Sindrom tulang belakang serviks - latihan ini membantu

Berikut ini, latihan dijelaskan yang mencegah sindrom tulang belakang serviks atau memperbaiki sindrom tulang belakang serviks yang sudah berkembang atau membantu penyembuhannya. Dalam fisioterapi, terutama struktur yang dirawat yang sangat tertekan oleh aktiviti sehala dan statik dan yang cenderung hipertonus kerana kekurangan darah peredaran. Sebagai tambahan kepada darah rawatan perangsang peredaran darah untuk sindrom tulang belakang serviks, pesakit juga harus melakukan kelonggaran melatih dirinya. Lingkaran bahu yang sederhana membantu melegakan kesakitan disebabkan oleh regangan berterusan. Peregangan otot bahu juga sangat disarankan.

8 latihan mudah untuk ditiru

 1. Regangan otot bahu
 2. Regangan otot dada
 3. Pengukuhan otot otot bahu
 4. Pengukuhan pemampat bahu
 5. Menguatkan otot leher pendek
 6. Pengukuhan otot leher
 7. Menguatkan otot leher lateral
 8. Menguatkan bahagian atas badan belakang

> 1) Peregangan otot bahu Satu lengan harus dipegang sedikit dari badan, siku tetap lurus, telapak tangan selari dengan lantai dan sengaja ditolak sedikit ke arah lantai. The kepala condong ke sisi yang bertentangan, tahan regangan ini selama 30 saat dan kemudian tukar sisi. 2) Peregangan daripada dada otot Sama berkesannya ialah peregangan otot dada yang besar, di mana pesakit berdiri di atas bingkai pintu dan memaut lengannya ke bingkai pada sudut 90 ° dan mengambil langkah ke hadapan sehingga tarikan otot otot dada dapat dirasakan.

Oleh kerana postur duduk yang biasanya bengkok dalam kehidupan seharian, latihan peregangan ini membantu masuk ke posisi tegak. Lebih banyak latihan regangan boleh didapati dalam artikel:

 • Apakah kaedah terbaik untuk meregangkan tulang belakang serviks?
 • Latihan regangan
 • Apakah kaedah terbaik untuk merehatkan tulang belakang serviks?

Selain melonggarkan dan senaman regangan, khusus latihan kekuatan program harus dikembangkan. Otot punggung atas, pendek leher otot dan otot lengan sangat penting.

Latihan pengukuhan dapat dilakukan dengan a bar, di sana, dumbbell kecil atau bola. Latihan untuk bahagian atas punggung harus dilakukan khusus pada rhomboid, otot ini terletak di antara bilah bahu dan memastikannya terkena. Semakin kuat otot, semakin kurang bahagian atas badan ditarik ke dalam firasat kedudukan.

3) Pengukuhan Rhomboid Posisi permulaan adalah posisi duduk tegak di atas kerusi (sebagai gantinya di lantai dengan kaki dalam kedudukan tegak), tangan memegang batang (atau alat bantu yang diinginkan) dan siku dipandu ke belakang dekat ke atas badan. Pada kedudukan terakhir, bilah bahu ditarik bersama dengan cara yang jelas. Untuk meningkatkan latihan ini, tiang dipegang secara langsung di dada tinggi dan terpisah (isometrik).

4) Menguatkan Latissimus Latihan lain dilakukan dari posisi yang sama, lengan diregangkan ke atas dan tiang ditarik ke bawah di belakang kepala (Tarik Lat). Variasi juga terdapat di sini dengan penarikan isometrik dari tiang di belakang kepala. Lebih banyak latihan untuk tulang belakang serviks terdapat dalam artikel Latihan melawan punggung kesakitan.