Choline: Fungsi

Kolin atau sebatiannya berasal memainkan peranan penting dalam banyak proses fisiologi:

  • Phospholipid, terutama fosfatidil kolin (PC), terdapat dalam jumlah besar dalam semua membran biologi. Di sana, mereka memainkan peranan penting dalam struktur dan fungsinya, seperti penghantaran isyarat dan pengangkutan zat.
  • Metabolisme dan pengangkutan lipid and kolesterol - Lemak dan kolesterol dari makanan diangkut ke hati dengan kaedah chylomycrons (zarah lipoprotein). Dari sana, mereka diangkut melalui darah ke extrahepatic ("di luar hatiTisu dalam jenis lipoprotein lain (kompleks protein (apolipoprotein), kolesterol, trigliserida, dan Phospholipid) dipanggil VLDL (sangat rendah ketumpatan lipoprotein). PC diperlukan untuk "pembuatan" dan rembesan VLDL yang betul.
  • Kolin juga sangat penting dalam metabolisme kumpulan metil, di mana homocysteine boleh dimetilasi (penambahan kumpulan CH 3) oleh dua jalur yang berbeza. Dalam satu reaksi, betaine, yang merupakan turunan kolin, berfungsi sebagai penderma kumpulan metil (penderma) untuk metilasi homocysteine kepada methionine dan ditukarkan kepada dimetilglikin melalui betaine-homocysteine ​​methyltransferase. Dalam tindak balas kedua, 5-metil-tetrahidrofolat berfungsi sebagai penderma metil dan vitamin B12-bergantungan methionine synthase adalah enzim yang berkaitan.
  • Choline juga merupakan pendahulu bagi asetilkolina, neurotransmitter (bahan utusan yang menyebarkan pengujaan a sel saraf ke sel lain pada bahan kimia sinaps). Ini penting untuk fungsi seperti memori penyimpanan atau kawalan otot.