Chondroitin Sulfate: Definisi, Sintesis, Penyerapan, Pengangkutan, dan Pembahagian

Sulfat kondroitin (CS) diklasifikasikan sebagai anggota glycosaminoglycans (GAGs), juga dikenal sebagai mucopolysaccharides, yang merupakan rantai sampingan karbohidrat yang merupakan komponen penting dari proteoglikan. Semua glikosaminoglikan terdiri daripada unit disakarida 1,4-glikosidik. Dalam kes kondroitin, asid sulfurik selalu dilampirkan pada oksigen or nitrogen atom, sehingga mereka biasanya bertindak balas dengan sangat berasid. Chondroitin sulfates A dan C terdiri daripada asid glukuronik dan N-asetil-D-galaktosamin. Sulfat kondroitin B mempunyai struktur yang serupa. Ia dikenali sebagai dermatan sulfat atau beta-heparin dari asid L-iduronik dan NAG-4-sulfat.

Dalam satu tangan, chondroitin sulfate memasuki badan melalui makanan. Ia terdapat pada daging dan haiwan laut, terutama pada kerang dan tiram. Sebaliknya, glikosaminoglikan boleh terbentuk di dalam badan itu sendiri. Sintesis endogen memerlukan Glucosamine sulfat, substrat pilihan untuk biosintesis glikosaminoglikan. Chondroitin sulfat, sebagai proteoglikan haiwan, sebahagian besarnya dimasukkan ke dalam rawan tisu dan dengan demikian mewakili komponen antara sel utama tisu penghubung, rawan dan tulang. Walau bagaimanapun, mereka juga boleh didapati di kulit dan lendir badan.

Secara teknikal, kondroitin sulfat biasa diperoleh dari ikan yu rawan, dan kemudian juga masing-masing dari trakeid sapi dan babi.