Bahan pencahar kimia | Pencahar

Bahan pencahar kimia

Chemical julap adalah bahan yang merangsang usus dan dihasilkan secara industri. Bahan Kimia julap terutamanya disebut derivatif triarylmethane seperti bisacodyl dan natrium picosulfat. Bisacodyl adalah bahan yang hanya sedikit larut dalam air dan mesti diserap dari usus ke dalam darah dan dari sana ke hati.

Dalam hati, bisacodyl yang larut dalam air sedikit berubah menjadi bahan larut dalam air yang kemudian dilepaskan kembali ke dalam usus. Proses ini dipanggil peredaran enterohepatik (entero = usus; hepatik = hati). Sekali dalam usus, bisacodyl ditukarkan oleh usus bakteria menjadi bahan aktifnya, yang tidak dapat meninggalkan usus dan memasuki aliran darah.

Ini mewujudkan keseimbangan kepekatan, iaitu tekanan osmotik, kerana air mengalir ke usus dan menjadikan najis lebih cair dan licin. Oleh kerana bisacodyl pertama kali mesti masuk dari usus ke hati dan dari sana kembali ke usus, kesannya hanya berlaku selepas kira-kira 10-12 jam. Bisacodyl lebih cepat berkesan jika ia disalurkan terus ke Rektal dalam bentuk supositoria.

Di sini kesannya biasanya berlaku dalam satu jam. Natrium piosulfate juga mengembangkan kesannya lebih cepat daripada bisacodyl, kerana hanya memerlukan 4-10 jam untuk berkuatkuasa ketika diberikan dalam bentuk tablet, walaupun, seperti bisacodyl, ia mesti melalui peredaran enterohepatic yang disebut untuk diaktifkan.