Chondroitin Sulfate: Fungsi

Seperti glikosaminoglikan yang lain, kondroitin sulfat bercas negatif dan sangat terhidrat. Mereka menarik bermuatan positif natrium ion, yang seterusnya mendorong air kemasukan. Akhirnya, chondroitin sulfate membantu menarik cecair ke dalam proteoglikan dan dengan itu ke dalam matriks ekstraselular (matriks ekstraselular, bahan antara sel, ECM, ECM) artikular rawan dan sinovium (cecair sinovial). Sulfat kondroitin adalah glikosaminoglikan dengan yang tertinggi air keupayaan mengikat. Bahan antara sel matang rawan mengandungi sehingga 75% air sebagai tambahan kepada komponen utama kolagen dan proteoglikan. Kapasiti pengikatan air proteoglikan sangat penting untuk pembentukan bahan pekat yang pekat rawan tisu, yang elastik dalam mampatan dan lenturan. Keupayaan untuk mengikat air mengekalkan ketegangan dalaman tulang rawan, yang merupakan asas untuk sifat mekanik tulang rawan, seperti gerakan halus, keanjalan, dan kejutan penyerapan.

Akhirnya, kondroitin sulfat A, B serta C, sebagai komponen proteoglikan, penting dalam mengekalkan fungsi tulang rawan dan kesihatan. Ini berlaku terutamanya pada tisu tulang rawan sendi dan cakera intervertebral. Selain air, cakera intervertebral terdiri daripada kolagen tisu penghubung gentian dan fibrocartilage. Sulfat kondroitin dapat mempromosikan fungsi cakera intervertebral dan membantu mencegah degenerasi mereka.

CS melindungi tulang rawan yang ada dari pemakaian pramatang dengan menghalang aktiviti katabolik tulang rawan tertentu enzim. Chondroitin sulfate menghalang aktiviti kolagenase dan elastase, mencegah degradasi kolagen (struktur protein of tisu penghubung) dalam matriks tulang rawan. The kolagen rangkaian diperlukan untuk pengikatan dalaman tisu penghubung dan bahan rawan.

Chondroitin sulfate dan osteoartritis

Kekurangan chondroitin sulfate dan glycosaminoglycans lain menyebabkan peningkatan degradasi proteoglikan, kolagen, dan sel kondrosit yang berasal dari chondroblast dan tinggal di tisu tulang rawan-kerana peningkatan aktiviti katabolik enzim. Hasilnya adalah pengurangan zat tulang rawan, yang meningkatkan daya tahan geseran serta lelasan dan meningkatkan risiko terkena osteoartritis.

Pada usia tua, risiko osteoartritis sangat tinggi. Keupayaan untuk mensintesis kondroitin sulfat itu sendiri berkurang. Akibatnya, badan tidak menghasilkan proteoglikan yang mencukupi dan kolagen untuk menjaga kesihatan tulang rawan. Di samping itu, aktiviti merendahkan tulang rawan enzim tidak lagi dapat dihambat dan peningkatan katabolisme tulang rawan besar-besaran berlaku. Oleh itu, pada usia tua, bekalan tambahan kondroitin sulfat memainkan peranan penting.

Chondroitin sulfate, seperti Glucosamine sulfat, dikira antara chondroprotectants (bahan pelindung tulang rawan) yang digunakan dalam penyakit sendi degeneratif. Mereka juga tergolong dalam SYSADOA (Symptomatic Slow Acting Dadah in Osteoarthritis) dan dicirikan oleh kekurangan kesan analgesik langsung. Chondroitin sulfate dan Glucosamine sulfat bertindak secara sinergi, iaitu dalam pengertian yang sama. Mereka merangsang pembentukan tulang rawan baru sambil menghambat aktiviti enzim pemusnahkan tulang rawan. Dengan penggunaan chondroprotectants, pertumbuhan semula tisu tulang rawan dapat dipromosikan pada pesakit osteoartritis, kehilangan tulang rawan lebih lanjut besar-besaran dapat dicegah, dan dengan itu proses penyakit osteoartritis dapat dihentikan.

Selanjutnya, mereka dipercayai mempunyai sifat anti-radang (anti-radang). Beberapa kajian saintifik menunjukkan bahawa kondroitin sulfat membawa kepada penurunan kesakitan, bengkak dan peningkatan fungsi dan pergerakan sendi.

Oleh kerana chondroitin sulfate kurang diserap ketika diambil secara oral, pesakit osteoartritis harus mengambil Glucosamine sulfat, yang ditukarkan menjadi kondroitin sulfat dalam badan, untuk rawatan.