CPR Kanak-kanak: Bagaimana Ia Berfungsi

Gambaran ringkas

 • Prosedur: Periksa sama ada kanak-kanak bertindak balas dan bernafas, hubungi 911. Jika kanak-kanak tidak bertindak balas dan tidak bernafas secara normal, lakukan mampatan dada dan pernafasan penyelamat sehingga EMS tiba atau kanak-kanak menunjukkan tanda-tanda kehidupan semula.
 • Risiko: Urutan jantung boleh patah tulang rusuk dan mencederakan organ dalaman.

Awas.

 • Objek yang sering ditelan adalah sebab mengapa kanak-kanak berhenti bernafas. Periksa mulut dan tekak untuk melihat sama ada anda mengesan apa-apa.
 • Jangan sekali-kali menggoncang kanak-kanak yang tidak sedarkan diri/tidak bernafas, terutamanya bayi! Anda boleh mencederakannya dengan serius dengan berbuat demikian.
 • Maklumkan perkhidmatan kecemasan secepat mungkin!

Bagaimanakah resusitasi berfungsi pada kanak-kanak?

Jika kanak-kanak tidak sedarkan diri dan tidak bernafas dengan betul atau tidak bernafas langsung, anda mesti memulakan resusitasi (resusitasi kardiopulmonari) dengan segera!

Adalah normal bahawa anda mungkin berasa gementar atau hampir panik. Tetapi ingat: Adalah lebih baik untuk mengambil risiko kesilapan semasa resusitasi (contohnya, kerana panik) daripada tidak melakukan apa-apa langsung!

Resusitasi: Bayi

"Bayi" atau "bayi" merujuk kepada kanak-kanak sehingga akhir tahun pertama kehidupan. Apabila menghidupkan semula mereka, teruskan seperti berikut:

 1. Kedudukan terlentang: Baringkan bayi secara terlentang, sebaik-baiknya di atas permukaan yang keras (seperti lantai).
 2. Kepala dalam kedudukan neutral: Letakkan kepala bayi dalam keadaan normal, iaitu kedudukan neutral (jangan terlalu regangan!).
 3. 5 x bernafas pada permulaan: Jika bayi tidak bernafas atau tidak bernafas dengan betul, atau jika anda tidak pasti tentang perkara ini, anda harus mengalihkan dia dengan segera, menggunakan mulut dan hidung pada masa yang sama: Mulakan dengan lima nafas.
 4. Penghantaran nafas dan mampatan dada secara bergilir-gilir: Sekarang berikan nafas dua kali lagi sebelum melakukan mampatan dada sekali lagi (penyelamat tidak terlatih 30 kali, penyelamat berpengalaman 15 kali). Teruskan kitaran 30:2 atau 15:2 ini sehingga sama ada doktor kecemasan tiba atau bayi bernafas sendiri semula. Dalam kes kedua, anda harus meletakkannya dalam kedudukan pemulihan jika ia masih tidak sedarkan diri.

Resusitasi: Kanak-kanak (satu tahun ke atas)

Resusitasi kardiopulmonari (mampatan dada dan pengudaraan) pada kanak-kanak satu tahun ke atas adalah serupa:

 • Buka saluran pernafasan dan periksa pernafasan: Teruskan seperti yang anda lakukan dengan bayi. Walau bagaimanapun, anda boleh sedikit memanjangkan kepala kanak-kanak berumur lebih satu tahun jika perlu.
 • 30 x atau 15 x urutan jantung: (sebagai pembantu yang tidak terlatih) lakukan urutan jantung sebanyak 30 kali dengan menekan secara berirama bahagian tengah dada kanak-kanak (sebaliknya bahagian bawah sternum) dengan tumit tangan anda (lebih kurang 4-5 cm). dalam). Seperti bayi, kekerapan sehingga 120 seminit (tetapi sekurang-kurangnya 100/min) disyorkan, iaitu kira-kira dua kali sesaat. Sebagai pembantu terlatih dan dengan beberapa pembantu bersama, tekan 15 kali.

Kitaran 15:2 (15 mampatan dada berselang-seli dengan 2 resusitasi) disyorkan sebagai keutamaan apabila menghidupkan semula kanak-kanak. Jika penyelamat menggunakan kitaran 30:2 yang disyorkan untuk orang dewasa sebaliknya disebabkan oleh kejahilan atau kurang pengalaman, ini adalah lebih baik daripada tidak menghidupkan semula pesakit muda itu sama sekali! Di samping itu, beberapa penyelamat harus sentiasa hadir untuk kitaran 15:2. Untuk penyelamat tunggal, kitaran 30:2 adalah lebih sesuai.

Bilakah saya boleh menghidupkan semula kanak-kanak?

Pada orang dewasa, sebaliknya, jantung lebih kerap bertanggungjawab untuk penangkapan pernafasan dan peredaran darah dan tidak sedarkan diri. Atas sebab ini, resusitasi dimulakan dengan urutan jantung (diikuti dengan pengudaraan).

Risiko resusitasi pada kanak-kanak