Choroid Plexus: Struktur, Fungsi & Penyakit

Koroid plexus adalah nama untuk plexus urat yang terletak di sistem rongga otak. Plexus penting untuk pengeluaran cecair serebrospinal.

Apa itu plexus choroid?

. koroid plexus adalah pleksus urat bercabang di ventrikel (sistem rongga) manusia otak. Ia juga dikenali sebagai koroid plexus atau plexus choroid. The otak mempunyai empat ventrikel, yang masing-masing dilengkapi dengan pleksus urat. Mereka juga disebut tonjolan vena dan bertanggungjawab untuk pengeluaran cecair serebrospinal (CSF). Cecair serebrospinal yang disebut ini adalah cecair jernih tanpa warna yang menyerupai cecair tisu otak. Sebilangan besar CSF dihasilkan oleh darah ultrafiltrasi.

Anatomi dan struktur

Plexus koroid terdiri daripada sebuah pencerobohan dari pia mater (lembut meninges). Ini dilindungi oleh sel-sel ependymal dan mempunyai darah kapal. Sel-sel ependymal berasal dari saraf epitelium. Saraf epitelium pertama menghasilkan neuroblas. Ini diikuti oleh glioblast dan akhirnya sel ependymal. Ependyma melapisi tiub saraf dan saluran tengah. Semasa otak manusia berkembang, otak akhir tumbuh jauh lebih pantas daripada diencephalon. Hasilnya, yang lembut meninges kedua-dua belahan otak saling bertindih, mengakibatkan pendua meningeal yang disebut tela choroidea. Ini merujuk kepada a tisu penghubung pinggan yang merangkumi antara diencephalon dan hemisfera. Pada tepi lateral, vaskular vili dibentuk oleh pia mater untuk pleksus ventrikel lateral. Ia juga meliputi bumbung ventrikel ketiga. Di rantau ini, dua baris vilium vaskular menembusi lumen ventrikel dan membentuk plexus tepat. Plexus ventrikel IV juga berpunca daripada penduaan lembut meninges. Dalam proses ini, permukaan rendah dari cerebellum melekat pada permukaan rhombencephalon. Dua lapisan membentuk plexus choroid. Ini adalah epitelialis lamina (plexus epitelium) dan lamina propria (tela choroidea). Epitelium skuamosa terdiri daripada sel-sel ependymal, yang merupakan sel glial khas. Biasanya mempunyai bentuk kubik, tetapi juga berbentuk silinder atau rata. Tiang sel apikal dilengkapi dengan 30 hingga 60 kinocilia per sel. Di samping itu, terdapat satu set microvillus yang berbeza. Di permukaan epitel skuamosa terdapat makrofag, juga dikenal sebagai sel Kolmer. Tela choroidea membentuk bentuk khas meninges lembut. Oleh itu, ia mempunyai sebilangan besar kolagen gentian dan dilalui oleh kapilari. Plexus choroid terletak di bahagian dalam subkorteks, pars centralis dari ventrikel lateral dan di bumbung ventrikel III dan IV. Di bahagian terminal ventrikel IV, sebahagian dari plexus choroid memproyeksikan dari foramen luschkae, juga disebut apertura lateralis. Kawasan ini dinamakan bakul bunga Bochdalek kerana bentuknya. Melalui foramen interventriculae, terdapat hubungan antara plexus choroid ventrikel III dan juga ventrikel lateral.

Fungsi dan Tugas

Antara tugas terpenting plexus choroid adalah penghasilan cecair serebrospinal. Untuk tujuan ini, ia mengangkut natrium ion melalui natrium-kalium ATPase (natriumpam kalium) membran plasma sel epitelium plexus. air dan klorida ion menyambung melalui saluran ion dan klorida. Selain ion, plexus choroid juga mengeluarkan pelbagai nukleosida, vitamin C, vitamin B12, glukosa, transthyretin dan leptin. Fungsi lain dari plexus choroid adalah untuk membentuk darah-lalang penghalang. Bahagian penghalang minuman keras darah termasuk membran bawah tanah endotel, sel epitelium plexus, yang mempunyai membran bawah tanah mereka sendiri, dan endothelium. Walaupun peptida lebih besar dan molekul tidak dapat melewati kawasan-kawasan yang dilenyapkan di endothelium, zarah yang lebih kecil dapat melalui penghalang. Juga penting ialah penyerapan semula dan detoksifikasi cecair serebrospinal. Contohnya, ejen perubatan seperti barbiturat serta leukotrien, bile garam, dan bilirubin diarahkan ke arah tela choroidea oleh MDR 1 (transporter tahan pelbagai ubat 1) detoksifikasi sistem.Selain itu, pengangkut untuk glutamat dan kation organik dan anion ada.

Penyakit

Pelbagai penyakit boleh berlaku pada plexus choroid. Kista plexus choroid, yang muncul di kawasan plexus choroid pada anak yang belum lahir, dianggap tidak berbahaya. Mereka mempunyai bentuk bujur atau bulat dan kelihatan di kedua sisi. Mereka biasanya mencapai ukuran 0.3 hingga 2.0 milimeter. Sekiranya tidak ada ciri khas lain, kista plexus tidak dianggap memerlukan rawatan kerana tidak mempunyai nilai penyakit. Dalam kebanyakan kes, kista hilang sendiri dan tidak memberi kesan negatif kepada anak kesihatan. Yang jarang berlaku barah otak ialah plexus papilloma. Ia berasal dari lapisan penutup plexus choroid. Jenis tumor ini hanya menyumbang 0.4 hingga 0.6 peratus dari keseluruhannya tumor otak. Kanak-kanak dan remaja terutamanya terkena penyakit ini. Tumor jinak dicirikan oleh peningkatan tekanan intrakranial, yang disertai oleh loya, muntah dan sakit kepala. Kadang-kadang pembentukan papilloma plexus dikaitkan dengan pelbagai sindrom seperti sindrom Li-Fraumeni atau sindrom Aicardi. Antara penyakit yang paling teruk pada plexus choroid adalah karsinoma choroid plexus, yang merupakan malignan barah otak. Tumor dipercayai terbentuk oleh epitelium plexus choroid. Halangan terhadap aliran cecair serebrospinal mengakibatkan peningkatan tekanan intrakranial, yang seterusnya menyebabkan loya, muntah, dan sakit kepala. Rawatan dianggap sukar.