Jangkitan Chlamydia

Dalam populasi aktif secara seksual, jangkitan dengan Chlamydia bakteria trachomatis agak biasa; sehingga sepuluh peratus daripada jumlah populasi dijangkiti. Kira-kira 80,000 kes kemandulan di Jerman sahaja dikaitkan dengan yang sangat boleh berubah bakteria. Di samping itu, Chlamydia spesies pneumoniae telah dibincangkan sebagai calon panas untuk pencetus berjangkit angina pectoris dan infarksi miokardium.

Bakteria Chlamydia: organisma kecil.

Chlamydia bakteria adalah antara organisma terkecil yang diterangkan di Bumi. Bahan genetik mereka sangat terhad sehingga ini bakteria bergantung kepada metabolisme sel perumah untuk kelangsungan hidup. Atas sebab ini, klamidia tidak boleh ditanam pada media kultur buatan, seperti kebanyakan bakteria lain; fakta ini merumitkan diagnosis jangkitan klamidia.

Asal jangkitan klamidia

Semasa hubungan seksual, klamidia memasuki organisma manusia melalui membran mukus saluran kemaluan. Mereka membiak dalam sel perumah, menjadikannya sukar untuk sistem imun, serta untuk antibiotik, untuk mencapai.

Dalam fasa berjangkit, bagaimanapun, bakteria ini boleh melawan dengan sangat berjaya. Selepas satu atau dua hari, gejala ringan seperti jangkitan saluran kencing mungkin berlaku. Walau bagaimanapun, jangkitan klamidia berlaku sepenuhnya tanpa gejala atau aduan ringan yang tidak spesifik dalam kira-kira 75 peratus wanita yang dijangkiti dan kira-kira 50 peratus daripada semua lelaki yang dijangkiti.

Akibat jangkitan klamidia

Jangkitan Chlamyda yang tidak dapat dikesan dan oleh itu tidak dirawat boleh membawa kepada penyakit perut yang teruk pada wanita muda. Terdapat risiko kemandulan disebabkan oleh lekatan pada tiub fallopio. Apa yang dipanggil kehamilan ektopik mungkin berlaku; dalam kes ini, telur yang disenyawakan bersarang di luar uterus, sebagai contoh, dalam tiub fallopio atau dalam rongga perut.

Jangkitan Chlamydia pada wanita hamil

Wanita hamil yang mempunyai jangkitan Chlamydia lebih berkemungkinan mengalami keguguran atau mengalami pecah pramatang kantung ketuban. Dalam pecah pramatang kantung ketuban, terdapat risiko bayi dalam kandungan akan dijangkiti bakteria Chlamydia semasa masih dalam kandungan. Walau bagaimanapun, jangkitan pada mata anak dalam kandungan juga boleh berlaku semasa proses kelahiran jika anak bersentuhan dengan membran mukus ibu yang dijangkiti. Dalam kes yang jarang berlaku, radang paru-paru bayi yang baru lahir boleh berlaku.

Diagnosis dan rawatan jangkitan klamidia.

Pada masa kini, kaedah biologi molekul moden digunakan untuk mengesan bahan genetik patogen dalam smear yang diambil daripada uretra, serviks, atau air kencing. Kaedah ini sangat pantas dan sangat sensitif. Untuk terapi, antibiotik daripada tetrasiklin kelas biasanya ditadbir dalam tempoh satu minggu hingga sepuluh hari. Pada wanita hamil, bagaimanapun, eritromisin digunakan kerana tetrasiklin boleh membahayakan bayi yang belum lahir dan oleh itu tidak diluluskan terapi semasa mengandung.

Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa kedua-dua/semua pasangan seksual diperiksa dan dirawat pada masa yang sama untuk dapat mengecualikan jangkitan semula bersama - apa yang dipanggil kesan ping-pong. The antibiotik rawatan adalah sangat cekap; oleh itu, ganti rugi berbangkit biasanya boleh dikecualikan.

Perlindungan terhadap klamidia

Jika anda kerap menukar pasangan seksual – amalkan seks selamat dan gunakan kondom. Sudah tentu, kondom juga melindungi anda daripada jangkitan HIV yang jauh lebih berbahaya dan STD lain. Jika ragu-ragu, sila berjumpa doktor anda. Sila ingat bahawa pasangan anda juga mesti diperiksa dan, jika perlu, dirawat!