Sakit dada ketika batuk | Fisioterapi untuk sakit dada

Sakit dada ketika batuk

If sakit dada berlaku semasa batuk, ini biasanya merupakan tanda berlebihan otot pernafasan atau a paru-paru penyakit, yang harus dijelaskan oleh doktor. Batuk berterusan menyebabkan ketegangan berlebihan yang setanding dengan sakit otot. Selalunya perokok menderita sakit dada ketika batuk, kerana bronkitis kronik telah berkembang dan peningkatan rembesan harus batuk.

Bukan perokok yang menderita bronkitis akut juga boleh menunjukkan sakit dada semasa batuk. Kerosakan sistemik pengeluaran rembesan, seperti di Sistik Fibrosis, juga membawa kepada batuk kronik dan seterusnya dada kesakitan. Punca lain ialah pendedahan berpanjangan kepada faktor eksogen seperti habuk halus, silikat atau serat asbestos. Bahan-bahan ini menyebabkan peningkatan pembentukan sel-sel pertahanan di paru-paru tisu dan dengan itu menghasilkan pengeluaran rembesan yang berlebihan sehingga perlu batuk.

Teknik batuk khas (huffing), ubat ekspektoran (secretolytics), ubat penenang, penyedutan dan steroid anti-radang digunakan untuk memberi kelegaan. Walau bagaimanapun, dada kesakitan ketika batuk juga boleh berlaku selepas tulang rusuk patah. Dalam kes ini, Sinar X bukti diperlukan untuk penjelasan. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai topik ini dalam artikel Sakit tulang dada.

Sakit dada ketika bernafas dalam

Dada kesakitan sangat menyakitkan dan berterusan selepas sakit dada (kekejangan dada). Rasa sakit bertambah kuat dengan inspirasi yang mendalam dan boleh menyebabkan sakit menikam, terutama ketika batuk. Puncanya selalunya tulang rusuk patah, kerengsaan periosteum (periosteum) di tulang rusuk, penyumbatan antara vertebra dan tulang rusuk atau a lebam.

Sakit dada semasa dihirup sering disalahtafsirkan oleh mereka yang terkena penyakit jantung menyerang, kerana rasa sakit dapat memancar ke seluruh toraks. Dengan setiap pergerakan paru-paru, penyedutan dan pernafasan, toraks juga bergerak, kerana ia membentuk perlindungan paru-paru tanpa tulang. Sehingga paru-paru dapat mengembang selama penyedutan, yang tulang rusuk dilekatkan pada tulang belakang sedikit demi sedikit sendi.

Penyumbatan vertebra sering berlaku di bawah tekanan, hingga ke dalam bernafas dengan pergerakan yang salah. Sebab lain yang mungkin berlaku pleurisy (keradangan pada pleura kostum), kerana pleura dan paru-paru meluncur satu sama lain selama penyedutan. Keradangan di kawasan ini menyebabkan geseran, yang menyebabkan sakit dada.

Tidak dirawat, pleuritis boleh menyebabkan efusi pleura. Dalam kes ini, rembesan serous terbentuk di antara dua daun pleura. Untuk mengenal pasti punca dada sakit ketika menyedut, langkah pertama adalah pemeriksaan (bernafas pergerakan), mendengar suara pernafasan (auscultation) dan perkusi (mengetuk).

Sinar X bukti dapat memberikan maklumat sekiranya berlaku patah, paru-paru karsinoma atau efusi pleura. Di samping itu, pengesanan penanda keradangan di darah atau pengambilan minuman keras oleh lumbar tusuk dapat memberikan maklumat mengenai penyakit radang. Artikel-artikel ini mungkin juga menarik bagi anda: Fisioterapi untuk Sindrom BWS, Sakit Fisioterapi semasa inspirasi, Latihan melawan kesakitan pada inspirasi