Chamomile: Kesan dan Aplikasi

Apakah kesan chamomile?

Bunga chamomile (Matricaria chamomilla) dan minyak pati yang diasingkan daripada mereka (minyak chamomile) dianggap sebagai ubat herba tradisional. Kuasa penyembuhan mereka digunakan untuk pelbagai aduan kesihatan dan penyakit:

Secara dalaman, chamomile digunakan secara perubatan untuk kekejangan gastrousus dan gangguan gastrousus radang, seperti gastritis dan ulser gastrik.

 • penyakit kulit bakteria
 • penyakit bakteria mukosa mulut dan gusi
 • kecederaan kulit dangkal, “kaki terbuka” (luka dalam, kurang sembuh pada bahagian bawah kaki, ulcus cruris), ulser tekanan akibat kudis (dekubitus), melecur, luka pembedahan, selaran matahari, chilblains, kerosakan kulit akibat penyinaran
 • Penyakit di kawasan dubur dan alat kelamin
 • jangkitan pernafasan dan kerengsaan saluran pernafasan

Bagaimana untuk menggunakan chamomile?

Ramai orang bergantung pada ubat rumah dengan chamomile, sebagai contoh, dalam bentuk teh atau mandi penuh. Walau bagaimanapun, persediaan sedia berdasarkan tumbuhan ubatan juga digunakan, serta minyak pati chamomile dalam aromaterapi.

Chamomile sebagai ubat rumah

Sama ada sebagai teh, bahan tambahan mandian, tindanan atau tuam: chamomile popular sebagai ubat rumah tangga dan mempunyai banyak kegunaan.

Teh Chamomile

Berkumur dan larutan bilas mulut dengan chamomile.

Di samping itu, anda boleh menggunakan teh chamomile untuk berkumur atau sebagai ubat kumur. Digunakan beberapa kali sehari, ini boleh membantu dengan keradangan membran mukus dalam mulut dan tekak, contohnya, sakit tekak dan keradangan gusi.

Mandi atau duduk dengan chamomile

Sampul surat chamomile

Sapukan dengan teh chamomile

Dalam kes kekejangan perut (cth semasa haid), kembung perut atau keresahan (cth pada kanak-kanak), kompres panas dan lembap dengan teh chamomile boleh membantu. Untuk pemampat wap sedemikian (mampat perut) lakukan seperti berikut:

 • Ambil kain kapas dan letakkan di antara dua botol air panas atau pada pemanas untuk memanaskannya. Ia kemudiannya akan menjadi kain luar kompres perut.
 • Sekarang ambil tuala kapas kedua (atau kain linen) sebagai tuala dalam kompres perut dan lipat ke saiz yang sesuai untuk perut.
 • Buka tuala (ia kemudiannya akan berfungsi sebagai kain perah) dan gulungkan kain dalam yang dilipat di dalamnya.
 • Sekarang anda perlu mencelupkan gulungan ini ke dalam penyediaan teh chamomile atau tuangkannya (ia sepatutnya menyerap).
 • Seterusnya, buka tuala dalam dan balut di antara tuala luar yang telah dipanaskan.
 • Sekarang letakkan kompres wap ini dengan berhati-hati tetapi cepat pada perut. Awas: Jika didapati terlalu panas, keluarkannya dengan segera dan biarkan ia sejuk sedikit!
 • Biarkan pemampat wap chamomile pada perut selama 5 hingga 15 minit. Jika perlu, anda boleh mengulangi permohonan pada hari berikutnya. Secara keseluruhan, pemampat stim sedemikian boleh digunakan selama beberapa hari, tetapi hanya sekali sehari.

Sachet Chamomile

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Chamomile dalam aromaterapi

Minyak pati chamomile mempunyai nama "chamomile blue". Ia digunakan secara luaran untuk rawatan (menyokong) pelbagai penyakit dan penyakit, contohnya dalam bentuk kompres, urutan, mandian atau penyedutan.

Overlay

Sebagai contoh, tindanan atau kompres dengan minyak chamomile disyorkan untuk penyakit kulit (seperti jerawat, neurodermatitis, ekzema), luka (cth luka, melecur), keradangan sendi dan otot serta cystitis. Bagaimana untuk menyediakan:

Pastikan kompres panas tidak terlalu panas. Jika tidak terdapat risiko melecur!

urut

Urutan dengan minyak chamomile boleh melegakan, contohnya, senak, perut kembung, ketegangan saraf, insomnia dan tekanan. Urutan sedemikian juga boleh menjadi baik untuk masalah kulit, ketegangan otot, sakit sendi dan senggugut:

Tuala

Mandi dengan minyak chamomile juga boleh membantu masalah penghadaman, perut kembung, ketegangan saraf, insomnia dan tekanan. Untuk mandi penuh, campurkan dua hingga tiga sudu madu dengan empat hingga lapan titik minyak chamomile. Kemudian kacau kesemuanya ke dalam air mandian. Madu berfungsi sebagai pengemulsi yang dipanggil: ia memastikan bahawa minyak pati, yang tidak larut dalam air, bercampur dengan air mandian.

Penyedutan

Untuk semasa dalam perjalanan atau cepat di antara, "penyedutan kering" dengan minyak chamomile adalah sesuai, contohnya dalam kes gugup, tekanan atau insomnia: Letakkan satu hingga dua titis minyak chamomile pada sapu tangan (kertas) dan hidu baunya setiap sekarang dan kemudian. Anda juga boleh meletakkannya di atas meja atau di sebelah bantal anda (jauh dari mata anda) pada waktu petang.

Persediaan siap sedia dengan chamomile

Terdapat pelbagai persediaan sedia untuk digunakan berdasarkan chamomile. Ini termasuk, sebagai contoh, ekstrak cecair dalam bentuk titisan untuk pengingesan, ekstrak kering dalam dragée, dan ekstrak alkohol dalam salap, krim dan mandian. Di samping itu, minyak chamomile yang diekstrak daripada bunga diproses untuk menghasilkan salap penyembuhan, mandian dan penyelesaian untuk kegunaan luaran.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan chamomile?

Sesetengah orang alah kepada chamomile atau kepada keluarga tumbuhan di mana ia tergolong (Asteraceae).

Apa yang anda perlu ingat apabila menggunakan chamomile

Jika anda mempunyai alahan yang diketahui terhadap chamomile atau tumbuhan komposit lain (seperti mugwort, arnica, marigold), anda tidak boleh menggunakan tumbuhan ubatan.

Jangan sekali-kali sapukan chamomile pada mata, kerana ia boleh menyebabkan konjunktivitis.

Untuk minyak chamomile dan minyak pati lain, gunakan hanya 100 peratus minyak pati semulajadi - sebaik-baiknya yang berasal daripada tumbuh-tumbuhan yang ditanam secara organik atau yang dikumpulkan secara liar.

Interaksi

Terdapat tanda-tanda kemungkinan interaksi antara chamomile dan warfarin (antikoagulan) atau ciclosporin (selepas pemindahan organ dan dalam penyakit autoimun). Secara umum, disyorkan untuk menggunakan chamomile sebagai langkah berjaga-jaga hanya selepas berunding dengan doktor anda jika seseorang mengambil ubat lain.

Bagaimana untuk mendapatkan chamomile dan produknya

Fakta menarik tentang chamomile

Chamomile yang tidak menuntut, yang tergolong dalam keluarga daisy (Asteraceae), berasal dari Eropah Selatan dan Timur dan Timur Dekat. Sementara itu, tumbuhan tahunan juga terdapat di seluruh Eropah, Amerika Utara dan Australia.

Pada masa kini, chamomile ditanam dalam kuantiti yang banyak: Bunga (Martricaria flos) digunakan secara langsung untuk tujuan perubatan (seperti teh) atau digunakan untuk mengekstrak minyak pati (Martricariae aetheroleum).

Nama genus Latin "Matricaria" berasal daripada perkataan Latin untuk rahim (matriks) dan merujuk kepada penggunaan perubatan rakyat chamomile untuk penyakit wanita seperti senggugut.