Perubahan dan keluhan pada trisemester pertama | Trimester pertama

Perubahan dan keluhan pada trisemester pertama

Trimester ke-1 pada mengandung dianggap tidak menyenangkan oleh kebanyakan ibu mengandung. Sebab utama untuk ini adalah perubahan hormon dalam badan. Kerana kenaikan dalam mengandung hormon beta-hCG, kebanyakan wanita mengalami pelbagai keluhan.

Tubuh ibu mengandung mesti menyesuaikan diri dengan keperluan embrio pada trimester 1 tahun mengandung. Di samping itu, pelbagai hormon yang menyiapkan perut (terutamanya uterus) untuk pertumbuhan anak yang belum lahir dilepaskan. Seluruh hormon mengimbangi ibu mengandung mesti menyesuaikan diri pada trimester pertama kehamilan.

Selain itu, metabolisme juga mengalami perubahan besar, yang dapat disertai dengan keluhan yang jelas. Gejala khas pada trimester pertama kehamilan termasuk sakit pagi yang terkenal muntah, keletihan dan masalah peredaran darah yang ketara. Bagi banyak wanita, darah tekanan boleh turun begitu mendadak pada trimester pertama kehamilan sehingga pening dan mantra pingsan berlaku.

Atas sebab ini, ibu hamil harus memastikan bahawa mereka minum cukup cecair, terutama di trimester pertama kehamilan. Aduan khas lain di trimester pertama kehamilan adalah sakit kepala dan sedikit belakang kesakitan. Di samping itu, percepatan pertumbuhan kuku yang ketara dan rambut sudah dapat diperhatikan pada ibu hamil semasa awal kehamilan.

Kerana kenaikan dalam darah peredaran darah, pendarahan gusi juga merupakan salah satu aduan yang paling biasa berlaku pada trimester pertama kehamilan. Tubuh ibu mengandung sudah bersedia pada awal kehamilan untuk mengatasi pertumbuhan anak yang pesat. Atas sebab ini, pelbagai hormon yang menyebabkan kelonggaran ligamen dan otot semakin sintesis dan dilepaskan.

Sebagai kesan sampingan kehamilan ini hormon, gejala khas lain mungkin berlaku. Ramai wanita mengalami kelonggaran ligamen dalam bentuk menarik atau menikam kesakitan di perut kanan dan / atau kiri. Sejak uterus sering memiringkan sedikit ke kanan semasa kehamilan, keluhan sering terasa agak kuat di bahagian perut kanan.

Di samping itu, disebabkan oleh hormon keguguran rambut adalah salah satu aduan yang paling biasa berlaku pada trimester pertama kehamilan. Di bawah seimbang diet dan berhati-hati rambut penjagaan, bagaimanapun, keguguran rambut biasanya reda selepas beberapa minggu. Walaupun banyak wanita menganggap bahawa peningkatan keinginan untuk membuang air kecil lebih cenderung menjadi salah satu gejala kehamilan lewat, tekanan semakin meningkat uterus sudah boleh menyebabkan penurunan nilai pundi kencing berfungsi pada trimester ke-1.

Oleh kerana organ kelamin ibu hamil juga dibekalkan darah lebih kuat lagi pada trimester 1 kehamilan, peningkatan pembentukan rembesan dan keputihan biasanya berlaku. Tambahan pula, kebanyakan ibu mengandung menderita teruk perubahan emosi pada trimester pertama kehamilan. Semasa trimester ketiga kehamilan ini, sebilangan wanita berayun secara kekal antara fasa euforia dan kemurungan. Walau bagaimanapun, gejala ini boleh dikaitkan dengan peningkatan pesat dalam hormon kehamilan dan biasanya hilang sepenuhnya pada trimester ke-2 kehamilan. Malah loya biasanya kehamilan hanya berlangsung sehingga akhir trimester pertama bagi kebanyakan wanita.