawatan: Pembedahan, radioterapi dan/atau kemoterapi, terapi sasaran (terapi antibodi)
 • Pencegahan: Pemvaksinan HPV, kondom, kebersihan alat kelamin, dilarang merokok

Apakah kanser serviks?

Kanser serviks, secara perubatan dikenali sebagai karsinoma serviks, merujuk kepada tumor malignan di bahagian bawah rahim – pertumbuhan sel malignan pada serviks.

Kanser serviks adalah salah satu daripada tiga kanser yang paling biasa di kalangan wanita di bawah umur 45 tahun dan terutamanya biasa di kawasan dengan pendapatan atau status sosial yang lebih rendah. Di Eropah, kadar kes baharu sebahagian besarnya stabil sejak penghujung 1990-an malah semakin menurun di beberapa negara disebabkan langkah pengesanan awal yang komprehensif.

Menurut anggaran Rangkaian Pendaftaran Kanser Eropah (ENCR), terdapat 30,447 kes baharu di Eropah pada tahun 2020.

Anatomi

Pembukaan serviks ke arah faraj dipanggil serviks luar. Pembukaan ke arah badan rahim dipanggil serviks dalaman.

Bahagian dalam serviks dilapisi dengan membran mukus: ia terdiri daripada tisu penutup (epitelium squamous) dan kelenjar mukus yang tertanam di dalamnya. Jika selaput lendir serviks mengalami perubahan malignan, doktor menyebutnya sebagai kanser serviks (karsinoma serviks). Dalam kebanyakan kes, ia berasal dari epitelium skuamosa dan kemudian diklasifikasikan sebagai karsinoma sel skuamosa. Lebih jarang, karsinoma serviks berkembang daripada tisu kelenjar membran mukus. Dalam kes ini ia adalah adenokarsinoma.

Kanser serviks tidak boleh dikelirukan dengan kanser rahim (kanser badan rahim). Yang terakhir ini juga dipanggil "karsinoma rahim", "karsinoma endometrium" atau "karsinoma korpus" dalam istilah perubatan.

Apakah tanda-tanda kanser serviks?

Kanser serviks biasanya tidak menyebabkan gejala pada peringkat awal. Peringkat prakanser kanser serviks juga tidak disedari untuk masa yang lama.

Pada wanita selepas umur 35 tahun, haid berat, pendarahan antara haid atau bertompok juga dianggap berpotensi menjadi kanser. Pendarahan selepas menopaus juga merupakan simptom kanser serviks.

Gejala ini bukan tanda jelas kanser serviks! Mereka mungkin mempunyai punca yang sama sekali berbeza. Sebagai langkah berjaga-jaga, anda harus mendapatkan nasihat perubatan untuk gejala tersebut.

Sesetengah pesakit juga melaporkan sakit di bahagian bawah abdomen. Penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan juga biasa berlaku pada wanita yang menghidap kanser serviks.

Terdapat juga tanda-tanda organ lain terjejas pada peringkat lanjut kanser. Beberapa contoh:

 • Warna merah air kencing berlaku, sebagai contoh, jika sel-sel kanser telah menjejaskan saluran kencing dan pundi kencing, menyebabkan pendarahan ke dalam pundi kencing.
 • Sakit belakang yang mendalam, yang sering memancar ke pelvis, adalah tanda kemungkinan kanser di pelvis dan tulang belakang.
 • Sakit perut yang teruk dengan kelumpuhan fungsi usus adalah mungkin jika usus perut terjejas oleh kanser. Jika usus terjejas, pergerakan usus sering terganggu.

Pada peringkat akhir, tumor merebak ke seluruh badan. Banyak organ penting kemudiannya gagal, yang akhirnya membawa kepada kematian.

Apakah jangka hayat untuk kanser serviks?

Dalam peringkat kanser serviks yang sangat maju dan sekiranya berulang, penawar adalah lebih sukar, tetapi masih mungkin. Sekiranya kanser serviks telah membentuk metastasis di organ lain dan sudah berada di peringkat terminal, rawatan biasanya hanya bertujuan untuk mengurangkan gejala pesakit dan memanjangkan hayatnya sejauh mungkin.

Doktor merujuk kepada rawatan yang bertujuan untuk menyembuhkan penyakit sebagai kuratif. Jika rawatan hanya berfungsi untuk menjadikan baki hayat pesakit sebebas simptom mungkin, ia dianggap sebagai rawatan paliatif.

Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, peluang untuk menyembuhkan kanser serviks telah meningkat dengan ketara, yang telah membawa kepada peningkatan yang sepadan dalam jangka hayat: Hari ini, hanya separuh daripada ramai wanita mati akibat kanser serviks setiap tahun berbanding 30 tahun yang lalu.

Bagaimanakah kanser serviks berkembang?

Walaupun jenis HPV "berisiko rendah" tidak terlibat dalam perkembangan kanser serviks, ia menyebabkan ketuat pada alat kelamin lelaki dan wanita.

HPV disebarkan hampir secara eksklusif melalui hubungan seksual. Malah kondom tidak mempunyai perlindungan yang mencukupi terhadap virus papiloma manusia. Sentuhan kulit di kawasan intim sudah mencukupi untuk menghantar virus.

Faktor risiko lain

Satu lagi faktor risiko utama untuk kanser serviks ialah merokok. Toksin tertentu daripada tembakau disimpan secara khusus dalam tisu serviks. Ini menjadikan tisu lebih mudah terdedah kepada virus seperti HPV.

Faktor risiko lain untuk kanser serviks ialah:

 • Bilangan besar pasangan seksual: Semakin ramai pasangan seksual wanita dalam hidupnya, semakin tinggi risiko kanser serviksnya.
 • Permulaan awal aktiviti seksual: Kanak-kanak perempuan yang melakukan hubungan seksual sebelum umur 14 tahun mempunyai peningkatan risiko jangkitan HPV - dan oleh itu juga mendapat kanser serviks (atau pendahulunya).
 • Status sosio-ekonomi rendah: Orang yang berpendapatan rendah lebih berkemungkinan dijangkiti HPV berbanding ahli kelas sosial yang lebih tinggi.
 • Banyak kehamilan dan kelahiran: Setiap kehamilan yang berlangsung sekurang-kurangnya lima hingga enam bulan atau setiap kelahiran meningkatkan risiko jangkitan HPV dan oleh itu kanser serviks. Ini sama ada disebabkan oleh perubahan tisu semasa kehamilan atau fakta bahawa wanita yang mempunyai status sosio-ekonomi yang rendah khususnya hamil beberapa kali.
 • Penyakit kelamin lain: Pada wanita yang dijangkiti HPV, penyakit menular seksual tambahan (seperti herpes genital atau klamidia) kadangkala menyumbang kepada perkembangan kanser serviks.
 • Sistem imun yang lemah: Sistem imun yang lemah disebabkan, contohnya, oleh penyakit (seperti AIDS) atau oleh ubat-ubatan yang menekan sistem imun (diberikan selepas pemindahan, contohnya). Sistem imun yang lemah juga kurang berkesan dalam memerangi jangkitan HPV.

Mengikut pengetahuan semasa, faktor genetik hanya memainkan peranan kecil dalam perkembangan kanser serviks.

Bagaimanakah kanser serviks dikesan?

Pemeriksaan yang paling penting ialah pemeriksaan berkala di pakar sakit puan (pengesanan awal kanser). Ini juga terpakai kepada wanita yang telah diberi vaksin terhadap virus HP yang paling penting: Vaksinasi tidak menggantikan pemeriksaan, ia hanya menambah program pemeriksaan.

Di Jerman, setiap wanita yang berumur lebih dari 20 tahun berhak mendapat pemeriksaan pencegahan/pengesanan awal tahunan oleh pakar sakit puan – juga dikenali sebagai pemeriksaan primer. Semua syarikat insurans kesihatan menanggung kos. Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut daripada pakar sakit puan anda.

Pemeriksaan rutin untuk pengesanan awal kanser serviks dijalankan dengan cara yang sama seperti pemeriksaan yang dijalankan sekiranya disyaki khusus kanser serviks (disebabkan oleh gejala seperti pendarahan tidak teratur):

Temu bual sejarah perubatan

Pertama, doktor bertanya kepada wanita itu tentang sejarah perubatannya (anamnesis). Sebagai contoh, dia bertanya berapa kerap dan berat pendarahan haid dan sama ada terdapat pendarahan antara haid sekali-sekala atau bertompok. Dia juga akan bertanya tentang sebarang aduan dan penyakit terdahulu serta penggunaan alat perancang.

Pemeriksaan ginekologi & ujian PAP

Dia juga mengambil sampel sel dari permukaan membran mukus pada serviks dan dalam saluran serviks menggunakan berus kecil atau putik kapas dan memeriksanya dengan lebih dekat di bawah mikroskop. Ini membolehkan doktor melihat sama ada terdapat sebarang bentuk sel yang diubah di kalangan sel mukosa. Doktor merujuk kepada pemeriksaan ini sebagai serviks smear atau serviks smear (ujian PAP).

Penamaan

Sekiranya perubahan tisu yang mencurigakan hanya kecil, pakar sakit puan biasanya melakukan konisasi yang dipanggil: Ini melibatkan pemotongan kon daripada tisu, yang terdiri daripada sel-sel yang diubah secara patologi dan sempadan sel-sel sihat di sekelilingnya. Yang terakhir ini bertujuan untuk memastikan tiada sel yang diubah kekal. Di makmal, kakitangan perubatan memeriksa tisu yang dikeluarkan untuk mengesan sel-sel kanser.

Ujian HPV

Ujian untuk virus papiloma manusia (ujian HPV) juga berguna apabila menyiasat kemungkinan kanser serviks. Pakar sakit puan memeriksa smear dari serviks untuk kehadiran virus HP (lebih tepat: untuk bahan genetiknya).

Ujian HPV biasanya tidak berguna untuk wanita yang lebih muda kerana HPV sering dijumpai pada mereka, tetapi jangkitan biasanya hilang dengan sendirinya.

Tidak kira umur wanita, ujian HPV ditunjukkan jika PAP smear memberikan keputusan yang tidak jelas. Kos ujian kemudiannya dilindungi oleh insurans kesihatan.

Pemeriksaan lanjut

Kadangkala doktor akan mengarahkan imbasan tomografi komputer (CT) dan/atau pengimejan resonans magnetik (MRI). Ini boleh digunakan untuk mengesan metastasis di pelvis, perut atau dada. Pemeriksaan X-ray dada (X-ray dada) sesuai untuk mengesan metastasis dalam rongga dada.

Sekiranya terdapat kecurigaan bahawa kanser serviks telah merebak ke pundi kencing atau rektum, cystoscopy atau rectoscopy adalah perlu. Ini membolehkan sebarang kanser dikesan.

Kadangkala pementasan pembedahan segera diikuti dengan rawatan. Ini membolehkan doktor membuat keputusan semasa pemeriksaan untuk membuang tumor kanser (biasanya bersama-sama dengan keseluruhan rahim). Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku jika pesakit telah memberikan kebenarannya terlebih dahulu.

Pemeringkatan

Bergantung pada sejauh mana kanser serviks telah merebak pada masa diagnosis, doktor membezakan antara peringkat kanser yang berbeza. Ini penting untuk perancangan rawatan. Tahap ini juga memudahkan untuk menilai perjalanan dan prognosis kanser.

Apakah rawatan untuk kanser serviks?

Pada dasarnya, terdapat tiga pilihan rawatan untuk karsinoma serviks. Mereka digunakan secara individu atau gabungan:

 • surgeri/pembedahan,
 • Sinaran (radioterapi)
 • Rawatan ubat (kemoterapi dan terapi sasaran)

Sesetengah wanita hanya mempunyai peringkat awal kanser serviks (displasia). Sekiranya perubahan sel ini hanya sedikit, doktor biasanya menunggu dan melihat kerana ia sering hilang dengan sendirinya. Doktor kemudian memeriksa ini semasa pemeriksaan biasa.

Pembedahan untuk kanser serviks

Beberapa teknik boleh didapati untuk pembedahan kanser serviks. Terdapat juga pelbagai laluan akses untuk membuang tisu berpenyakit, contohnya melalui faraj, hirisan perut atau laparoskopi.

Penamaan

Oleh itu, doktor menasihatkan anda untuk menunggu beberapa lama selepas konisasi sebagai langkah berjaga-jaga sebelum mempunyai anak. Anda boleh mendapatkan maklumat yang lebih terperinci mengenai perkara ini daripada doktor anda.

Trachelektomi

Kadang-kadang tidak semua tisu kanser boleh dibuang melalui konisasi - pembedahan yang lebih meluas diperlukan. Jika pesakit masih ingin mempunyai anak, apa yang dipanggil trachelectomy adalah kaedah rawatan yang mungkin: pakar bedah membuang sebahagian daripada serviks (sehingga dua pertiga) serta ligamen penahan dalaman rahim. Walau bagaimanapun, serviks dalam dan badan rahim kekal utuh (pakar bedah menyambungkan serviks dalam ke faraj).

Hysterectomy

Jika seorang wanita yang menghidap kanser serviks tidak lagi ingin mempunyai anak, doktor selalunya membuang keseluruhan rahim. Pembedahan juga perlu jika tumor telah tumbuh lebih dalam ke dalam tisu. Selepas pembedahan ini, wanita itu tidak lagi boleh hamil.

Pundi kencing dan rektum juga perlu dikeluarkan jika kanser serviks telah merebak ke organ-organ ini.

Radioterapi untuk kanser serviks

Jika pembedahan meluas tidak boleh dilakukan (cth. jika pesakit dalam keadaan kesihatan umum yang lemah) atau wanita itu menolaknya, kanser serviks secara alternatif boleh dirawat dengan radioterapi atau gabungan radioterapi dan kemoterapi (radiochemotherapy). Kadangkala radioterapi juga digunakan selepas pembedahan untuk membunuh mana-mana sel kanser yang tinggal. Doktor kemudian merujuk kepada ini sebagai radioterapi adjuvant.

Radioterapi untuk kanser serviks kadangkala menyebabkan kesan sampingan akut. Ini termasuk, sebagai contoh, kerengsaan yang menyakitkan pada membran mukus dalam faraj, pundi kencing atau usus serta cirit-birit dan jangkitan. Gejala sedemikian biasanya hilang dalam masa beberapa minggu selepas radiasi.

Di samping itu, kadangkala terdapat kesan lewat beberapa bulan atau tahun selepas rawatan, beberapa daripadanya adalah kekal, seperti fungsi pundi kencing terjejas, kehilangan kawalan usus, keradangan membran mukus dengan pendarahan atau faraj kering yang sempit.

Kemoterapi untuk kanser serviks

Sel-sel kanser yang membahagi dengan pantas bertindak balas dengan sangat sensitif terhadap ubat-ubatan ini. Walau bagaimanapun, ubat sitostatik juga menjejaskan pembiakan sel sihat yang berkembang pesat, seperti sel akar rambut, sel membran mukus dan sel pembentuk darah. Ini menjelaskan kemungkinan kesan sampingan kemoterapi seperti keguguran rambut, loya dan muntah serta perubahan dalam kiraan darah dengan peningkatan kerentanan kepada jangkitan.

Terapi yang disasarkan untuk kanser serviks

Kadangkala doktor merawat kanser serviks dengan antibodi yang dihasilkan secara buatan (bevacizumab) yang secara khusus menyasarkan tumor: sebaik sahaja tumor kanser telah mencapai saiz tertentu, ia memerlukan saluran darahnya sendiri yang baru terbentuk untuk memastikan bekalan oksigen dan nutrien. Antibodi bevacizumab menghalang faktor pertumbuhan tertentu dan dengan itu pembentukan saluran darah baru. Ini menghalang tumor daripada terus membesar.

Doktor mentadbir bevacizumab sebagai infusi. Walau bagaimanapun, terapi sasaran hanya menjadi pilihan dalam kes tertentu, iaitu apabila kanser serviks:

 • tidak boleh ditindas dengan terapi lain atau
 • kembali selepas terapi pada mulanya berjaya (kambuh, juga dikenali sebagai berulang).

Rawatan komplementari

Tumor ganas seperti kanser serviks kadangkala menyebabkan kesakitan yang teruk. Mereka yang terjejas kemudian menerima terapi kesakitan yang disesuaikan secara individu.

Ramai pesakit mengalami anemia - sama ada disebabkan oleh kanser itu sendiri atau rawatan (seperti kemoterapi). Dalam keadaan tertentu, wanita yang terjejas mungkin menerima pemindahan darah.

Radioterapi untuk kanser serviks kadangkala boleh menyebabkan faraj kering dan sempit: pelincir boleh membantu mencegah kekeringan yang tidak menyenangkan semasa hubungan seksual. Penyempitan boleh dicegah dengan kerap meregangkan faraj dengan bantuan selama beberapa minit.

Diagnosis dan rawatan kanser serviks (atau kanser lain) boleh menjadi sangat tertekan bagi sesetengah wanita. Oleh itu, pesakit berhak mendapat sokongan psiko-onkologi. Pakar psiko-onkologi ialah doktor, ahli psikologi atau pedagogi sosial yang terlatih khas yang memberikan sokongan emosi kepada pesakit kanser dan saudara-mara mereka dalam menangani penyakit tersebut.

Pemulihan selepas kanser serviks (atau mana-mana kanser lain) bertujuan untuk membolehkan pesakit kembali ke kehidupan sosial dan profesional mereka. Pelbagai ahli terapi dan kaunselor (doktor, pakar psikologi, ahli fisioterapi, dsb.) membantu wanita yang terjejas untuk menghadapi kemungkinan akibat penyakit atau rawatan dan untuk kembali cergas secara fizikal. Pesakit boleh mendapatkan semua maklumat penting tentang pemulihan daripada doktor mereka yang hadir dan perkhidmatan sosial di klinik.

 • Dalam tiga tahun pertama selepas rawatan, pemeriksaan susulan ditunjukkan setiap tiga bulan.
 • Pada tahun keempat dan kelima selepas selesai rawatan, pemeriksaan susulan disyorkan setiap enam bulan.
 • Mulai tahun keenam dan seterusnya, peperiksaan susulan diadakan setahun sekali.

Peperiksaan susulan biasanya terdiri daripada bahagian berikut:

 • Perbincangan dan perundingan
 • Pemeriksaan fizikal organ pembiakan dengan palpasi nodus limfa
 • Ujian PAP

Di samping itu, doktor menjalankan ujian HPV, pemeriksaan ultrabunyi faraj dan buah pinggang dan pemeriksaan kaca pembesar (kolposkopi) pada selang masa tertentu.

Bolehkah kanser serviks dicegah?

Pakar mengesyorkan bahawa kanak-kanak lelaki juga mendapat vaksin HPV. Jika mereka tidak dijangkiti, tiada risiko jangkitan untuk pasangan seksual mereka - ini melindungi mereka daripada kanser serviks. Vaksinasi juga menawarkan kanak-kanak lelaki sendiri perlindungan terhadap ketuat alat kelamin dan perubahan sel yang boleh membawa kepada kanser (seperti kanser zakar).

Vaksinasi

Anda boleh membaca semua yang anda perlu tahu tentang proses, kesan dan kesan sampingan vaksinasi dalam artikel vaksinasi HPV.

Kebersihan alat kelamin yang mencukupi dan menahan diri daripada merokok juga membantu mencegah kanser serviks.