Vaksin Kanser Serviks

Jawatankuasa Tetap Vaksinasi (STIKO) di Institut Robert Koch di Berlin mengesyorkan vaksinasi terhadap papillomavirus manusia (HPV) sebagai vaksinasi standard untuk kanak-kanak perempuan dan wanita muda berusia 9 hingga 14. Setiap tahun, lebih daripada 4,700 wanita di seluruh Jerman didiagnosis dengan kanser serviks dan kira-kira 1,500 wanita mati akibat penyakit ini. Vaksin HPV mengurangkan risiko kanser serviks pada wanita. Vaksinasi juga baru-baru ini disyorkan untuk kanak-kanak lelaki.

Perkara yang perlu diketahui mengenai vaksinasi kanser serviks.

Vaksin diluluskan untuk pencegahan kanser serviks (barah rahim serviks) dan pendahulunya, serta vulvar kanser dan luaran ketuat kemaluan (ketuat kemaluan). Vaksinasi berganda sebaiknya diberikan kepada kanak-kanak perempuan berusia 9 hingga 14 tahun, yang terpisah 5 bulan, dan harus diselesaikan sebelum hubungan seksual pertama. Terdapat perlindungan sepenuhnya setelah kedua-dua dos diberikan. Vaksinasi tidak berfungsi terhadap jangkitan HPV yang sudah ada atau yang ada ketuat kemaluan. Ini tidak berarti, bagaimanapun, bahawa gadis-gadis dikecualikan dari vaksinasi atau pembayaran balik oleh kesihatan syarikat insurans boleh menjadi tidak sah sekiranya hubungan seksual telah berlaku. Juga tidak boleh diandaikan bahawa bahkan hubungan seksual pertama akan mengakibatkan jangkitan pada empat jenis virus penting. Vaksinasi yang tidak dijawab harus dibuat pada saat anak mencapai usia 18 tahun, iaitu sehari sebelum ulang tahun anak ke-18. Ketiga dos vaksin diperlukan untuk vaksinasi susulan pada usia lebih tua dari 14 tahun atau apabila terdapat selang waktu kurang dari 5 bulan antara dos pertama dan kedua. Pakar sakit puan, doktor keluarga, atau pakar pediatrik boleh memberikan vaksin.

Vaksinasi HPV juga disyorkan untuk kanak-kanak lelaki

Untuk kanak-kanak lelaki, STIKO juga mengesyorkan Vaksin HPV pada usia 9 hingga 14 tahun - vaksinasi tindak lanjut juga disarankan di sini sehingga usia 17 tahun. Sebab cadangan itu bukan sahaja virus ini disebarkan oleh lelaki. Vaksinasi juga berfungsi untuk melindungi lelaki itu sendiri, kerana mereka boleh jatuh sakit akibat jenis HPV yang sama, misalnya, mulut-kanser tekak, barah zakar atau dubur.

Tiada had umur untuk vaksinasi

STIKO secara khusus menunjukkan bahawa wanita di luar lingkungan umur 9 hingga 14 tahun juga mendapat manfaat daripada vaksinasi. Adalah tanggungjawab pakar sakit puan untuk menunjukkan hal ini kepada pesakit dan menawarkan vaksinasi sesuai dengan persetujuan vaksin yang ada di pasaran. Tidak diragukan lagi bahawa STIKO vaksinasi kanser serviks tidak menggantikan peperiksaan pemeriksaan yang disyorkan. Pemeriksaan vaksinasi dan pemeriksaan bersama menjadi asas utama serviks berkesan kanser pencegahan.

Vaksinasi kanser serviks: apa yang perlu dipertimbangkan?

Sejak Ogos 2017, hanya vaksin Cervarix dan Gardasil 9 yang dilesenkan di Jerman:

 • Cervarix hanya berkesan terhadap HPV 16 dan 18, yang bertanggungjawab untuk sekitar 60 hingga 70 peratus daripada semua kanser serviks. Bahan aktif tidak memberikan perlindungan terhadap ketuat kemaluan.
 • Gardasil 9, sebaliknya, melindungi daripada 9 HP virus, yang menjadi penyebab sekitar 75 hingga 90 peratus daripada semua kanser serviks. Gardasil 9 juga melindungi dari alat kelamin ketuat.

Menurut penemuan semasa, belum jelas apakah perlindungan vaksin kekal atau apakah vaksinasi penggalak diperlukan. Walaupun kajian terdahulu menunjukkan bahawa vaksinasi mempunyai kesan yang berpanjangan. Walau bagaimanapun, serviks kanser biasanya berkembang selama bertahun-tahun, jadi ujian lebih lanjut diperlukan. Kerana vaksinasi terhadap HPV virus tidak merangkumi semua jenis HP onkogenik, STIKO secara eksplisit menunjukkan bahawa pemeriksaan barah serviks langkah-langkah mesti digunakan tanpa perubahan.

Vaksinasi kanser serviks semasa kehamilan?

Namun, kerana data tidak mencukupi, vaksinasi semasa kehamilan harus dielakkan. Penyusuan susu ibu bukanlah suatu kontraindikasi, seperti halnya dengan semua vaksinasi lain. Sekiranya seorang wanita hamil semasa program vaksinasi, vaksinasi kedua atau ketiga yang hilang dapat dilakukan setelah melahirkan. Kes individu di mana vaksinasi dilakukan secara tidak sengaja selama mengandung terbukti tidak membahayakan bayi.

Penyakit yang berkaitan dengan HPV

Kanser serviks disebabkan secara eksklusif oleh virus papillomavirus manusia, dan laluan utama penularannya adalah hubungan seksual. Hubungan antara HP jangkitan virus dan barah pangkal rahim lebih kuat daripada yang lain rokok and paru-paru barah, kata para pakar. Virus papillomavirus manusia meluas. Dianggarkan 80% gadis dan wanita yang aktif secara seksual bersentuhan dengan virus pada suatu ketika dalam kehidupan mereka (selalunya sebagai remaja atau dewasa muda). Dipercayai bahawa di Eropah, untuk penyakit yang berkaitan dengan HPV secara keseluruhan.

 • 75% daripada semua kes barah serviks.
 • 95% kanser vulva dan faraj
 • 70% luka pra-kanser dan 50% luka serviks berpotensi pra-barah.
 • 80% lesi vulva dan vagina prakanker
 • 90% ketuat kemaluan

Adakah disebabkan oleh virus jenis 6, 11, 16 dan 18. Individu yang diberi vaksin harus diberitahu oleh doktor bahawa vaksinasi hanya melindungi terhadap jenis yang terdapat dalam vaksin HPV 6,11, 16 dan 18, di mana 16 dan 18 bertanggungjawab untuk pencegahan barah serviks, sementara 6 dan 11 terutamanya untuk mencegah pembentukan genital ketuat. Yang terakhir ini tidak dianggap ganas, tetapi sangat menyakitkan secara fizikal dan psikologi.

Kejadian ketuat genital meningkat

Umur permulaan bagi barah serviks adalah 53 tahun. Walaupun kadar kematian akibat barah serviks telah menurun secara signifikan sebagai hasil pemeriksaan, kejadian genital ketuat meningkat dengan pesat, dari sekitar 10 per 100,000 wanita pada tahun 1970 menjadi 200 per 100,000 pada hari ini. Atas sebab ini, doktor menganjurkan pendekatan yang baik vaksinasi kanser serviks, walaupun wanita di luar lingkungan umur yang disarankan kemungkinan akan membayar vaksinasi sendiri pada masa akan datang. Pesakit dengan ketuat genital berulang juga mendapat manfaat dari vaksinasi, dan kondom penggunaan mengurangkan risiko jangkitan kekal. Fakta bahawa kadar kematian akibat barah serviks hampir berkurang dalam beberapa dekad kebelakangan ini disebabkan oleh pemeriksaan sitologi, yang dilakukan sebagai bagian dari pemeriksaan pencegahan oleh pakar sakit puan.

Lebih banyak pendidikan mengenai HPV

Satu tinjauan menunjukkan hasil yang serius: hanya 3.2% wanita Jerman yang menyedari virus tersebut dan secara langsung mengaitkan potensi bahaya dengan barah serviks. Akibatnya, kesedaran tentang perlunya vaksinasi kanser serviks sebagai langkah pencegahan yang berkesan mesti ditingkatkan dan dipertahankan. Terdapat kesediaan doktor untuk memberikan vaksinasi ini, terutama di kalangan pakar sakit puan, yang selalu menganggap diri mereka sebagai doktor pencegahan bagi wanita. Tugas media adalah untuk membina keyakinan terhadap vaksinasi melalui maklumat dan pendidikan yang komprehensif di bahagian penduduk yang luas dan terutama di kalangan orang muda.

Kemas kini perlindungan vaksinasi secara berkala

STIKO dan Persatuan Pakar Ginekologi menunjukkan bahawa vaksinasi terhadap HPV juga harus digunakan sebagai peluang untuk menyelesaikan vaksinasi lain yang disarankan - terutama untuk remaja. Hanya 25% remaja yang mempunyai perlindungan vaksinasi lengkap. Perlindungan vaksin lengkap merangkumi vaksinasi terhadap:

 • Campak, gondok, rubella (jika belum ada dua vaksinasi MMR, jurang harus ditutup selewat-lewatnya pada masa remaja).
 • Hepatitis B (imunisasi asas disyorkan jika belum diberi vaksin pada masa bayi).
 • cacar (mereka yang belum pernah menjalani varikos atau tidak diberi vaksin, menerima satu atau dua vaksinasi - bergantung pada usia).
 • Dipteria, tetanus, poliomielitis dan pertusis: vaksinasi penggalak disyorkan untuk semua orang muda.