Pernafasan Dada – Diterangkan Secara Ringkas

Apakah pernafasan dada?

Orang yang sihat bernafas melalui kedua-dua dada dan perut. Pernafasan dada menyumbang kira-kira satu pertiga daripada semua pernafasan dan pernafasan perut (pernafasan diafragma) untuk kira-kira dua pertiga.

Apabila bernafas melalui dada, otot intercostal digunakan untuk menyedut dan menghembus nafas. Berbanding dengan pernafasan perut, pernafasan dada dianggap lebih berat kerana memerlukan lebih banyak tenaga.

Di samping itu, pernafasan dada adalah lebih cetek, jadi kurang oksigen yang sampai ke paru-paru berbanding dengan pernafasan perut dalam.

Bagaimana pernafasan dada berfungsi?

Secara ringkas, pernafasan dada melibatkan ketegangan otot intercostal apabila anda menarik nafas. Ini menolak rusuk ke luar. Ini meningkatkan jumlah rongga dada. Memandangkan paru-paru melekat kuat pada dinding dada, mereka mesti mengembang dengannya. Ini mewujudkan tekanan negatif di dalamnya, menyebabkan udara mengalir ke dalam paru-paru.

Apabila anda menghembus nafas, otot interkostal mengendur semula. Rongga dada dan oleh itu paru-paru mengecut semula. Udara yang terkandung ditolak keluar melalui saluran udara - tetapi tidak pernah sepenuhnya. Walaupun dengan hembusan maksimum, beberapa udara kekal di dalam paru-paru. Isipadu sisa ini memastikan kantung udara halus (alveoli) – tapak pertukaran gas – tidak runtuh.

Bilakah anda memerlukan pernafasan dada?

Pernafasan dada biasanya berlaku apabila anda berada di bawah banyak tekanan fizikal atau mental. Oleh itu, ia juga merupakan tanda kemungkinan situasi tekanan. Pencetus tipikal lain untuk pernafasan dada adalah, sebagai contoh

  • Kehamilan: Apabila lilitan perut meningkat, pernafasan perut menjadi sukar. Dalam kehamilan lanjut, wanita sering cenderung ke arah pernafasan dada.
  • Pakaian ketat: Jika kawasan perut disempitkan oleh pakaian yang ketat, pernafasan perut menjadi sukar - orang ramai semakin beralih kepada pernafasan dada.
  • Dyspnea (sesak nafas): Apabila sesak nafas berlaku, mereka yang terjejas bernafas lebih banyak dengan bantuan pernafasan dada dan bantuan. Dalam kes kedua, otot pernafasan tambahan digunakan. Ini termasuk otot tekak, dada dan perut tertentu.
  • Selepas pembedahan atau kecederaan pada rongga perut: Dalam kes ini, pernafasan dada digunakan sebagai pernafasan lembut untuk mengelakkan tekanan tambahan pada rongga perut yang sensitif.