Kuku dikunyah

Pengenalan

Gigitan kuku disebut onychophagy. Fenomena tersebut berlaku pada manusia dan juga haiwan. Mereka yang terkena gigitan menggigit kuku dengan gigi dan juga kulit di sekitarnya.

Tahap kerosakan sangat berbeza dan individu. Sekiranya kerosakan itu kecil, selalunya bahagian kuku yang menonjol dikunyah tanpa menyebabkan kecederaan lain. Sekiranya kunyah melampaui had ini, tempat tidur kuku dan kulit di bawahnya juga cedera.

Selalunya hujung jari juga digigit. Kecederaan seperti itu boleh berlaku sehingga pendarahan kecil berlaku dan kemudian membentuk parut rata di hujung jari. Oleh kerana orang yang terkena sering menderita kuku yang dikunyah, terdapat beberapa pendekatan untuk terapi. Anda akan mendapati maklumat lanjut dalam artikel berikut.

Punca kuku dikunyah

Mengunyah kuku biasanya mempunyai sebab psikologi. Penting untuk membezakan antara kanak-kanak dan orang dewasa. Kanak-kanak kecil sering menggigit kuku kerana rasa ingin tahu dan kebosanan.

Dalam kes ini, tidak ada penyakit psikologi yang dapat diandaikan. Menggigit kuku biasa boleh dianggap sebagai ADHD atau gangguan tingkah laku yang lain. Kanak-kanak yang berlebihan juga cenderung menggigit kuku dalam keadaan sukar.

Pada orang dewasa, onychophagia sering berlaku berkaitan dengan neurosis dan gangguan obsesif-kompulsif yang lain. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa semua orang dewasa dengan tabiat ini secara automatik menderita mental. Keperibadian yang gugup atau cemas juga dapat dianggap sebagai penyebab kunyah pada orang dewasa. Mengunyah kuku digunakan sebagai injap untuk menghilangkan lebihan tenaga atau untuk menutup perasaan yang tidak menyenangkan. Selain itu, gigitan kuku semakin diperhatikan pada pesakit psikotik.

Rawatan kuku yang dikunyah

Terapi kuku yang dikunyah terdiri daripada dua tiang: di satu sisi pesakit harus berhenti menggigit kuku dan di sisi lain pertumbuhan semula dan penyembuhan kuku dapat ditingkatkan. Berikut ini anda akan menemui pendekatan terapi yang sesuai.

Sakit kerana kuku yang dikunyah

Menggigit kuku kadangkala sangat menyakitkan. Berdenyut kesakitan adalah perkara biasa, terutamanya apabila terdapat keradangan yang terkena jari (panaritium). Malah kuku yang dipendekkan teruk kesakitan, kerana katil kuku yang sensitif terdedah dan selalu jengkel.

Walau bagaimanapun, pertumbuhan semula kuku tidak menyakitkan dengan sendirinya. Penyebab hanya keradangan, yang tidak biasa jika kuku masih menggigit, serta kecederaan yang disebabkan oleh menggigit, menyebabkan kesakitan. Sekiranya rasa sakit diucapkan, anti-radang ubat penahan sakit seperti ibuprofen or diclofenak dapat membantu mengurangkan rasa tidak selesa.

Menyapu kuku yang menggigit

Semasa menyelesaikan masalah, memerangi penyebabnya berada di barisan hadapan. Selagi kuku dikunyah lebih jauh, kuku tidak dapat tumbuh semula. Akibatnya adalah kuku dan parut yang meradang secara kronik di hujung jari.

Untuk mengelakkan ini, ada cat kuku yang berbeza untuk orang yang terkena, yang harus mencegah kunyah. Klasiknya adalah cat kuku yang enak dan sedap, yang harus kerap digunakan pada kuku. Semasa mengunyah, seseorang menyedari yang buruk rasa berulang-ulang kali, supaya latihan semacam mengunyah berlaku.

Jadi yang buruk rasa harus berfungsi sebagai pencegah gigitan kuku. Malangnya, kaedah ini agak membebankan, kerana cat kuku harus diperbaharui secara berkala. Ia juga mudah dicuci dan boleh menghalang makan dengan tangan anda.

Sebagai menambah untuk membiasakan diri, pertumbuhan semula dan penyembuhan kuku yang terkena dapat dipromosikan. Oleh itu terdapat pernis yang mendorong pertumbuhan kuku dan juga mengeraskan kuku. Walau bagaimanapun, pernis ini hanya berfungsi jika kuku tidak dikunyah lebih jauh selama ini dan diberi masa untuk tumbuh semula.

Alternatif lain adalah pergi ke studio kuku. Di sana kuku yang tidak sedap dipandang dapat dicantikkan dan jika perlu diperkuat dengan kuku buatan. Kuku buatan sangat popular di kalangan orang dengan kuku yang dikunyah, kerana mereka memenuhi dua fungsi penting pada masa yang sama.

Di satu pihak, mereka melindungi kuku di bawahnya dari mengunyah lebih jauh dan dengan itu memberikan masa untuk sembuh. Sebaliknya, kuku buatan menyembunyikan kuku semula jadi yang kelihatan tidak sedap dipandang. Terdapat pelbagai jenis kuku tiruan.

Yang paling biasa adalah kuku buatan yang diperbuat daripada plastik. Walau bagaimanapun, varian lain, seperti yang dibuat dari kuku gel, menjadi lebih biasa. Pemakaian kuku tiruan tidak rumit dan jarang dianggap menjengkelkan.

Kelemahan kuku tiruan adalah bahawa mereka mesti dijaga dengan kerap. Selepas masa tertentu gam boleh menjadi longgar atau bahagian individu terputus. Ini menyebabkan lawatan lebih kerap ke studio kuku, yang boleh menjadi agak mahal.

Sebagai alternatif, dengan sedikit latihan, anda boleh melekatkan kuku buatan sendiri. Bahan yang diperlukan boleh dibeli sama ada di kedai runcit atau di Internet. Walau bagaimanapun, dengan kuku buatan harus diperhatikan bahawa ini juga dapat dikunyah. Oleh itu penyapihan juga penting dengan penyelesaian ini.