Koroid

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Kulit vaskular (Uvea) Perubatan: Choroidea Bahasa Inggeris: choroid

Pengenalan

Choroid adalah bahagian belakang kulit vaskular (uvea) mata. Ia tertanam di antara retina dan sklera sebagai sarung tengah. The iris dan badan ciliary (corpus ciliare) juga tergolong dalam kulit vaskular.

Dengan rangkaiannya dari darah kapal ia berfungsi untuk menyuburkan struktur tetangga di mata dan ia sendiri terdiri daripada tiga lapisan. Oleh kerana choroid tidak membawa serat saraf sensitif, kesakitan selalu menunjukkan penglibatan struktur tetangga dengan serat saraf sensitif. The darah aliran melalui koroid adalah yang terkuat di seluruh tubuh manusia.

Struktur choroid

Choroid tergolong dalam kulit vaskular, juga disebut kulit mata tengah (uvea). Sebagai tambahan kepada choroid, ia merangkumi iris dan badan ciliary. Ia terletak di antara retina dan sklera. Choroid terdiri daripada empat lapisan berikut dari dalam ke luar:

  • Lamina basalis (hubungan dengan retina)
  • Lamina choroidocapillaris (kapilari kecil)
  • Lamina vasculosa (arteri besar)
  • Lamina suprachoroidea (hubungan dengan dermis)

Fungsi choroid

Choroid mempunyai beberapa fungsi: Ia mengandungi banyak fungsi darah kapal dan dengan demikian memastikan bekalan oksigen dan nutrien ke bahagian bola mata (bulbus oculi), yang mana sel-sel perlu bertahan. Lapisan luar retina khususnya dibekalkan oleh darah kapal dari koroid. Retina, seperti otak, mempunyai penghalang sehingga hanya bahan terpilih yang dapat memasukinya: penghalang retina darah (serupa dengan penghalang darah-otak).

Oleh itu, antara choroid dan retina terletak pigmen epitelium, yang secara anatomi tergolong dalam retina. Sel-sel pigmen epitelium saling terhubung dengan kuat dan memastikan bahawa hanya bahan yang diperlukan dari darah yang mengalir di saluran koroid yang dapat menembusi retina. Secara kebetulan, peredaran darah koroid yang kaya adalah penyebab "kesan mata merah" yang tidak diingini ketika mengambil gambar.

Ia berkilau merah melalui mata apabila terlalu terang. Fungsi lain dari koroid adalah kemampuan mata untuk menampung, iaitu kemampuan mata untuk melihat objek dekat atau jauh dalam fokus. Bahagian koroid yang bertanggungjawab untuk fungsi ini disebut membran pecah.

Membran Bruch mengandungi banyak gentian elastik dan merupakan antagonis pada otot silia, yang mengontrak lensa untuk penglihatan dekat dan menjadikannya lebih bulat. Sebaliknya, jarak jauh dipastikan oleh kekuatan pemulihan pasif gentian elastik membran pecah dan oleh itu oleh koroid. Akhirnya, choroid juga sangat berpigmen dan, bersama dengan pigmen yang disebutkan di atas epitelium, memastikan sekecil mungkin cahaya yang memasuki mata dipantulkan.

Sebaliknya, cahaya diserap sepenuhnya, yang sangat penting untuk dilihat dalam keadaan cahaya yang berbeza. Selanjutnya, pigmentasi kuat koroid menghalang pantulan cahaya yang tidak terkawal di dalam badan vitreous daripada menyebabkan rangsangan yang membingungkan pada retina. Choroid adalah salah satu daripada tiga bahagian kulit vaskular (uvea) mata.

Ia terletak pada retina dari luar. Pertama, membran Bruch melekatkan dirinya secara luaran ke sel-sel retina, yang menerima impuls cahaya (fotoreseptor). Membran Bruch terdiri daripada tisu penghubung dan juga disebut lamina Flexiblea kerana strukturnya protein (kolagen gentian) dan gentian elastik yang boleh diregangkan secara terbalik.

Ini diikuti oleh lapisan saluran darah kecil (kapilari) yang bercabang seperti jaringan. Sel-sel saluran darah mempunyai ruang yang cukup luas (kapilari fenestrasi) sehingga komponen darah tertentu dapat dengan mudah keluar dari saluran. Mereka digunakan untuk pemakanan.

Tingkap-tingkap ini ditutup oleh sel yang menerima impuls cahaya (pigmen epitel atau fotoreseptor) dan membran pecah. Lapisan terakhir terdiri daripada saluran yang lebih besar dan terletak di atas lapisan dengan saluran darah kecil (choriocapillaris) bercabang seperti jaringan dari luar. Lapisan koroid terluar ini membawa saluran darah yang lebih besar. Ini kebanyakannya urat yang membawa darah keluar dari mata. Choroid dibatasi di bahagian luar oleh dermis (sclera).