Tercekik: Proses, Tempoh, Pertolongan Cemas

Gambaran ringkas

 • Urutan dan Tempoh: Asphyxiation berkembang kepada kematian dalam empat peringkat dan berlangsung kira-kira tiga hingga lima minit.
 • Punca: Badan asing dalam saluran pernafasan, terhidu asap, bengkak saluran pernafasan, lemas, dsb.
 • Rawatan: Pertolongan cemas: Hubungi doktor kecemasan, pesakit yang tenang, periksa pernafasan, jika perlu bersihkan saluran udara (cth keluarkan bendasing dari mulut), bantu batuk, jika perlu tepuk belakang pesakit dan gunakan "Heimlich grip", sekiranya pernafasan terhenti : resusitasi; pemberian oksigen, pernafasan buatan, aspirasi cecair, jika perlu ubat-ubatan
 • Diagnostik: periksa tanda-tanda tipikal tercekik, temu bual responden pertama untuk analisis sebab
 • Pencegahan: Jangan simpan makanan tertentu dan objek kecil berhampiran kanak-kanak, jangan tinggalkan kanak-kanak tanpa pengawasan berhampiran kolam renang atau air terbuka, dengan kesukaran bernafas sentiasa berjumpa doktor tepat pada masanya, dsb.

Apa itu sesak nafas?

Semasa pernafasan, oksigen yang mencukupi biasanya sampai ke paru-paru dan kemudian darah. Melalui darah, oksigen sampai ke tisu, di mana ia membekalkan sel, yang kemudiannya menghasilkan karbon dioksida (pernafasan selular). Darah yang kekurangan oksigen kemudiannya mengalir kembali ke paru-paru. Tanpa oksigen, sel-sel (terutama di otak) mati selepas masa yang singkat.

Seseorang mati akibat sesak nafas (lemas) jika dia menghirup oksigen terlalu sedikit, pengangkutan oksigen dalam badan tidak lagi berfungsi atau sel tidak dapat menggunakan oksigen.

Perbezaan dibuat antara lemas luaran dan dalaman:

Dalam sesak nafas luar, terlalu sedikit oksigen masuk ke dalam paru-paru dari luar atau terdapat gangguan pertukaran gas (penyakit paru-paru).

Apa yang berlaku apabila anda tercekik?

Proses tercekik terdiri daripada empat fasa (peringkat):

 1. Peningkatan karbon dioksida: peningkatan sesak nafas, nadi cepat, warna biru pada kulit (sianosis), kehilangan kesedaran
 2. Kekurangan oksigen: nadi perlahan, sawan ("kekejangan yang menyesakkan"), buang air besar dan air kecil, pelepasan ejakulasi
 3. Penangkapan pernafasan: lumpuh vagus (saraf kranial kesepuluh), nadi meningkat, tekanan darah menurun
 4. Pergerakan pernafasan terakhir (nafas tercungap-cungap).

Berapa lama masa yang diperlukan untuk sesak nafas?

Seberapa cepat seseorang itu sesak nafas bergantung kepada punca kekurangan oksigen. Dalam kes sesak nafas akut (contohnya, tercekik), tercekik mengambil masa kira-kira tiga hingga lima minit. By the way, degupan jantung selalunya bertahan lebih lama (sehingga 20 minit).

Jika oksigen kurang lebih perlahan atau jika orang yang terjejas boleh menarik nafas dalam masa yang sama, sesak nafas boleh bertahan lebih lama.

Ini adalah bagaimana serangan tercekik menampakkan dirinya

Tanda-tanda yang mungkin menunjukkan seseorang tidak mendapat cukup udara atau sesak nafas secara dalaman adalah:

 • Sesak nafas, tercungap-cungap
 • Bunyi pernafasan bersiul
 • Dorongan yang kuat untuk batuk
 • Batuk dengan kahak berbuih atau berdarah
 • Pucat, warna biru-ungu pada muka dan bibir
 • Tidak sedarkan diri dan berhenti bernafas

Dalam kes masalah pernafasan akibat keracunan (contohnya, keracunan karbon monoksida), sakit kepala, pening, muntah, sesak nafas, degupan jantung yang cepat, dan kelemahan juga berlaku.

Punca sesak nafas

Beberapa punca boleh menyebabkan kematian akibat tercekik. Penyebab yang paling biasa ialah:

 • Benda asing dalam saluran pernafasan (cth, akibat penyedutan = aspirasi).
 • Menutup saluran pernafasan (cth, pada bayi)
 • Menghancurkan dada (mampatan toraks)
 • Kekurangan oksigen dalam udara pernafasan (juga sesak nafas "atmosfera")
 • lemas
 • Kejadian bius
 • Keracunan (oleh karbon monoksida, asid hidrosianik = hidrogen sianida, ubat-ubatan, ubat-ubatan, dll.)
 • Asma bronkial (jika tiada rawatan atau serangan asma yang teruk)
 • Penyakit paru-paru (pertukaran gas terganggu)
 • Saluran pernafasan tersumbat akibat bengkak (cth gigitan serangga, alahan)
 • Epiglottitis (keradangan epiglotis, kebanyakannya pada kanak-kanak)
 • Lumpuh otot pernafasan, contohnya dalam polio (poliomielitis)

Pertolongan cemas sekiranya berlaku sesak nafas

Jika tercekik akan berlaku, pertolongan cemas diperlukan. Cara yang betul untuk memberikan pertolongan cemas untuk serangan tercekik bergantung kepada punca sesak nafas. Berikut akan memberitahu anda cara bertindak balas dengan betul kepada bahaya tercekik yang paling biasa.

Sel-sel otak tidak dapat bertahan lama tanpa oksigen. Itulah sebabnya pertolongan cemas yang cepat amat penting apabila tercekik akan berlaku. Sekiranya sesak nafas yang teruk atau tidak jelas, hubungi doktor kecemasan dengan segera!

Kecemasan ini berlaku terutamanya pada kanak-kanak kecil, contohnya, apabila mereka menyedut kacang, anggur atau bahagian mainan kecil. Orang yang lebih tua juga sering menelan. Terutamanya pada orang yang mengalami kesukaran menelan (contohnya selepas strok), gigitan makanan selalunya secara tidak sengaja berakhir di tenggorokan. Kematian akibat sesak nafas mungkin akan berlaku.

Keluarkan bendasing dengan tangan: Adakah objek itu kelihatan tersekat dalam mulut atau tekak anda? Tarik keluar perlahan-lahan dengan jari anda. Walau bagaimanapun, berhati-hati supaya anda tidak menolaknya secara tidak sengaja lebih dalam!

Mengetuk belakang: Objek tersekat dalam laring atau trakea? Sokong orang yang terjejas dalam batuk. Pukulan belakang yang menyokong akan membantu. Untuk kanak-kanak yang lebih tua dan orang dewasa, teruskan seperti berikut:

 • Orang yang terjejas membongkok ke hadapan.
 • Sokong dadanya dengan satu tangan dan pukul dia kuat di antara tulang belikat dengan yang lain (pukul dengan rata tangan anda).
 • Semak di antara untuk melihat sama ada objek telah longgar dan tergelincir ke dalam mulut.

Jika bayi terlibat, letakkan dia meniarap di atas riba anda untuk bergerak. Jika bayi telah terhidu objek asing, letakkan dia meniarap pada lengan bawah anda yang dihulurkan untuk pukulan belakang. Sokong kepala kecil supaya leher tidak tersekat.

Kepala bayi tidak boleh dilemparkan oleh pukulan belakang, jika tidak, trauma gegaran boleh berlaku dengan mudah.

Jangan gunakan cengkaman Heimlich pada kanak-kanak di bawah umur satu tahun! Terdapat risiko kecederaan! Sebaliknya, letakkan bayi di belakangnya dan tekan pada bahagian tengah dada dengan dua jari.

Salur udara bengkak

Dalam sesetengah kes, gigitan serangga pada tekak atau tindak balas alahan yang teruk menyebabkan saluran pernafasan membengkak. Orang yang terjejas berada dalam bahaya sesak nafas. Berikan pertolongan cemas seperti berikut:

 • Hubungi 911.
 • Beri mangsa ais krim atau ais kiub untuk dihisap, jika mereka boleh menelan.
 • Buat kompres sejuk dekongestan di sekeliling leher (cth, dengan kompres sejuk atau kiub ais dibalut dengan kain).
 • Sekiranya berlaku tindak balas alahan, berikan orang itu suntikan kecemasan jika ada (sesetengah penghidap alahan membawanya pada setiap masa).

lemas

Baca lebih lanjut mengenai kemalangan lemas dalam artikel kami "Lemas dan bentuk-bentuk lemas".

Keracunan asap

Bukan sahaja kebakaran, malah asap daripadanya juga mengancam nyawa. Sebagai peraturan, gas karbon monoksida dihasilkan. Ia mengikat sel darah merah dengan tepat di mana oksigen sebenarnya mengikat dan diangkut dengan cara ini. Jika karbon monoksida menyesarkan oksigen, orang yang terjejas akan mati lemas. Oleh itu, sediakan pertolongan cemas segera seperti berikut:

 • Maklumkan perkhidmatan penyelamat (bomba, doktor kecemasan).
 • Bawa pesakit keluar atau sediakan udara segar jika selamat untuk anda berbuat demikian.
 • Jika orang yang cedera sedar, yakinkan dia.
 • Bersihkan saluran pernafasan jika perlu.
 • Letakkan orang dengan bahagian atas badan ditinggikan.
 • Jika mangsa tidak sedarkan diri tetapi bernafas sendiri, letakkan dia dalam kedudukan pemulihan.
 • Periksa degupan jantung dan pernafasan pesakit dengan kerap sehingga doktor kecemasan tiba.

Selain karbon monoksida, gas toksik lain boleh dihasilkan, seperti dengan sianida (hidrogen sianida). Ia terbentuk terutamanya apabila bulu atau fabrik daripada tilam, perabot upholsteri atau permaidani terbakar. Sianida menghalang pernafasan sel, menyebabkan individu yang terjejas sesak nafas secara dalaman.

Jaga keselamatan anda sendiri! Jangan cuba menyelamat tanpa perlindungan pernafasan!

Ubat-ubatan atau ubat-ubatan

Ubat-ubatan dan ubat-ubatan boleh menyebabkan pengsan sekiranya berlaku terlebih dos dan melumpuhkan pusat pernafasan di otak. Jika orang itu muntah, muntah kadang-kadang memasuki tenggorokan dan menghalangnya. Lidah juga menghalang saluran pernafasan dalam keadaan tertentu: jika seseorang tidak sedarkan diri, lidah menjadi lembik. Dalam kedudukan terlentang, ia kemudian jatuh ke belakang dalam beberapa kes, memotong aliran udara.

Dalam kes sesak nafas sedemikian, berikan pertolongan cemas mengikut peraturan ABC:

B untuk Pengudaraan: Ventilasi mangsa menggunakan pengudaraan mulut ke hidung atau mulut ke mulut, jika anda yakin dengan langkah pertolongan cemas ini.

C untuk Peredaran: Rangsang jantung dan peredaran darah mangsa dengan melakukan mampatan dada. Walaupun tanpa pengudaraan, ini mungkin mencukupi untuk memastikan kemandirian pesakit buat seketika.

Jika boleh, serahkan sisa ubat/ubat yang telah dimakan kepada pasukan perubatan kecemasan. Mengetahui punca sebenar keracunan adalah sangat penting untuk rawatan perubatan.

Apa yang doktor buat?

Sekiranya masalah pernafasan yang teruk atau tidak jelas, sentiasa hubungi doktor kecemasan (perkhidmatan penyelamat)!

Jika boleh, pasukan penyelamat menemu bual responden pertama atau saudara mara untuk mendapatkan maklumat penting tentang pesakit dan punca kekurangan oksigen. Mereka kemudian mengambil langkah awal yang sesuai dan membawa orang yang terjejas ke hospital secepat mungkin.

Rawatan untuk badan asing yang disedut

Sekiranya badan asing tersangkut di bahagian atas laring, doktor sering mengeluarkannya menggunakan forsep khas. Jika ini tidak mungkin, bendasing boleh dikeluarkan di hospital semasa bronkoskopi atau laringoskopi. Campur tangan pembedahan seperti trakeotomi jarang diperlukan.

Rawatan penyedutan asap

Dalam kes keracunan karbon monoksida seperti ini, pesakit dibekalkan dengan oksigen tulen - sama ada melalui topeng pernafasan yang dipasang atau melalui tiub pernafasan yang dimasukkan ke dalam trakea (intubasi). Secara beransur-ansur, oksigen yang dibekalkan kemudian menyesarkan karbon monoksida semula. Dalam kes keracunan yang teruk, pesakit menerima terapi oksigen dalam ruang tekanan (terapi oksigen hiperbarik).

Bagaimana untuk mengelakkan kemalangan tercekik

Sudah tentu, kecemasan tercekik jarang dapat diramalkan. Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk mengambil beberapa langkah pencegahan. Di atas semua itu, elakkan tercekik/lemas pada kanak-kanak dengan langkah-langkah berikut:

 • Jangan biarkan bayi bersendirian di dalam tab mandi (walaupun terdapat sedikit air di dalam tab mandi).
 • Jangan biarkan kanak-kanak tanpa pengawasan berhampiran kolam renang, air terbuka atau tong hujan
 • Ajar anak anda berenang seawal mungkin dan berlatih dengan kerap
 • Gunakan peranti pengapungan untuk anak anda (sayap air, jaket keselamatan)
 • Jauhkan makanan berikut daripada kanak-kanak kecil: Kacang, biji, anggur penuh, beri biru, sayur-sayuran mentah, gula-gula, beruang bergetah, gula-gula getah
 • Selain itu, jauhkan objek kecil dari tangan kanak-kanak: Syiling, guli, bateri butang, magnet, bahagian mainan kecil.

Sentiasa menjalani pemeriksaan walaupun sesak nafas yang sederhana (seperti asma atau penyakit paru-paru lain) oleh doktor.

Vaksinasi terhadap polio (poliomielitis) biasanya menghalang serangan penyakit dan dengan itu mengurangkan risiko sesak nafas.

Anda boleh mengelakkan kemungkinan keracunan karbon monoksida dengan menyediakan pemanas gas diservis secara berkala, pengudaraan yang kerap, dan memasang pengesan karbon monoksida di garaj (kereta berjalan), dapur (dapur gas), dan bilik mandi (pemanas gas). Pengesan karbon monoksida tidak boleh dikelirukan dengan pengesan api dan asap!