Serviks masih ditutup | Latihan untuk serviks semasa kehamilan

Serviks masih ditutup

Semasa mengandung, yang serviks ditutup rapat untuk melindungi anak yang belum lahir kuman sebelum mereka masuk. Hanya sekitar minggu ke-39 mengandung adakah itu serviks menjadi lembut dan pendek untuk mempersiapkan kelahiran yang akan datang. Oleh itu, keadaan daripada serviks adalah titik permulaan yang baik bagi bidan atau pakar sakit puan untuk memeriksa tahap kelahiran wanita itu.

Dalam beberapa kes, serviks tidak terbuka walaupun bermulanya persalinan. Sebagai contoh, jika bayi tidak memberi tekanan yang cukup pada serviks - dalam hal ini doktor menyebutnya sebagai kelemahan dalam proses melahirkan. Titisan boleh membantu menguatkan pengecutan.

Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, cukup bagi bidan untuk merangsang serviks. Untuk melakukan ini, bidan memasukkan a jari masuk ke dalam faraj dan menggerakkan jari ke belakang dan ke belakang sepanjang serviks. Geseran menyebabkan membran bayi terpisah dari serviks dan hormon prostaglandin dilepaskan. Hormon memastikan bahawa pengecutan bermula dengan lebih kuat dan kelahiran berlaku dalam 48 jam akan datang dalam kebanyakan kes.

Langkah rawatan alternatif

Sebagai alternatif kepada langkah-langkah rawatan yang dijelaskan, akupunktur boleh memberi kesan positif pada serviks. Kajian menunjukkan bahawa wanita hamil yang menerima akupunktur permohonan semasa mengandung mempunyai serviks yang lebih lembut. Sebagai tambahan, fasa pembukaan serviks dapat dipersingkat rata-rata 2 jam. Ubat homeopati, seperti Pulsatilla pratensis (penjepit lembu), boleh diambil sebagai menambah untuk persiapan untuk melahirkan anak. Ia membantu melegakan serviks dan menjadikannya lembut.

Ringkasan

Serviks memainkan peranan penting dalam kelahiran: di satu pihak, ia memastikan perlindungan daripada meningkat kuman, di sisi lain, ia mengatur masa kelahiran. Sekiranya serviks lemah, rehat tidur yang ketat atau campur tangan pembedahan diperlukan untuk mengelakkan a keguguran or kelahiran pra-matang. Jika tidak, serviks boleh dijalankan semasa kehamilan dengan melakukan latihan oral dan lantai pelvik latihan. Selepas kehamilan, lantai pelvik senaman membantu mengurangkan ukuran serviks.