Penyakit Chagas: Punca, Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Simptom: Fasa akut dengan demam, bengkak di tempat kemasukan (chagoma), atau edema kelopak mata pada mata, dalam fasa kronik aduan kegagalan jantung, gangguan pernafasan dan gejala gastrousus.
 • Punca dan faktor risiko:parasit (Trypanosoma cruzi), penularan kebanyakannya oleh pepijat pemangsa, juga daripada ibu kepada anak dalam kandungan, melalui derma darah atau pemindahan organ, penyakit yang berkaitan dengan kemiskinan
 • Diagnosis: Pengesanan patogen dan antibodi yang ditujukan terhadapnya dalam darah
 • Rawatan: agen antiparasit, mungkin pemindahan jantung jika jantung rosak
 • Prognosis dan perjalanan: Sangat baik jika dirawat lebih awal; jika kronik, kerosakan pada jantung, saluran penghadaman dan sistem saraf; komplikasi yang mengancam nyawa adalah mungkin
 • Pencegahan: Elakkan gigitan serangga di kawasan berisiko, gunakan kelambu.

Apa itu penyakit Chagas?

Penyakit Chagas (American trypanosomiasis) adalah penyakit berjangkit. Ia disebabkan oleh parasit bersel tunggal (Trypanosoma cruzi). Patogen disebarkan terutamanya melalui gigitan pepijat pemangsa. Pepijat pemangsa hidup terutamanya di celah kayu kering dan bumbung jerami kediaman ringkas (contohnya, pondok lumpur).

Pepijat pemangsa mengeluarkan trypanosom dengan najis mereka, yang mereka simpan semasa menghisap darah. Jika ini masuk ke dalam luka kulit, pada membran mukus, contohnya dalam konjunktiva mata, jangkitan berlaku. Masa antara gigitan pepijat pemangsa dan wabak penyakit (tempoh inkubasi) adalah antara lima dan 20 hari.

Ia juga mungkin untuk wanita hamil yang dijangkiti untuk menghantar patogen kepada anak dalam kandungannya. Kurang kerap, pemindahan darah yang dijangkiti atau pemindahan organ daripada penderma yang dijangkiti juga merupakan laluan jangkitan yang mungkin. Dalam kes ini, tempoh inkubasi kadang-kadang 30 hingga 40 hari.

Penyakit Chagas berkembang dalam peringkat yang berbeza. Hasil akhirnya selalunya penyakit kronik, akibatnya boleh membawa maut.

Di seluruh dunia, kira-kira lapan juta orang dijangkiti patogen yang menyebabkan penyakit Chagas. Majoriti mereka ini adalah penduduk di kawasan endemik. Kebanyakan mereka yang dijangkiti hampir tidak mengalami sebarang gejala dan oleh itu tidak menyedari jangkitan mereka. Walau bagaimanapun, mereka menyebarkan patogen. Dianggarkan 10,000 orang di seluruh dunia mati setiap tahun akibat penyakit Chagas.

Apakah simptom penyakit Chagas?

Fasa akut penyakit Chagas:

Satu pertiga daripada semua orang yang dijangkiti menunjukkan gejala akut penyakit Chagas. Pada mulanya, tapak di mana patogen telah memasuki badan (contohnya, tapak gigitan pepijat pemangsa) membengkak dan memerah. Selalunya bentuk chagoma yang dipanggil, bengkak di tapak kemasukan. Nodus limfa di sekelilingnya juga menebal. Sekiranya patogen telah masuk ke dalam mata, bengkak kelopak mata berkembang, yang dipanggil oleh doktor sebagai tanda Romaña.

Dalam masa beberapa hari, gejala berikut muncul:

 • Demam
 • Sesak nafas
 • Sakit perut
 • Cirit-birit
 • Pembengkakan kelenjar getah bening
 • Pembesaran hati dan limpa

Bayi yang baru lahir dan bayi, yang biasanya terkena penyakit Chagas akut, juga sering mengalami komplikasi yang boleh membawa maut:

 • keradangan otot jantung (miokarditis)
 • ensefalitis (radang otak)

Gejala penyakit Chagas akut berterusan selama kira-kira empat minggu. Ini diikuti dengan apa yang dipanggil fasa tidak tentu (iaitu, tidak tentu) penyakit. Majoriti individu yang dijangkiti kemudiannya tidak mempunyai gejala penyakit Chagas.

Fasa terpendam:

Fasa kronik penyakit Chagas:

Dalam kira-kira 30 peratus daripada mereka yang dijangkiti, penyakit Chagas adalah kronik. Dalam kebanyakan kes, keradangan otot jantung (miokarditis) dan kegagalan jantung kronik (kekurangan jantung) berlaku, mungkin membawa kepada kematian jantung secara mengejut.

Di samping itu, gejala berikut mungkin:

 • Sesak dada dan sakit di kawasan jantung (angina pectoris)
 • Aritmia jantung
 • Penyumbatan separa atau lengkap arteri oleh pembekuan darah (embolisme arteri)
 • Berdebar-debar, berdebar-debar
 • Pelebaran jantung (megacor)
 • Sesak nafas
 • Edema pulmonari

Dalam kes yang jarang berlaku, gejala penyakit Chagas kronik berlaku dalam saluran penghadaman. Selalunya ia kemudiannya adalah pembesaran patologi usus (megacolon) dan esofagus (megaesophagus).

Pada peringkat awal, terdapat peningkatan dalam gejala ini:

 • Cirit-birit
 • Kesakitan perut yang teruk
 • Nanti sembelit kronik
 • Loya
 • Muntah
 • Seram sejuk
 • Berdebar-debar

Jika tidak dirawat, megacolon berisiko menyebabkan pecahnya usus (perforasi) yang mengancam nyawa. Penglibatan paru-paru dan sistem saraf juga mungkin, tetapi sangat jarang berlaku.

Apakah punca dan faktor risiko penyakit Chagas?

Apabila menghisap darah, pepijat pemangsa merembeskan najis berjangkit. Sekiranya najis bersentuhan dengan konjunktiva mata, membran mukus atau lesi kulit, patogen memasuki badan. Kerana gigitan pepijat pemangsa sangat gatal, penghidap sering menggaru diri mereka sendiri. Luka kulit kecil yang terhasil memudahkan patogen memasuki badan.

Dalam kes yang jarang berlaku, penularan patogen penyakit Chagas berlaku melalui pemindahan darah atau pemindahan organ. Ia juga berlaku bahawa wanita hamil yang dijangkiti menghantar jangkitan kepada bayi mereka yang belum lahir.

Bagaimanakah penyakit Chagas boleh didiagnosis?

Diagnosis penyakit Chagas terdiri daripada tiga bahagian:

Pertama, sejarah perubatan diambil, dengan penerangan simptom dan rujukan ke kawasan Amerika Selatan atau Tengah sebagai negara perjalanan atau asal yang memberikan petunjuk awal kepada penyakit Chagas. Doktor kemudian menentukan simptom lanjut melalui pemeriksaan fizikal.

Diagnosis muktamad hanya boleh dilakukan dengan bantuan ujian darah. Percubaan dibuat untuk mengesan patogen secara mikroskopik dalam darah. Ini tidak selalu berjaya. Atas sebab ini, darah juga diuji untuk antibodi yang ditujukan secara khusus terhadap trypanosom.

Sekiranya penyakit Chagas sudah berada dalam fasa kronik, kesan pada organ lain seperti otak dan jantung boleh dikesan melalui pelbagai pemeriksaan (contohnya, tomografi berkomputer (CT), pengimejan resonans magnetik (MRI)). Untuk memeriksa jantung, prosedur seperti ultrasound jantung (ekokardiografi) dan elektrokardiografi (ECG) digunakan.

Bagaimanakah penyakit Chagas boleh dirawat?

Dua ubat digunakan untuk merawat penyakit Chagas: benznidazole dan nifurtimox. Ubat-ubatan ini dipanggil agen antiprotozoal. Ini adalah bahan aktif yang secara khusus memerangi dan membunuh parasit bersel tunggal. Orang yang terjejas menerima nifurtimox selama kira-kira 120 hari, dan benznidazole selama kira-kira separuh masa itu.

Kedua-dua ubat tidak boleh diambil oleh wanita hamil atau orang yang mengalami kegagalan buah pinggang atau hati.

Kedua-dua ejen itu hanya berjaya dalam fasa akut. Dalam fasa terpendam, kesan terapi adalah kontroversi. Dalam fasa kronik, tiada faedah daripada agen antiprotozoal telah ditunjukkan sehingga kini. Di sini, langkah-langkah ditujukan untuk merawat gejala yang muncul di dalam hati atau di saluran pencernaan.

Penyakit Chagas: perjalanan penyakit dan prognosis

Prognosis untuk penyakit Chagas bergantung terutamanya pada sama ada komplikasi berlaku dan betapa teruknya jantung terjejas (contohnya, dalam bentuk kegagalan jantung).

Jika, sebaliknya, keradangan otot jantung atau otak berlaku semasa fasa akut penyakit Chagas, ini selalunya berakhir dengan maut, terutamanya pada kanak-kanak kecil. Dalam kursus kronik, perjalanan penyakit bergantung pada tahap kegagalan jantung dan kejayaan rawatannya.

Jika jantung rosak secara tidak boleh ditarik balik, pemindahan jantung selalunya merupakan pilihan terakhir. Tanpa terapi, individu yang terjejas biasanya mati akibat kematian jantung mengejut (disebabkan oleh kegagalan jantung). Punca lain yang membawa maut penyakit Chagas termasuk infarksi pulmonari, peritonitis dan perforasi usus.

Bagaimanakah penyakit Chagas boleh dicegah?

Jika anda bercadang untuk pergi ke kawasan yang berisiko untuk penyakit Chagas, terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mencegah penyakit tersebut.

Lindungi diri anda daripada gigitan serangga. Penghalau serangga memberikan perlindungan yang baik terhadap pepijat pemangsa dan oleh itu terhadap penyakit Chagas. Ia boleh didapati sebagai semburan atau losyen di kaunter di mana-mana farmasi. Jika anda berada di luar rumah, pakaian padat yang diresapi dengan penghalau serangga akan melindungi anda.

Tiada vaksinasi terhadap penyakit Chagas.