Klorida: Apakah Klorida? Apakah Fungsinya?

Apakah klorida?

Sebagai elektrolit penting, lebih separuh (lebih kurang 56%) klorida dalam badan ditemui di luar sel dalam ruang ekstraselular yang dipanggil. Kira-kira satu pertiga (lebih kurang 32%) terdapat dalam tulang dan hanya sebahagian kecil (12%) di dalam sel (ruang intrasel).

Pengagihan elektrolit dan cas elektriknya menghasilkan voltan elektrik (perbezaan potensi) antara bahagian dalam dan luar sel. Ini juga dikenali sebagai potensi membran berehat. Jika voltan berubah disebabkan oleh aliran masuk dan keluar natrium, kalium dan elektrolit lain, potensi tindakan berkembang. Ini berfungsi untuk menghantar isyarat antara sel dalam badan, contohnya antara sel saraf atau antara sel saraf dan otot.

Terima kasih kepada cas negatifnya, klorida dalam badan boleh mengangkut elektrolit dengan cas positif (kation) merentasi membran tanpa mengubah voltan. Bahan lain juga hanya boleh diangkut melalui membran sel melalui saluran klorida apabila terikat kepada klorida.

Bersama-sama dengan faktor lain, klorida juga mengawal pengagihan air dalam badan dan keseimbangan asid-bes. Ia bukan sahaja terdapat dalam tulang dan darah, tetapi juga dalam peluh dan asid perut, di mana ia menyumbang kepada penghadaman.

Penyerapan dan perkumuhan klorida

Keperluan klorida harian

Purata keperluan harian untuk klorida dianggarkan sebanyak 830 miligram. Kanak-kanak dan bayi memerlukan kurang klorida, manakala peluh berlebihan meningkatkan keperluan. Secara keseluruhan, tubuh manusia mengandungi sekitar 100 gram klorida.

Bilakah klorida ditentukan dalam darah?

Klorida biasanya ditentukan untuk menilai keseimbangan asid-bes. Nilai klorida juga boleh digunakan untuk memantau keseimbangan natrium dan air. Atas sebab ini, nilai klorida sentiasa dinilai bersama-sama dengan elektrolit lain seperti natrium, kalium, kalsium dan magnesium.

Nilai piawai klorida

Tahap klorida dalam serum dan plasma digunakan sebagai nilai kawalan:

Darah (mmol/l)

Dewasa

96 – 110 mmol/l

Kanak-kanak, bayi, bayi baru lahir

95 – 112 mmol/l

Sekiranya berlaku kekurangan klorida, ujian air kencing memberikan maklumat yang lebih terperinci: nilai klorida dalam air kencing boleh digunakan untuk menentukan sama ada pesakit mengeluarkan terlalu banyak klorida melalui buah pinggang atau usus, contohnya dalam kes penyakit keturunan. . Jumlah keseluruhan yang dikumuhkan dalam masa 24 jam diukur dalam air kencing (air kencing 24 jam). Walaupun ini bergantung pada diet, ia harus antara 100 dan 240 mmol.

Bilakah klorida dalam darah rendah?

Kekurangan klorida juga dikenali sebagai hypochloremia atau hypochloridemia. Satu punca yang mungkin adalah peningkatan kehilangan klorida, contohnya disebabkan oleh:

 • muntah
 • Mengambil tablet dehidrasi tertentu (diuretik)
 • kelemahan buah pinggang (kekurangan buah pinggang)
 • Cirit-birit kongenital klorida (kongenital chloridorrhea)

Kehilangan klorida meningkatkan nilai pH (alkalosis) dan mengakibatkan alkalosis hipokloremia. Sebaliknya, sistem kompleks untuk mengimbangi gangguan nilai pH juga membawa kepada hipokloremia jika alkalosis wujud atas sebab lain:

 • Lebihan aldosteron (hiperaldosteronisme)
 • Sindrom Cushing
 • Kekurangan pernafasan
 • Sindrom SIADH (sindrom Schwartz-Bartter)

Walaupun kekurangan klorida ringan hampir tidak menunjukkan sebarang gejala, pesakit dengan alkalosis mengalami kelemahan umum, kekejangan dan loya, antara lain.

Bilakah klorida dinaikkan dalam darah?

Jika klorida dinaikkan, ini juga dirujuk sebagai hiperkloremia atau hiperkloridemia. Terlalu banyak klorida terkumpul terutamanya dalam kes gangguan kongenital atau diperolehi keseimbangan asid-bes, di mana asidosis berkembang dalam badan dan nilai pH jatuh. Buah pinggang mengurangkan perkumuhan klorida untuk mengimbangi asidosis. Kemungkinan punca peningkatan paras klorida:

 • Pernafasan berlebihan (hiperventilasi)
 • Penyakit autoimun
 • Penyakit buah pinggang (nefropati interstitial)
 • Pembedahan pada saluran kencing
 • Diabetes (diabetes mellitus)
 • Cirit-birit

Apa yang perlu dilakukan jika klorida bertambah atau berkurang?

Kedua-dua hipokloremia dan hiperkloremia mesti sentiasa dirawat bergantung pada asalnya.

Jika paras klorida hanya berkurangan sedikit, peningkatan pengambilan garam atau infusi biasanya membantu. Kekurangan buah pinggang mesti dirawat secepat mungkin di hospital, termasuk dengan peningkatan pengambilan cecair. Penyimpangan yang teruk dalam tahap klorida harus sentiasa dirawat oleh doktor.

Jika klorida meningkat secara kronik, mereka yang terjejas secara amnya harus makan diet rendah garam dan minum banyak cecair. Secara umum, bagaimanapun, rawatan hiperkloremia juga bergantung kepada penyakit.