Pembedahan kolesistektomi: Definisi, sebab dan prosedur

Apakah itu kolesistektomi?

Dalam kolesistektomi, pundi hempedu dikeluarkan melalui pembedahan. Pembedahan dilakukan dengan kerap dan kebanyakannya melalui hirisan kecil di dinding perut (kolesistektomi laparoskopi invasif minima). Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, prosedur pembedahan terbuka (cholecystectomy konvensional) masih diperlukan.

Pundi hempedu

Hempedu dilepaskan ke dalam usus kecil semasa proses pencernaan dan penting untuk penyerapan dan pemprosesan lemak diet. Keradangan pundi hempedu (cholecystitis) paling kerap disebabkan oleh batu karang, yang boleh terbentuk apabila paras kolesterol meningkat, contohnya.

Bilakah kolesistektomi dilakukan?

  • Perforasi pundi hempedu (cth semasa kemalangan)
  • saluran penghubung antara saluran hempedu dan saluran gastrousus (dipanggil fistula biliodigestive)
  • batu besar dalam saluran hempedu yang membawa kepada sandaran hempedu (kolestasis) dan tidak boleh dikeluarkan dengan cara lain.
  • Tumor pundi hempedu atau saluran hempedu (pembuangan biasanya dilakukan sebagai sebahagian daripada operasi yang lebih besar).

Apakah yang dilakukan semasa kolesistektomi?

Pada asasnya, pembuangan pundi hempedu boleh dilakukan melalui dua prosedur: kolesistektomi konvensional (pembedahan terbuka) dan kolesistektomi laparoskopi (invasif minima).

Kolesistektomi konvensional

Sebelum pembedahan, pemberian antibiotik mengurangkan risiko jangkitan. Pencegahan trombosis mungkin diperlukan dalam keadaan tertentu, tetapi tidak diberikan sebagai standard. Pesakit biasanya boleh meninggalkan hospital selepas tiga hingga lima hari.

Kolesistektomi laparoskopi

Rongga perut dibesarkan dengan mengepam karbon dioksida, sekali gus memastikan keterlihatan dan mobiliti yang lebih baik untuk doktor yang menjalankan operasi (yang dipanggil pneumoperitoneum). Kemudian, dengan bantuan instrumen, pundi hempedu boleh dikeluarkan di bawah kawalan visual dan diangkut ke luar melalui salah satu hirisan.

Prosedur yang lebih baru hanya menggunakan satu laluan akses yang melaluinya semua instrumen dimasukkan ke dalam rongga perut ("pendekatan satu tapak") atau lubang semula jadi, contohnya saluran gastrousus atau faraj ("NOTA" = "pembedahan endoskopik transluminal orifis semulajadi" ). Kaedah pembedahan ini biasanya dilakukan hanya di pusat pembedahan yang sangat berpengalaman.

Pembuangan pundi hempedu laparoskopi tidak boleh dilakukan di bawah keadaan berikut:

  • dalam kes keadaan kardiovaskular yang teruk, kerana udara yang dimasukkan meningkatkan tekanan dalam rongga perut dan dengan itu menjadikannya lebih sukar untuk darah kembali ke jantung.
  • pada pesakit yang mengalami gangguan pembekuan darah, kerana hemostasis yang berkesan adalah lebih sukar dengan kolesistektomi laparoskopi berbanding dengan teknik pembedahan terbuka.
  • pada pesakit yang telah menjalani pembedahan abdomen dan yang oleh itu berisiko untuk melekat pada rongga perut.

Perubahan teknik pembedahan (penukaran)

Apakah risiko kolesistektomi?

Cholecystectomy adalah prosedur yang agak selamat, tetapi komplikasi tidak boleh diketepikan sepenuhnya. Ini termasuk pendarahan, jangkitan atau kecederaan pada organ bersebelahan, bagaimanapun, jarang berlaku. Kajian telah menunjukkan peningkatan kadar komplikasi pada pesakit yang telah menjalani pembedahan pundi hempedu konvensional.

Apakah yang perlu saya ingat selepas kolesistektomi?

Diet selepas penyingkiran pundi hempedu

Sejurus selepas pembuangan pundi hempedu, cecair jernih sudah boleh diminum. Pengambilan makanan biasa (makanan ringan) biasanya boleh dimulakan pada hari pertama selepas pembedahan. Untuk mengelakkan cirit-birit yang dinyatakan di atas, adalah perlu untuk memerhatikan beberapa perkara dalam jangka panjang:

  • Tingkatkan kandungan serat: Bijirin seperti gandum dan barli mengandungi banyak serat makanan dan mempunyai kesan positif terhadap motilitas usus. Walau bagaimanapun, jumlah serat perlu ditingkatkan terlebih dahulu secara perlahan selama beberapa minggu, jika tidak, ia boleh menyebabkan kembung perut dan kekejangan yang tidak menyenangkan.
  • Makan makanan yang lebih kecil yang tersebar sepanjang hari: Ini membantu saluran gastrousus untuk menggunakan nutrien dengan lebih baik.

Prestasi dan susulan kolesistektomi kini menjadi sebahagian daripada amalan perubatan rutin, menjadikannya terapi yang selamat.