Cetirizine: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana cetirizine berfungsi

Sebagai antihistamin H1 yang dipanggil, cetirizine menyekat tapak dok (reseptor H1) bahan penghantar badan sendiri histamin - bahan yang berlaku di mana-mana di dalam badan dan terlibat dalam kepekatan normal dalam proses penting seperti tindak balas imun, pengeluaran asid perut dan peraturan tidur. Walau bagaimanapun, histamin juga memainkan peranan penting dalam tindak balas alahan.

Reaksi alahan adalah tindak balas hipersensitiviti sistem imun. Badan bertindak balas terhadap sentuhan dengan pencetus alahan yang sebenarnya tidak berbahaya (alergen seperti debunga, habuk rumah atau rambut haiwan) dengan pelepasan histamin yang berlebihan untuk memerangi alergen yang dikatakan berbahaya.

Jika histamin kemudiannya mengikat reseptornya, simptom tipikal alahan berlaku, seperti peningkatan aliran darah ke tisu (kemerahan dan bengkak), gatal-gatal, mata berair dan juga kekejangan otot saluran pernafasan (bronkospasme).

Dengan menyekat reseptor histamin, cetirizine menghalang kesan histamin dan dengan itu mengurangkan gejala tindak balas alahan.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Bahan aktif dikumuhkan terutamanya melalui buah pinggang. Atas sebab ini, dos mesti dikurangkan pada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang (kekurangan buah pinggang).

Bilakah cetirizine digunakan?

Kawasan penggunaan (petunjuk) antihistamin adalah

  • Melegakan gejala sarang kronik (urtikaria)
  • Melegakan gejala mata (konjunktivitis alahan) dan hidung (demam hay)

Bagaimana cetirizine digunakan

Cetirizine paling kerap diambil dalam bentuk tablet. Walau bagaimanapun, titisan cetirizine dan jus cetirizine juga boleh didapati. Dos cetirizine biasanya sepuluh miligram sehari, kurang untuk kanak-kanak dan orang yang mempunyai masalah buah pinggang.

Ia biasanya diambil sekali sehari mengikut arahan doktor. Makanan memperlahankan kadar penyerapan (dan oleh itu permulaan tindakan), tetapi bukan jumlah bahan aktif yang diserap.

Apakah kesan sampingan cetirizine?

Secara umum, bahan aktif boleh diterima dengan baik. Selalunya (iaitu dalam satu hingga sepuluh peratus pesakit), cetirizine menyebabkan keletihan, sedasi dan aduan gastrousus (pada dos yang lebih tinggi).

Kurang daripada satu peratus daripada mereka yang dirawat mengalami sakit kepala, pening, insomnia, agresif atau mulut kering sebagai kesan sampingan.

Apakah yang perlu saya ingat semasa mengambil Cetirizine?

Kontraindikasi

Cetirizine tidak boleh digunakan dalam kes berikut

  • hipersensitiviti kepada bahan aktif atau mana-mana bahan lain ubat
  • disfungsi buah pinggang yang teruk
  • kanak-kanak di bawah umur dua tahun

Interaksi

Tiada interaksi dengan ubat lain diketahui sehingga kini.

Cetirizine menyekat tindak balas kulit terhadap ujian alahan. Oleh itu, ubat harus dihentikan tiga hari sebelum ujian sedemikian agar tidak memalsukan keputusan.

Pakar mengesyorkan mengelakkan alkohol semasa rawatan dengan antihistamin seperti cetirizine.

Berkebolehan memandu dan mengendalikan jentera

Berbeza dengan banyak antihistamin lain, cetirizine hanya mempunyai kesan sedatif ringan. Namun begitu, berhati-hati diperlukan semasa memandu kenderaan bermotor dan mengendalikan jentera. Pesakit harus sedar tentang tindak balas individu badan mereka terhadap bahan aktif (keletihan, pening, dll.).

Sekatan umur

Penggunaan pada kanak-kanak di bawah umur dua tahun tidak digalakkan.

Kehamilan dan menyusu

Cetirizine boleh digunakan semasa penyusuan selepas berunding dengan doktor. Walau bagaimanapun, tiada data mengenai pemindahan bahan aktif ke dalam susu ibu pada manusia. Pada dasarnya, penggunaan jangka panjang antihistamin boleh menyebabkan kegelisahan, sedasi dan gejala lain pada kanak-kanak yang menyusu. Dalam kes khusus cetirizine, bagaimanapun, ini agak tidak mungkin. Menurut pakar, bahan aktif itu boleh diambil semasa menyusu tanpa perlu menghentikan penyusuan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan cetirizine

Ubat yang mengandungi cetirizine boleh didapati di kaunter farmasi di Jerman, Austria dan Switzerland.

Berapa lama cetirizine telah diketahui?

Cetirizine tidak diketahui sejak sekian lama. Selepas mengambil antihistamin generasi pertama, cetirizine didapati sebagai produk penukaran dalam badan mereka yang terjejas. Kajian klinikal kemudian menunjukkan bahawa bahan baru itu mempunyai kesan yang setanding dengan kesan sampingan yang lebih sedikit.

Oleh itu, bahan aktif lebih baik diterima daripada persediaan yang lebih lama dan telah menggantikan penggunaannya sebagai ubat untuk tindak balas alahan.