Peluang penyembuhan untuk bernanah | Abses di pangkal paha - sebab dan pilihan rawatan

Kemungkinan penawar untuk bernanah

Abses yang lebih kecil sembuh secara spontan dan tanpa rawatan lebih lanjut. Yang lebih besar, yang dirawat tanpa tindakan operasi tetapi dengan salap penarik, akan sembuh dalam masa kira-kira. 1-2 minggu.

Abses yang memerlukan rawatan antibiotik (abses yang kebanyakannya lebih besar dengan kawasan kulit kemerahan) akan sembuh setelah 3-5 hari dan penemuannya semestinya bertambah baik. Abses yang ditusuk (hilang) segera hilang, kerana nanah telah keluar dengan ukuran dan dengan itu hanya lembik abses rongga tetap tidak lagi terasa. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes nanah muncul semula, yang boleh menyebabkan pembentukan rongga nanah yang baru.

Setelah langkah-langkah pembuangan pembedahan yang lebih besar, pemeriksaan luka secara berkala dengan perubahan berpakaian biasanya diikuti dengan rawatan antibiotik untuk mencegah kambuhan abses. Dalam kes ini, rawatan, termasuk pemeriksaan susulan, boleh memakan masa hingga 14 hari. Selepas itu semua abses harus disembuhkan.

Sekiranya abses berulang secara teratur di kawasan pangkal paha dan di kawasan badan yang lain, penyebab pasti harus dicari. Penyakit sistemik, seperti penyakit kekurangan imun, boleh menjadi penyebab abses ini berulang. Abses groin semasa mengandung kadang-kadang juga berlaku dan menunjukkan beban kuman pada kulit yang tinggi.

Kerana proses menggosok di kawasan pangkal paha, staphylococci kemudian memasuki badan dan mengaktifkan sistem imun. Sel pemulung dan putih lain darah sel-sel mula menyerang patogen dan membentuk pelindung abses rongga. Pada prinsipnya, abses dapat dirawat dengan cara yang sama selama mengandung seperti pada wanita yang tidak hamil.

Pada mulanya, salap tarikan boleh digunakan secara tempatan; kejayaan harus berlaku beberapa hari kemudian. Semasa mengandung, antibiotik harus digunakan dengan sangat hemat di satu pihak, tetapi di sisi lain mereka tidak boleh ditunggu terlalu lama jika perlu untuk mengelakkan penyebaran sistemik di dalam badan dan dengan demikian melindungi kesihatan anak dan ibu. Sekiranya terdapat pembengkakan yang teruk, kemerahan dan gejala umum yang menyertainya, rawatan antibiotik harus dimulakan.

Pada wanita hamil, cefuroxime yang terbukti baik harus digunakan. Rawatan sementara juga boleh dilakukan dan nanah dikeringkan dari rongga abses. Abses yang lebih besar harus dibuang melalui pembedahan dengan segera, kerana penyebaran kuman dalam badan ibu boleh membahayakan anak.

Pembuangan tepat pada masanya sangat penting dalam kes ini. Seorang ultrasound harus dilakukan terlebih dahulu, yang dapat menunjukkan sejauh mana abses terus mendalam dan sama ada a fistula saluran telah terbentuk.