Chondropathy: Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Gejala: Sakit sendi, yang dalam peringkat lanjut membawa kepada pergerakan terhad dan efusi sendi.
 • Rawatan: Bergantung pada jenis, keterukan dan punca; rehat, fisioterapi, rawatan sakit ubat, pembedahan, penggantian sendi
 • Punca dan faktor risiko: Berbeza; selalunya tekanan berlebihan/sebelah pihak daripada sukan atau kerja, keradangan, kecacatan sendi kongenital; berat badan berlebihan
 • Kursus penyakit dan prognosis: rawan sendi mempunyai kapasiti penyembuhan yang terhad; prognosis bergantung pada umur dan jenis kerosakan rawan; senaman penjimatan sendi meningkatkan prognosis

Apa itu chondropathy?

Oleh kerana penutup rawan permukaan sendi khususnya perlu menahan tekanan mekanikal yang kuat dan proses pembaikan di sini sangat perlahan, kerosakan rawan berlaku secara relatifnya di sana. Pinggul, bahu dan buku lali semakin terjejas oleh ini, tetapi lutut khususnya. Pada dasarnya, bagaimanapun, adalah mungkin untuk chondropathy berkembang dalam mana-mana jenis rawan.

Kerosakan tulang rawan di lutut

Kerosakan rawan di belakang tempurung lutut (patella), yang dikenali sebagai retropatellar chondropathy, oleh itu adalah diagnosis ortopedik yang biasa. Kadangkala chondropathy juga berlaku di bahagian sendi yang terletak di antara tulang paha (femur) dan tulang kering (tibia). Dalam kes ini, istilahnya ialah "chondropathy femorotibial".

Akibatnya, bahagian tulang ini mati bersama dengan rawan di atasnya. Selalunya, serpihan tulang rawan yang mati terlepas dari tulang yang tinggal dan kemudian terapung dengan bebas di dalam sendi (sendi tetikus, badan sendi bebas).

Kerosakan rawan pada pinggul

Kerosakan rawan pada sendi bahu dan buku lali

Bukan sahaja haus dan lusuh, tetapi juga kecederaan akut dan beban kronik yang tidak betul pada sendi sering membawa kepada kerosakan rawan. Buku lali dan bahu amat berisiko, terutamanya pada orang yang aktif dalam sukan. Jika anda memutar buku lali anda, sebagai contoh, anda sering bukan sahaja mencederakan ligamen dan tulang, tetapi juga meningkatkan risiko kerosakan tulang rawan.

Latihan berat yang intensif, contohnya menekan bangku atau mengangkat berat, juga menimbulkan risiko tertentu kepada tulang rawan bahu. Terutama jika anda melakukan latihan secara tidak betul atau berlatih di satu sisi. Seperti dalam tenis atau berenang, latihan kekuatan juga harus melatih otot pada bahagian bertentangan sendi.

Bentuk khas kondropati

Penyelidikan perubatan juga masih belum jelas tentang pencetus sebenar polychondritis. Walau bagaimanapun, adalah disyaki bahawa sistem imun badan sendiri tersilap menyerang rawan. Bentuk kondropati ini bukan sahaja menjejaskan rawan sendi, tetapi mungkin semua tisu rawan badan menjadi meradang, contohnya juga aurikel dan rawan hidung.

Bagaimanakah anda menerangkan tahap kerosakan rawan?

 • Chondropathy gred 0: Rawan adalah sihat dan tidak rosak, iaitu tiada kerosakan pada rawan.
 • Chondropathy Gred 1: Rawan lengkap dan licin, tetapi dilembutkan di tempat-tempat, terutamanya di zon tekanan yang kuat.
 • Chondropathy gred 2: Rawan menjadi kasar, dan retakan kecil muncul di tempat.
 • Chondropathy gred 3: Terdapat rekahan dan lubang pada tulang rawan, tetapi ini belum sampai ke tulang.

Sama ada tahap ketidakupayaan (GdB) ditentukan atau ketidakupayaan diiktiraf pada penghidap kondropati sebahagian besarnya bergantung pada sejauh mana sebutan kondropati itu, sama ada ia menyekat kehidupan seharian dan fungsi sendi, dan apakah keadaan lain yang wujud.

Apakah gejala kondropati?

 • Pada peringkat awal, perasaan tekanan yang tidak tentu pada sendi terjejas
 • Apabila kerosakan berlanjutan, sakit, pada mulanya semasa pergerakan, kemudian juga semasa berehat
 • Sakit apabila tekanan dikenakan pada sendi terjejas atau tempurung lutut
 • Pergerakan terhad kerana kesakitan
 • Mungkin efusi sendi dengan bengkak

Fenomena tipikal dalam chondropathy adalah apa yang dipanggil sakit permulaan. Pesakit mengalami kesakitan di sini terutamanya pada permulaan aktiviti. Sebagai contoh, kesakitan permulaan berlaku selepas duduk atau berdiri lama, apabila pesakit berdiri atau mula berjalan. Dengan usaha berterusan, rasa sakit berkurangan lagi dan selalunya hilang sementara sepenuhnya.

Bagaimana chondropathy dirawat?

Terapi kondropati bergantung pada jenis dan punca kerosakan tulang rawan. Oleh itu, rawatan penyakit yang mendasari atau mengelakkan pencetus mekanikal selalunya diperlukan.

operasi

Sekiranya chondropathy teruk dan tidak ada kemungkinan tulang rawan akan tumbuh semula, pembedahan selalunya diperlukan. Dalam rangka kerja endoskopi sendi (arthroscopy), adalah mungkin untuk melakukan pelbagai intervensi dengan cara invasif yang minimum: Melicinkan rawan, retakan mikro, mengeluarkan badan sendi bebas, melekatkan ricih atau retakan pada rawan.

Prosedur yang lebih baru juga membolehkan tisu tulang rawan dipindahkan, sama ada dari badan pesakit sendiri atau ditanam secara buatan dalam tabung uji.

Sekiranya pemusnahan permukaan tulang rawan sudah jauh lebih maju, kadangkala hanya penggantian keseluruhan sendi boleh dipertimbangkan. Contoh biasa ini ialah total hip arthroplasty (hip TEP) sebagai pilihan terakhir dalam kes kerosakan rawan yang meluas.

Suntikan asid hyaluronik

Rawatan lutut

Chondropathy: Punca dan faktor risiko

Terdapat pelbagai sebab yang mungkin untuk pelbagai bentuk kondropati. Selalunya, haus dan lusuh pada rawan sendi adalah pencetus. Tanda-tanda haus dan lusuh sebegini kadang-kadang berkembang selama bertahun-tahun dan berlaku lebih kerap, terutamanya dengan peningkatan usia. Selain tekanan fizikal dan umur individu, berat badan berlebihan adalah satu lagi faktor risiko.

Anomali rangka sering menjadi sebab kerosakan rawan retropatella. Patella dan sendi lutut berhubung antara satu sama lain seperti kereta luncur dan landasannya: Patella meluncur ke atas sendi lutut dalam trek tetap apabila kaki bawah dibengkokkan dan dilanjutkan.

Satu lagi sebab untuk chondropathy adalah keradangan sendi, contohnya dalam penyakit reumatoid atau disebabkan oleh jangkitan bakteria. Ini mengubah komposisi cecair sinovial. Ini kemudiannya menyerang bahan rawan dan bukannya melindungi dan menyuburkan rawan.

Mereka yang terlibat dalam sukan dengan beban yang tinggi dan berat sebelah pada sendi atau kerap melakukan kerja yang melibatkan beban berat yang tinggi atau pergerakan sendi yang melampau oleh itu mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami kondropati. Akhirnya, keadaan genetik juga memainkan peranan: sesetengah orang mempunyai tisu tulang rawan yang kurang berdaya tahan kerana solek genetik mereka.

Pemeriksaan dan diagnosis

Pemeriksaan berbantukan instrumen adalah sangat penting untuk diagnosis chondropathy. X-ray atau computed tomography (CT) digunakan untuk beberapa soalan, tetapi pengimejan resonans magnetik (MRI) khususnya memberikan maklumat yang baik untuk menilai kerosakan tulang rawan.

Kursus penyakit dan prognosis

Kondropati sendi selalunya merupakan jalan sehala. Terutama dengan peningkatan usia, rawan artikular hampir tidak menjana semula. Pada orang muda, kecederaan akut, kecil pada tisu tulang rawan sering sembuh dengan sendirinya, jadi ia biasanya mencukupi untuk merehatkan sementara sendi yang terjejas.

Peraturan umum adalah bahawa dalam kes kerosakan rawan artikular kecil, terapi terbaik bukanlah berehat tetapi bersenam. Ini kerana ia meningkatkan peredaran dalam sendi dan memastikan air sendi yang kaya dengan nutrien beredar lebih baik di dalam sendi. Walaupun kondropati tidak boleh selalu dicegah dengan cara ini, ia membantu memperlahankan perkembangannya dengan ketara.