Mampat Dada: Kesan dan Aplikasi

Apakah pembalut dada?

Pembalut dada adalah tuam di sekeliling dada yang memanjang dari ketiak ke gerbang kosta. Ubat rumah telah digunakan selama berabad-abad untuk melegakan simptom tipikal penyakit pernafasan. Oleh itu, kompres dada membantu dengan bronkitis dan batuk.

Dalam kes gejala ringan, mereka boleh menggantikan langkah perubatan ortodoks klasik. Dalam penyakit yang lebih teruk, mereka boleh melengkapkan - contohnya, kepada rawatan dengan antibiotik - melegakan ketidakselesaan dan dengan itu meningkatkan kesejahteraan umum.

Perbezaan dibuat antara:

  • kompres dada panas
  • kompres dada sejuk

Selalunya balut dada dibuat dengan air panas atau sejuk (balut dada lembap). Pelbagai bahan tambahan seperti teh herba (cth. teh thyme) atau jus lemon boleh meningkatkan kesan balutan. Untuk kompres dada kering, kentang, sebagai contoh, boleh digunakan. Keju dadih dan minyak pati tertentu juga merupakan bahan tambahan yang popular untuk memampatkan dada.

Bagaimanakah pembalut dada berfungsi?

Balutan dada panas dan sejuk berfungsi secara berbeza. Pilihan balut yang betul bergantung pada ketidakselesaan dan pada sensasi individu panas atau sejuk.

Balut dada sejuk

Mampat dada panas

Pemampatan dada panas disyorkan untuk batuk yang berterusan dan kekejangan, dengan syarat orang yang terjejas bebas daripada demam. Mampat hangat mempunyai kesan antispasmodik pada otot bronkial. Ia juga melonggarkan lendir di saluran pernafasan dan menggalakkan pembuangan air besar.

Jangan gunakan kompres dada panas apabila anda demam, kerana ia boleh meningkatkan lagi suhu badan yang sudah meningkat.

Bagaimanakah kompres dada dibuat?

Sama ada panas atau sejuk, balut dada terdiri daripada tiga lapisan fabrik: yang pertama terus pada kulit dada. Fabrik - jika ia adalah pembalut dada basah - direndam dalam air panas atau sejuk terlebih dahulu (mungkin dengan penambahan jus lemon atau minyak pati seperti kayu putih, pudina atau thyme). Tuala dalam yang basah kemudiannya diperah dan dibalut kuat pada payudara. Pastikan tiada kedutan dalam proses. Tuala perantara yang bersih dan kering diletakkan di atasnya sebagai lapisan kedua. Lapisan terakhir ialah tuala luar yang memanaskan, yang dihamparkan di atas tuala perantaraan dan dalam dan ditarik ketat.

Untuk setiap lapisan harus digunakan kain yang diperbuat daripada gentian semula jadi, kerana gentian sintetik tidak membenarkan udara dan kelembapan yang mencukupi. Sebagai contoh, linen disyorkan untuk tuala dalaman. Untuk tuala perantaraan, anda boleh menggunakan, sebagai contoh, tuala tangan atau dapur yang diperbuat daripada kapas. Bulu disyorkan untuk memanaskan tuala luar.

Pastikan suhu pembalut dada adalah sesuai. Pembalut dada yang panas tidak boleh terlalu panas sehingga membakar kulit (periksa suhu kain dalam di bahagian dalam lengan bawah dahulu). Balutan dada yang sejuk tidak sepatutnya menjadi ais sejuk, kerana ini akan memberi terlalu banyak tekanan pada sistem kardiovaskular.

Mampat dada dengan lemon, dadih atau kentang

Kesan menenangkan kompres dada boleh dipertingkatkan lagi dengan bahan tambahan tertentu. Jus lemon, keju dadih dan kentang telah terbukti berkesan untuk tujuan ini:

  • Balut dada dengan lemon: Di sini kesan anti-radang, antispasmodik lemon digunakan. Untuk balutan lemon, masukkan jus sebiji buah ke dalam 250 ml air suam dan rendam kain dalam dalam air lemon.
  • Balut dada dengan kentang: Untuk ini, gunakan kentang tumbuk yang telah masak, masih hangat, yang diletakkan di dalam kain dalam. Kentang mengekalkan haba dan dengan itu meningkatkan kesan bungkus. Tetapi berhati-hati - selepas memasak, biarkan kentang sejuk sedikit sebelum menggunakannya untuk pembalut dada. Jika tidak, anda berisiko membakar dada anda dengan menyakitkan.

Balut dada dengan minyak pati

Mampat dada yang sejuk dengan lavender boleh mengurangkan demam dengan perlahan. Di samping itu, tumbuhan ubatan mempunyai kesan anti-radang, analgesik, disinfektan dan sedatif. Untuk tuam, tambah tiga hingga lima titis minyak lavender ke dalam satu liter air. Suhunya hendaklah dua darjah kurang daripada suhu badan semasa pesakit. Anda menggunakan campuran minyak-air ini untuk membuat kompres dada lembap (seperti yang diterangkan di atas). Sebaik-baiknya, balutan dada lavender digunakan pada waktu petang sebelum tidur dan dibiarkan semalaman.

Bagaimanakah pembalut dada digunakan?

Semasa rawatan balut dada, pesakit harus berbaring santai di belakang.

Balutan dada panas harus kekal di dada selagi orang yang terjejas mendapatinya hangat dan selesa.

Balutan dada sejuk berfungsi dengan merangsang organisma untuk memanaskan bahagian badan yang terjejas. Jika kesan ini tidak berlaku selepas sepuluh minit, anda harus mengeluarkan pembalut. Jika tidak, biarkan ia menyala sehingga perasaan hangat yang kuat berkembang. Ini biasanya berlaku selepas 45 hingga 75 minit.

Selepas menanggalkan pembalut, orang yang terjejas harus berehat sedikit - sekurang-kurangnya 15 minit berehat di atas katil atau di atas sofa disyorkan. Pembalut dada biasanya digunakan tidak lebih daripada dua atau tiga kali sehari, kadangkala kurang. Oleh itu, kompres dada dengan minyak pati biasanya disyorkan hanya sekali sehari.

Untuk penyakit apa yang membantu kompres dada?

Mampat dada membantu dengan bronkitis dan batuk. Dalam kes radang paru-paru serta asma, mereka boleh mempunyai kesan analgesik dan anti-radang, sebagai tambahan kepada rawatan perubatan.

Bilakah tidak disyorkan untuk menggunakan kompres dada?

Jangan gunakan kompres dada dalam kes berikut:

  • Masalah jantung atau peredaran darah yang berkaitan dengan intoleransi terhadap rawatan haba yang kuat (mampat dada panas).
  • Gangguan peredaran darah
  • hipersensitiviti kepada sejuk atau panas
  • apabila kompres dada sejuk tidak menimbulkan rasa panas
  • kecederaan kulit terbuka atau kerengsaan kulit di kawasan dada
  • persepsi terganggu terhadap rangsangan sejuk atau haba (contohnya dalam diabetes mellitus)

Sesiapa yang hipersensitif kepada minyak pati tertentu tidak boleh membuat kompres dada dengan mereka. Dengan kanak-kanak, secara amnya anda harus terlebih dahulu membincangkan penggunaan minyak pati dengan pakar, contohnya doktor berpengalaman atau ahli aromaterapi.

Ini kerana sesetengah minyak boleh menyebabkan gangguan pernafasan, terutamanya pada bayi dan kanak-kanak kecil. Dalam kes penyakit asas tertentu seperti epilepsi dan asma, anda juga harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda sebelum menggunakan minyak pati untuk kompres dada atau aplikasi penyembuhan lain.