Herniasi cakera serviks: Gejala

Gambaran ringkas

  • Gejala: Sakit yang kadangkala menjalar ke lengan dan kepala, kesemutan pada lengan dan jari, gangguan deria, lumpuh
  • Kursus dan prognosis: Tempoh bergantung pada tahap kejadian dan aduan semasa sehingga beberapa bulan, prognosis menguntungkan
  • Rawatan: terapi dengan ubat penghilang rasa sakit, pembedahan, fisioterapi, terapi haba
  • Punca: haus dan lusuh berkaitan usia cakera intervertebral, trauma atau kemalangan.

Apakah cakera herniasi tulang belakang serviks?

Cakera hernia tulang belakang serviks (prolaps cakera serviks) adalah keadaan di kawasan serviks tulang belakang. Tulang belakang serviks terdiri daripada tujuh vertebra individu, dengan cakera intervertebral terletak di antara setiap badan vertebra kedua hingga ketujuh. Dalam prolaps, nukleus cakera lembut menonjol dan menekan saraf tunjang atau saraf tunjang, sering menyebabkan kesakitan atau kebas.

Gejala cakera hernia tulang belakang serviks

Cakera serviks hernia seperti itu tidak selalu menyebabkan gejala. Walau bagaimanapun, jika ia merengsakan atau memberi tekanan pada akar saraf yang keluar, orang yang terjejas sering melaporkan kesakitan akibat tembakan dan/atau parestesia atau kesemutan di kawasan di mana akar saraf merebak. Ini termasuk, sebagai contoh, rasa kebas pada jari. Gejala lain cakera hernia akut tulang belakang serviks adalah:

  • Sakit mengetuk yang terhad
  • @ Sakit kepala
  • Pening
  • Sekatan yang menyakitkan pergerakan tulang belakang serviks
  • Kehilangan kekuatan atau lumpuh otot individu, contohnya dalam satu lengan (mungkin juga pada kedua-dua belah)

Pakar perubatan merujuk kepada simptomologi ini sebagai radikulopati serviks.

Sakit leher dan bahu adalah antara tanda-tanda prolaps yang mungkin berlaku, seperti gejala yang semakin teruk pada waktu malam.

Sesetengah penghidap melaporkan bahawa mereka melihat sensasi retak di leher, iaitu di kawasan tulang belakang serviks, pada masa prolaps. Walau bagaimanapun, ini bukan tanda tipikal cakera hernia tulang belakang serviks.

Cakera hernia tulang belakang serviks: tempoh

Bergantung pada tahap prolaps dan gejala-gejala sekarang, tempoh proses penyembuhan cakera hernia tulang belakang serviks dalam beberapa kes sehingga beberapa bulan. Walau bagaimanapun, prognosis biasanya menguntungkan, supaya individu yang terjejas segera dapat kembali bekerja. Berapa lama orang yang terjejas dengan cakera serviks hernia sakit atau bila tepat orang itu boleh kembali bekerja bergantung pada kes individu.

Rawatan cakera hernia tulang belakang serviks

Komponen terapi yang mungkin adalah, sebagai contoh, pemberian ubat (ubat penahan sakit, pelega otot), pemakaian jangka pendek pendakap leher dan penggunaan haba (sejuk biasanya kurang berkesan). Begitu juga, latihan fisioterapeutik di bawah bimbingan ahli fisioterapi mengurangkan gejala cakera serviks yang hernia. Ini termasuk, sebagai contoh, senaman relaksasi dan melonggarkan atau back school.

Berhati-hati dinasihatkan dengan langkah-langkah kiropraktik: Mereka meningkatkan risiko herniasi cakera serviks yang kecil dan ringan berkembang menjadi herniasi massa dengan tekanan pada saraf tunjang.

Pembedahan untuk herniasi cakera tulang belakang serviks

Jika terapi konservatif tidak berkesan atau cakera hernia di tulang belakang serviks menyebabkan tanda-tanda kehilangan saraf yang ketara atau semakin meningkat (seperti lumpuh), pembedahan diperlukan dalam kebanyakan kes. Sebagai peraturan, operasi dilakukan dari bahagian depan (ventral), iaitu melalui hirisan kulit melintang pada tahap laring. Dari sana, akses diperoleh ke tulang belakang serviks anterior dan vertebra di mana cakera hernia berada.

Pakar bedah mengeluarkan cakera dan biasanya menggantikannya dengan spacer.

Punca cakera hernia tulang belakang serviks

Selain itu, terdapat juga herniasi cakera serviks akut. Ia biasanya disebabkan oleh trauma kecil seperti pergerakan pusingan kepala yang mendadak. Ia juga berlaku pada orang yang lebih muda.