Latihan tulang belakang serviks | Stenosis saluran tulang belakang - latihan dari fisioterapi

Latihan tulang belakang serviks

Tulang belakang serviks, seperti tulang belakang lumbar, terletak secara anatomi di a lordosis, itulah sebabnya ia adalah wilayah kedua yang paling kerap terjejas. Latihan berikut membantu menguatkan leher otot dan mengurangkan a penolakan kedudukan (postur yang tidak betul dengan kepala di hadapan sternum): Latihan 1: Orang yang terkena duduk di atas kerusi di hadapan cermin. Sekarang dia menolak dagunya ke belakang seolah-olah mahu membuat dagu berganda.

Pada masa yang sama, bahagian belakang kepala diregangkan sedikit ke atas sehingga leher menjadi panjang dan tulang belakang serviks dapat meluruskan. Tahan selama kira-kira 5 saat, kemudian lepaskan perlahan-lahan dan ulangi 10 kali. Elakkan pergerakan cepat dan tersentak dengan segala cara.

Latihan 2: Pesakit berbaring di permukaan tegak dalam posisi terlentang dan cuba meminimumkan ruang antara lantai dan tulang belakang serviks. Untuk melakukan ini, dia menekannya kepala dengan kuat ke dalam pad. Tahan selama 5 saat, kemudian lepaskan dan ulangi 5 kali.

Latihan 3: Pesakit terbaring di lantai dalam keadaan terlentang, kakinya diluruskan dan lengannya di sebelah badannya. Tapak tangan menunjuk ke bawah. Sekarang tarik bahu ke telinga, putar tangan dan tekan bilah bahu ke bawah dengan kuat.

Ulangi putaran bahu ini sambil berbaring selama kira-kira 1 minit. Alternatif: melaksanakan bulatan bahu (dalam arah yang sama, bergantian atau berlawanan arah) sambil duduk. Latihan lebih lanjut untuk menguatkan tulang belakang serviks terdapat dalam artikel:

  • Latihan HWS stenosis saluran tulang belakang
  • Stenosis saluran tulang belakang - latihan untuk di rumah

Ringkasan

Terusan tulang belakang stenosis adalah penyakit yang berkaitan dengan usia di bahagian belakang, biasanya tulang belakang lumbar. Penyempitan secara beransur-ansur dan membawa kepada kesakitan dan pergerakan terhad. Dalam kebanyakan kes, rawatan konservatif dengan kesakitan terapi dan latihan fisioterapeutik sudah mencukupi untuk mencapai penghilang rasa sakit.

Penting untuk mengukuhkan otot perut, pelajari postur tegak dan stabilkan dengan regangan dan latihan pengukuhan. Hanya dalam beberapa kes diperlukan pembedahan untuk melebarkan pembedahan terusan tulang belakang.