Fistula Serviks: Punca, Gejala & Rawatan

Serviks fistula adalah pengembangan yang tidak baik pada visera serviks. Ini adalah kerosakan kongenital.

Apakah fistula serviks?

Fistula serviks dikaitkan dengan leher sista. Profesional perubatan membezakan antara fistula serviks lateral dan median atau kista serviks. Sementara fistula lateral dinyatakan di kawasan lateral leher, fistula leher median berkembang di garis tengah leher. Di samping itu, terdapat leher sista di lengkungan insang.

Punca

Fistula serviks atau kista leher adalah kongenital, tetapi dalam bentuk lateral selalunya tidak menjadi jelas sehingga dewasa. Serviks median fistula biasanya terletak di antara tulang hyoid dan kelenjar tiroid. Ia tumbuh dari bahagian saluran tiroglossal semasa perkembangan embrio dan tidak mundur. Sekiranya kelenjar tiroid haiwan turun dari dasar lidah, yang berkembang kemudian, dalam arah kaudal, ini membawa kepada pembentukan sambungan ke arah faring. Ini adalah duktus thyreoglossus. Sekiranya saluran ini tidak dapat ditutup sepenuhnya, ini mengakibatkan pengekalan sista serviks median. Sekiranya jangkitan menyebabkan kista serviks median menerobos ke arah luar, ini mengakibatkan pembentukan serviks median fistula. Kerosakan berlaku terutamanya di kawasan hyoid. Dipercayai bahawa tulang hyoid mempunyai kesan obstruktif pada keturunan. Akibatnya, saluran penghubung berjalan sama ada di hadapan atau di belakang tulang hyoid. Begitu juga, jalan melalui tulang hyoid juga boleh dilakukan. Fistula serviks lateral atau kista serviks adalah sisa-sisa furrow insang atau lengkungan insang. Atas sebab ini, mereka juga disebut fistula leher branchiogenic. Perkembangan lengkungan insang berlaku antara minggu ke-4 dan ke-8 embrioperkembangan di wilayah faring. Dalam kebanyakan kes, sisa lengkungan insang kedua masih ada. Semasa perkembangan serviks, pertumbuhan lengkungan insang kedua berlaku melebihi lengkungan ketiga dan keempat. Proses ini menghasilkan pembentukan sinus serviks, rongga yang biasanya surut sepenuhnya ketika ia berlangsung. Namun, jika ini tidak berlaku, bahagian atau saluran yang lengkap tetap ada. Saluran ini boleh meluas dari kawasan tonsil melalui tisu lembut leher di sepanjang arteri leher ke bahagian luar kulit. Selalunya, ia berakhir di bahagian bawah otot sternocleidomastoid.

Gejala, keluhan, dan tanda

Fistula serviks atau kista serviks terdapat pada kebanyakan individu yang terkena pada tulang hyoid, yang membentuk tulang berbentuk lengkungan di bahagian anterior leher. Sebahagian besarnya, fistula serviks lateral mula kelihatan pada orang dewasa dalam bentuk penebalan leher. Sebagai sista ia sering hadir sendiri, sedangkan sebagai fistula ia mempunyai lanjutan. Ini memanjang ke arah yang berbeza. Mereka mungkin termasuk amandel (amandel) atau kawasan klavikula. Selain bengkak, biasanya tidak ada ketidakselesaan yang dialami dengan fistula serviks atau kista serviks. Walau bagaimanapun, pada beberapa pesakit, keradangan adalah mungkin, yang dalam keadaan terburuk bahkan boleh berkembang menjadi bernanah abses. Jarang sekali, tumor malignan berkembang di pangkal fistula.

Diagnosis dan kursus

Sekiranya pesakit dengan fistula serviksnya berjumpa doktor, dia terlebih dahulu berurusan dengan pesakit sejarah perubatan (anamnesis). Dia juga melakukan persembahan pemeriksaan fizikal. Fistula serviks median biasanya dapat diraba sebagai pembengkakan elastik selari di tengah leher. Terdapat juga pergerakan naik turun semasa proses menelan. Tujuh puluh lima peratus daripada semua fistula leher median atau sista leher dapat dikesan sebelum usia 6. Semasa sonografi (ultrasound pemeriksaan), adalah mungkin untuk mengenal pasti rongga yang mengandungi cecair. Fistula serviks median juga mungkin bocor nanah dari pembukaannya. Fistula serviks lateral dapat didiagnosis dengan bukaan kecil yang terletak di sempadan anterior otot sternocleidomastoid pada aspek leher. Rembesan bernanah atau susu muncul. Dalam kes yang tidak jelas, siasatan lanjut seperti tomografi dikira (CT) atau pengimejan resonans magnet (MRI) dilakukan. Kerana lateral sista leher or fistula leher boleh dikelirukan dengan tumor jinak atau ganas, masing-masing, tepat diagnosis pembezaan penting. Dalam kebanyakan kes, fistula serviks dapat dihapuskan sepenuhnya dengan campur tangan pembedahan. Namun, kambuh fistula atau kista tidak dapat dikesampingkan. Ini benar terutamanya jika satu bahagian fistula tidak dikendalikan.

Komplikasi

Dalam kebanyakan kes, fistula serviks tidak menyebabkan gejala sehingga dewasa. Walau bagaimanapun, biasanya sudah kongenital dan tidak diperoleh semasa hidup. Fistula serviks terutamanya menyebabkan penebalan leher. Kista boleh memanjang ke arah yang berbeza dan dengan itu membawa hingga bengkak teruk. Selain pembengkakan, bagaimanapun, biasanya tidak ada komplikasi atau keluhan. Dalam kes ini, tiada rawatan langsung terhadap fistula leher adalah perlu, jika tidak mengganggu pesakit. Walau bagaimanapun, tidak jarang berlaku abses untuk berkembang, yang juga boleh bernanah. Jangkitan dan keradangan boleh berkembang dari ini abses, itulah sebabnya rawatan diperlukan dalam kes ini. Jarang, pembentukan tumor berlaku. Rawatan fistula serviks adalah pembedahan dan tidak membawa untuk komplikasi atau ketidakselesaan lebih lanjut. Sebagai peraturan, fistula lengkap dikeluarkan, supaya orang yang terkena tidak mengalami batasan walaupun selepas operasi. Jangka hayat tidak terhad oleh fistula serviks. Ini berlaku walaupun fistula serviks tidak dirawat.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sebagai peraturan, a fistula leher harus diperiksa dan dirawat apabila menyebabkan ketidakselesaan. Fistula serviks tanpa gejala tidak perlu dirawat, kerana ia tidak memberi kesan negatif kesihatan orang yang terjejas. Namun, kerana fistula leher juga dapat mengurangkan penampilan estetik pesakit dengan ketara, ia dapat dikeluarkan melalui prosedur pembedahan. Pakar dermatologi harus berunding untuk tujuan ini. Pemeriksaan berkala juga disyorkan untuk ini keadaan untuk mengesan dan menghilangkan degenerasi dan dengan itu tumor pada peringkat awal. Doktor juga harus mendapatkan khidmat nasihat sekiranya terdapat pembengkakan pada leher yang tidak dapat dijelaskan oleh faktor luaran. Komplikasi khas tidak berlaku semasa rawatan dan fistula leher dapat dikeluarkan dengan mudah. Selepas operasi, doktor harus berunding sekiranya terdapat gatal atau pendarahan pasca operasi pada luka. Teruk kesakitan juga agak tidak biasa dan harus diperiksa juga.

Rawatan dan terapi

Sebagai peraturan, fistula serviks atau kista serviks dirawat secara pembedahan. Walaupun konservatif terapi mungkin, ia tidak dianggap menjanjikan. Di samping itu, kecacatan tidak hilang sendiri, jadi ia tidak dapat diperbaiki dengan rawatan konservatif. Pada awal operasi, pesakit menerima sama ada a anestetik tempatan atau anestetik umum. Sekiranya fistula serviks median, pakar bedah membuat kulit sayatan di atas tulang hyoid. Dia kemudian membuang kista bersama dengan bahagian tulang hyoid. Sekiranya fistula serviks hadir ke arah luaran, pemotongannya dilakukan dalam bentuk gelendong. Oleh kerana pembuangan fistula sepenuhnya diperlukan, pembedahan sering perlu dilakukan hingga bahagian awal lidah. Sekiranya lateral sista leher hadir, pakar bedah memikat kulit pada garis ketegangan. Dia menolak sebelah kepala- otot yang lebih kemas terletak di sana agar dapat membuang sista dan juga fistula. Untuk tujuan ini, tidak jarang beberapa sayatan kulit diperlukan.

Prospek dan prognosis

Sekiranya tidak dirawat, fistula serviks menyebabkan ketidakselesaan dan ketidakselesaan ketika pesakit bertambah tua. Dalam kes yang teruk, terdapat sekuel dan penyakit selanjutnya. Selain sesak di leher dan bengkak, pertumbuhan fistula serviks mungkin berlaku. Seiring waktu, ada risiko fistula akan bermutasi dan berkembang menjadi tumor. Sekiranya terdapat tumor ganas, berpotensi membahayakan nyawa orang yang terjejas. Sekiranya rawatan dicari, prognosis adalah baik. Fistula serviks dikeluarkan dalam prosedur pembedahan. Oleh kerana kawasan leher mudah dijangkau oleh pakar bedah, komplikasi jarang terjadi. Pada kebiasaannya, pesakit dikeluarkan dari prosedur pembedahan sebagai bebas daripada gejala tidak lama selepas prosedur. Fistula serviks dapat didiagnosis sejurus selepas kelahiran. Walaupun begitu, pembedahan jarang dimulakan pada hari-hari pertama kehidupan. Waktu prosedur ditentukan oleh keperluan serta ukuran fistula. Sekiranya fistula serviks kecil, anestesia tempatan cukup, sementara fistula serviks besar dikeluarkan hanya di bawah anestesia am. Dalam kedua kes tersebut, pesakit harus berada dalam keadaan stabil kesihatan supaya proses penyembuhan dapat dilakukan secepat mungkin. Kambuhan fistula serviks tidak dijangka dalam perjalanan selanjutnya.

pencegahan

Fistula serviks adalah gangguan kongenital. Atas sebab ini, tidak ada pencegahan langkah-langkah.

Penjagaan selepas itu

Penjagaan susulan tidak bertujuan untuk mencegah kambuh fistula serviks. Sama ada semasa kelahiran atau tidak. Pembedahan biasanya dilakukan untuk menghilangkan kerosakan tersebut. Ini biasanya menghasilkan pemulihan akhir. Pesakit boleh membawa kehidupan yang riang dan tidak perlu mengambil bahagian dalam penjagaan selepas ini. Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, pembedahan tidak berjaya atau tidak berjaya sepenuhnya. Mungkin ada peningkatan kerentanan terhadap jangkitan dan keradangan. Orang yang terjejas mesti berjumpa doktor sekiranya terdapat aduan akut. Kadang kala tumor terbentuk, yang boleh mengancam nyawa. Beberapa doktor menasihatkan untuk tidak melakukan pembedahan di bawah umum atau anestesia tempatan sekiranya gejala tidak wujud. Orang yang terjejas biasanya dapat terus hidup tanpa gejala selama beberapa dekad. Sokongan dalam kehidupan seharian, yang mensasarkan penjagaan selepas waktu, tidak diperlukan. Hanya pada usia tua gejala lebih kerap berlaku, yang kemudian dirawat oleh doktor. Oleh itu, penjagaan selepas bersalin tidak memainkan peranan penting dalam fistula serviks yang didiagnosis. Pesakit memutuskan sama ada untuk hidup dengan badan asing tanpa gejala atau membuangnya secara pembedahan. Hanya dalam kes-kes gejala akut, doktor memberi nasihat mengenai pembentangan.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Rawatan perubatan fistula serviks dapat dibantu oleh sejumlah langkah-langkah. Pertama, rehat dan kelengkapan tempat tidur berlaku untuk mereka yang terjejas. Tubuh sangat lemah selepas prosedur pembedahan, jadi usaha yang berlebihan harus dielakkan pada mulanya. Di samping itu, langkah pemakanan mesti diambil, yang bergantung pada operasi tertentu dan boleh sangat berbeza. Doktor operasi akan mencadangkan yang sesuai diet kepada pesakit untuk tempoh sebelum dan selepas operasi dan berikan petua lebih lanjut untuk pemulihan yang cepat. Yang paling penting, pesakit mesti memerhatikan luka dan merawatnya. Apa-apa kelainan seperti gatal tiba-tiba, pendarahan pasca operasi atau kesakitan harus dijelaskan dengan segera. Sekiranya fistula serviks berganda, sokongan mungkin diperlukan untuk rawatan susulan. Dianjurkan untuk melibatkan orang yang dipercayai atau kakitangan kejururawatan pakar pada peringkat awal untuk mengelakkan komplikasi semasa fasa penyembuhan. Sesetengah ubat homeopati boleh digunakan untuk sokongan. Ini termasuk penyediaan Apis D200 atau ubatnya Apis mellifica, yang membantu dengan pembengkakan dan kemerahan. Garam Schüßler yang sesuai ialah penyediaan nombor 4, Kalium Chloratum. Penggunaan persediaan ini harus selalu dilakukan dengan berunding dengan pengamal perubatan yang kompeten.